Najlepší Slovák si musí dávať na Vianoce pozor. Pred olympiádou experimentuje

Slovenský štvorkajak - Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek.
Slovenský štvorkajak - Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek. (Autor: Instagram Slovenský olympijský tím)
Miloslav Šebela|21. dec 2022 o 08:00

Štvorkajak potvrdil vysokú výkonnosť aj tento rok.

BRATISLAVA. V slovenskom športe je málo stálic, ktoré pretrvajú na vrchole desaťročie. Udržať sa vo svetovej špičke je náročné a vek dobehne každého. 

Absolútnou istotou už vyše dvadsať rokov je reprezentačný štvorkajak.

Posádka lode sa prirodzene v priebehu rokov menila. No zakaždým sa v nej zíde partia, ktorá rok čo rok nosí zo šampionátov medaily.

Tento rok to nebolo inak. Na majstrovstvách sveta síce získali len zemiakové umiestnenie. Sekundu od bronzu. Na majstrovstvách Európy však vybojovali striebro. Od titulu ich delilo šesť desatín sekundy. 

Posádka K4 - Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka a Adam Botek - sa stala tretím najúspešnejším kolektívom v ankete Športovec roka.

Problémy prekonali

„Bol to pre nás náročný rok. Popasovali sme sa s viacerými problémami. Majstrovstvá sveta nám nevyšli podľa predstáv, ale napravili sme si chuť na majstrovstvách Európy. Naštartovalo nás to,“ hodnotil sezónu najstarší z posádky Denis Myšák. 

„Bol to trochu ťažší rok. Pôvodne sme chceli mať trochu voľnejšiu sezónu. Mať menej stresujúcich tréningov, menej súťaží. Vyskúšať si nejaké novinky. Nakoniec to nevyšlo. Striebro z majstrovstiev Európy je taká čerešnička na torte,“ doplnil ho Adam Botek. 

Bol by rád, ak by sa o rok poradie z oboch šampionátov vymenilo a striebro by vybojovali na MS. 

„Vyjazdiť si olympijskú miestenku a k tomu pridať medailu je oveľa viac. Ale uznávam, že najdôležitejšie bude mať miestenky do Paríža.“ 

Pomohli mu experimenty

Botek začal sezónu priam senzačnou formou. V máji na kvalifikačných pretekoch nechal za sebou všetkých kolegov z reprezentácie s výrazným náskokom viac ako jednej sekundy. Na 500-metrovej trati je to veľký rozdiel. 

„Trochu ma to prekvapilo. Už som kvalifikačné preteky vyhral, ale nečakal som, že sa to podarí až s takým rozdielom. Pripravoval som sa od začiatku roka, aby som ukázal dobrú výkonnosť, aby neboli žiadne pochybnosti. Teraz vďaka tomu viem, čo musím robiť, aby som sa ďalej zlepšoval,“ vraví Botek. 

Čo v príprave zmenil? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Najlepší Slovák si musí dávať na Vianoce pozor. Pred olympiádou experimentuje