Hirscher má človeka na podávanie vody. Žampa: Nikdy som to nevidel. Dúfam, že ho potrápim

Adam Žampa pred štartom sezóny 2024/2025.
Adam Žampa pred štartom sezóny 2024/2025.
Nikola Baďová|17. okt 2024 o 09:00

Čoskoro ho čaká i rola otca.

Nedávno oslávil 34. narodeniny, ale má stále chuť prebojovať sa na najvyššie priečky. Slovenský lyžiar ADAM ŽAMPA predčasne ukončil minulú sezónu pre zranenie kolena. 

Návrat po zranení je často komplikovaný a lyžiar musí opäť nájsť dôveru medzi bránami.  

„Je to výzva, aby šiel športovec po zranení naplno. Bol to veľmi náročný krok, ale podarilo sa mi cez neho prejsť,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet najstarší z bratov Žampovcov. 

Jeho hlavný cieľ v novej sezóne je zlepšiť si postavenie v rebríčku smerom k majstrovstvám sveta a olympijským hrám v Miláne 2026. 

„Bude to pre mňa ďalšia výzva atakovať body zo zadných priečok. Viem, že nemám čo stratiť a môžem iba prekvapiť,“ pokračoval. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako je zranené koleno pripravené na novú sezónu? 
  • Čo všetko naučili mladého lyžiara Barnáša na sústredení? 
  • Ako na neho pôsobil Marcel Hirscher? 
  • Je to fér, že Hirscher vyštartuje s číslom 31? 
  • Prečo lyžovanie potrebuje Lucasa Braathena?
  • Ako si vylepší svoje štartové číslo? 
  • Ktorá zastávka mu v kalendári SP najviac chýba? 
  • Ako sa pripravuje na rolu otca? 

Na novú sezónu ste sa začali pripravovať hneď po nešťastnom zranení. Kondičná príprava prebiehala podľa plánov a absolvovali ste sústredenie na Novom Zélande. Ako zvládlo koleno záťaž na lyžiach? 

Začali sme pomaly a prvé dni na snehu som trénoval iba na voľno. Postupne som pridával lyžovanie do brán. Spočiatku ma v kolene jemne pichalo, ale potom si zvyklo a stabilizovalo sa. Prvý týždeň bol pre mňa náročný. 

Často som chodil za fyzioterapeutom a veľa som cvičil. Lyžovanie je špecifický pohyb a koleno si muselo iba zvyknúť. Som veľmi vďačný, že ma to postupne prestalo bolieť. Nastavili sme to zrejme dobre. 

Druhá vec je, aby si človek začal pri jazde v bránach viac veriť. Môže potom rozmýšľať nad tým, ako sa to stalo, čo sa stalo a chce predísť ďalšiemu zraneniu. V tom prípade je jazda pomalšia. Je to výzva, aby šiel športovec po zranení naplno. 

Buď do toho dá všetko, alebo to robiť nemá. Bol to veľmi náročný krok, ale podarilo sa mi cez neho prejsť. V závere sústredenia som do toho šiel už úplne naplno. Moje časy boli porovnateľné s ostatnými pretekármi. 

Koleno drží, ale občas na tréningoch zabolí. Teraz nesmiem poľaviť v kondičnom tréningu. 

Mal som v pláne aj účasť na pretekoch Austrálsko-novozélandského pohára, ale tie sa žiaľ zrušili. Na jednej strane ma to mrzí, lebo som mal byť nasadený v prvej skupine so štartovým číslom dva. Prišla však hmla a silný vietor a organizátori museli preteky obrovského slalomu úplne zrušiť. 

Nebolo to pre vás prvé zranenie. Bol návrat pre vás náročnejší? 

Štrnásť rokov v kolotoči Svetového pohára už jemne cítim. Keď to porovnám s mladšími pretekármi, mal by som ich telo a svoju hlavu, tak by som bol možno i niekde vyššie. 

Všetko, čo sa mi doposiaľ stalo beriem ako výhodu, pretože by som nebol tam, kde som teraz. 

Na sústredenie ste prizvali i mladého slovenského lyžiara Andreja Barnáša. Ako zapadol do tímu a čo všetko sa pri vás naučil?

Brat Andreas sa veľmi snaží pomáhať mladým slovenským pretekárom. Spýtali sme sa nášho partnera, či je ochotný vytvoriť niečo podobné i pre Andreja. Dali sme hlavy dokopy. 

Andrej v minulosti zvíťazil na pretekoch Žampa Cupu a v minulej sezóne získal ako prvý Slovák bronzovú medailu na olympijských hrách mládeže. 

Zo sústredenia bol nadšený a odchádzal spokojný. Je to stále iba sedemnásťročný chalan a prvýkrát bol na dlhšie preč z domu. Ukázali sme mu, ako to funguje vo svete. Som veľmi rád, že sme mu mohli pomôcť. V budúcnosti radi pomôžeme i ďalším pretekárom. 

Chceme, aby tu bol niekto po nás a aby sme i my mohli niekomu fandiť. 

Na Novom Zélande sa pripravovali navrátilci vo Svetovom pohári Marcel Hirscher a Lucas Braathen. Trénovali ste spolu? 

Mali sme spolu trénovať, ale podmienky boli nestabilné a svoje sústredenie obaja zrušili. Nemajú problém kedykoľvek odísť z jedného miesta na iné. Pre menší tím, ako sme my, to nie je také jednoduché. Máme menší rozpočet a termínov sa už viac-menej držíme. 

S Marcelom sme sa stretli i osobne. Vyzeral byť v pohode a lyžovanie si užíval. Z jeho strany je to obrovský marketingový ťah, pretože má nejaké produkty, ktoré chce promovať. 

Návrat po piatich rokoch do profesionálneho športu chce poriadnu guráž. Obzvlášť pre lyžiara ako Marcel, ktorého neuspokojí pätnáste miesto. Sám som veľmi zvedavý a urobím všetko pre to, aby som ho porazil. 

Ich návrat určite zvýši sledovanosť lyžovania. 

Áno, držím obom palce. O veľkolepom Marcovi Odermattovi nie je momentálne ani počuť.

Lucas Braathen je idol mnohých lyžiarov. Je iný ako všetci ostatní a to je niečo, čo lyžovanie naozaj potrebuje. Odlišní ľudia môžu urobiť lyžovanie dostupnejšie pre všetkých. Každý potrebuje svoj idol. Nech je akýkoľvek. 

Slovenskí lyžiari a súrodenci zľava Adam Žampa, Teo Žampa a Andreas Žampa počas brífingu k nadchádzajúcej sezóne v Bratislave.
Slovenskí lyžiari a súrodenci zľava Adam Žampa, Teo Žampa a Andreas Žampa počas brífingu k nadchádzajúcej sezóne v Bratislave. (Autor: TASR)

Nór má už malý glóbus za slalom a určite má veľkú budúcnosť pred sebou. Myslím, že má veľkú výkonnosť. Je silný a stabilný. 

Marcel je starší ako ja. Mal dlhú prestávku. Uvidíme, ako to bude s jeho výkonnosťou. Podmienky na tréning má však perfektné. Na Novom Zélande bolo okolo neho štrnásť ľudí.

Nikdy som nič podobné nevidel. Má všetko čo potrebuje, i človeka, ktorý mu podá fľašu. Všetko je dokonalé zorganizované. Nemá však už komu čo dokazovať. 

Som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto návratu. Budem robiť všetko pre to, aby som sa medzi dvojicu navrátilcov vtesnal alebo ich znervóznil svojim výkonom. 

V prvých pretekoch v Söldene bude Hirscher štartovať s výhodným číslom 31. Je to podľa vás fér voči ostatným lyžiarom? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Hirscher má človeka na podávanie vody. Žampa: Nikdy som to nevidel. Dúfam, že ho potrápim