Hokejku používal aj ako zbraň. Hextall bol majstrom zákerností

Ron Hextall.
Ron Hextall. (Autor: REUTERS)
Stanislav Benčat|24. nov 2021 o 14:56

Ikona Philadelphie drží rekord v počte trestných minút brankára v NHL.

Červené súkno pred očami, nervový skrat. To boli neraz poznávacie znamenia Rona Hextalla. Skvelý brankár, no rovnako tak obrovský nervák. Taký bol najtrestanejší brankár histórie NHL.

Utorňajší skrat Marcela Melicherčíka zo Spišskej Novej Vsi bol ojedinelým javom v našich zemepisných šírkach. Tridsaťštyriročný brankár dostal do zápasu s Trenčínom 20 trestných minút.

Sú však prípady brankárov, ktorí zbierali trestné minúty ako na bežiacom páse. Počas pôsobenia Slovana v KHL sa neraz drsným štýlom prezentoval Barry Brust.

On ani nikto iný sa však ani zďaleka nepriblížil Ronovi Hextallovi.

Ikona Philadelphie Flyers nastúpila v profilige na 608 zápasov, v ktorých nazbierala rekordných 569 trestných minút. Druhý v poradí Billy Smith má o takmer 100 minút na konte menej. Pre porovnanie. Člen Siene slávy NHL Brett Hull nazbieral za 1269 zápasov 458 trestných minút.

Hextall sa od mládežníckych rokov vyčleňoval z brankárskeho priemeru. Svojou hrou aj povahou.

V časoch, keď jeho kolegovia mysleli len na chytanie pukov, sa rodák z Brandonu v kanadskej Manitobe zameriaval na čo najlepšiu prácu s hokejkou.

Väčšina odborníkov ho varovala, nech s tým prestane a sústreďuje sa len na brankársku prácu. „Keď chceš rozohrávať, buď obranca,“ počúval.

Našli sa však aj takí, ktorých očaril. Niekdajší tréner brankárov Darren Pang na Hextallovu adresu povedal: „Hokejový Superman práve opustil telefónnu búdku.“

Ako prvý brankár strelil gól

Niet sa preto čomu diviť, že to bol práve Hextall, kto strelil ako prvý brankár gól v NHL. Stalo sa to 8. decembra 1987 v zápase s Bostonom. O dva roky neskôr sa presadil znova, v zápase play-off proti Washingtonu.

Hextall inšpiroval stovky brankárov v práci s hokejkou, ktorú však nevyužíval len ako hrací nástroj, ale neraz i zbraň.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hokejku používal aj ako zbraň. Hextall bol majstrom zákerností