Ajax má vrátiť na výslnie Johan Cruyff

SITA|20. feb 2008 o 14:18

AMSTERDAM 20. februára (SITA, AP) - Po 20 rokoch sa do štruktúr holandského futbalového klubu Ajax Amsterdam vracia najväčšia postava jeho histórie Johan Cruyff. Bývalý hráč aj tréner slávneho tímu si ...

AMSTERDAM 20. februára (SITA, AP) - Po 20 rokoch sa do štruktúr holandského futbalového klubu Ajax Amsterdam vracia najväčšia postava jeho histórie Johan Cruyff. Bývalý hráč aj tréner slávneho tímu si tentoraz vyskúša bližšie nešpecifikovanú funkciu, ktorá však bude rozhodne menej na očiach verejnosti ako jeho doterajšie účinkovania. Ako vedenie klubu uviedlo, náplňou práce 60-ročného odborníka bude "technická stránka futbalovej politiky Ajaxu".

Amsterdamský klub potrebuje Cruyffove služby ako soľ, štvornásobný európsky šampión totiž v aktuálnom ročníku Ligy majstrov zostal ešte v 3. predkole na štíte Slavie Praha a potom nestačil v úvodnom kole Pohára UEFA na Dinamo Záhreb. Ajax navyše stráca aj v domácej súťaži, od vedúceho PSV Eindhoven ho na 2. mieste delí 9 bodov, rovnaký bodový zisk má aj Feyenoord a Breda. Kríza tímu z Amsterdam Areny sa odzrkadlila aj v zákulisí, predstavenstvo klubu prijalo uznesenie, že po sezóne odstúpi spolu s prezidentom Johnom Jaakkem a otvorí cestu štrukturálnej prestavbe.

Cruyffov návrat vyvolal v Amsterdame nádeje, že by sa na trénerskú lavičku mohol po skončení ročníka posadiť jeho dobrý priateľ Marco van Basten, ktorý už ohlásil koniec svojho účinkovania pri holandskej reprezentácii po majstrovstvách Európy.

Ajax naposledy slávil úspech na európskej scéne v roku 1995, keď získal trofej v Lige majstrov. O rok neskôr hral vo finále, ale nad jeho sily bol turínsky Juventus.


Nachádzate sa tu:
Domov