Michal Reissinger: Rivalita medzi tímami bude určite silnieť po premiére prvého dielu (rozhovor)

(Zdroj: Facebook: Michal Reissinger)
Vladimír Bilohuščin|14. mar 2021 o 19:49

Na obrazovky prichádza projekt, ktorý na domácej scéne nemá obdobu.

Už iba pár dní delí fanúšikov thajského boxu od premiéry novej reality šou UPC Fight: Cesta bojovníka. O tomto projekte, ale nie len o ňom, sme sa porozprávali s dlhoročným profesionálnym bojovníkom a jedným z tvorcov šou Michalom “Palcom“ Reissingerom.

V kolotoči bojových športov sa pohybujete pomerne dlhú dobu. Kam siahajú vaše začiatky?

K bojovým športom som sa dostal asi v osemnástich rokoch vďaka kamarátom. Vždy som bol fanúšik filmov s tematikou bojových športov, a keď som dostal od priateľov možnosť ísť si s nimi vyskúšať tréning, neváhal som a išiel som do toho.

Čo vás na bojových umeniach najviac baví?

Baví ma na nich veľa vecí, ale najviac asi to, že je každý zápasník v ringu sám za seba. Za nikoho sa neschováš, nikoho neoklameš. Je to prezentácia seba samého, ako veľmi tomu športu dávaš a ako si v tom poctivý. To ma baví na 100% najviac. Neznášam výhovorky, prečo niečo nejde.

Vy máte za sebou množstvo úspechov. Ktoré radíte na tie najvyššie priečky?

Najväčší úspech pre mňa bolo to, že som dokázal na podujatí Superkombat urobiť s D'Angelom Marshallom výborný zápas. Aj keď sem prehral, tak som mu bol dôstojný súper. Ďalej si veľmi cením aj výhru nad Donegim Abenom. Obaja sú špičkou svojich váh v organizácii Glory. Tituly a podobné veci, to je pominuteľné.

Iba v nedávnej minulosti ste si otvorili vlastný klub, ktorý má ale prepojenie taktiež na slávny Spejbl Gym. Ako to medzi vami funguje?

Som tréner vo svojom klube Palec Gym, ale zápasím za Spejbl Gym. Zdieľame spoločné priestory v pražských Letňanoch. Dalo by sa povedať, že Palec Gym je také béčko SGP. Bojovníci trénujú raz týždenne v spoločnom oddiele nácviky či sparing. 

Väčšinou sa k nám zíde polovica Prahy, tak je o kvalitu postarané. Žiadna konkurencia a podobné veci medzi nami nie sú, sme partia kamošov. Inak sám trénujem pod vedením Ondreja “Spejbla“ Hutníka a Michala Vančuru.

Aký máte s legendárnym Ondrejom Hutníkom vzťah? Ako ste si k sebe našli cestu?

Spejbl bol môj tímový kolega v Hanumane, odkiaľ odišiel a ja som ho po roku nasledoval do vtedy nie príliš atraktívneho klubu. Vďaka bohu sa tento krok ukázal ako najzásadnejšie rozhodnutie mojej športovej kariéry. 

Inak Spejbl je legenda bojových športov. Veľakrát som s nim zažil situáciu, keď ho spoznávali ľudí v zahraničí. Neskutočné! Ľudsky spolu vychádzame v pohode, sme kamaráti a dlhoroční tímoví partneri aj sparingovia. Navyše ma teraz vedie ako tréner i manažér. Niekedy je trošku blázon, ale každý génius je v niečom čudák (smiech).

Vy ste spolu predstavili nový projekt UPC Fight: Cesta bojovníka. Ako sa rodil tento nápad?

Myšlienka vznikla pred pár rokmi u nás v telocvični, kedy sme chceli urobiť garážové (undergroundové) zápasy našim “súkromkárom“. Celkom sa to chytilo, urobili sme v spolupráci s Českou Muay Thai asociáciou dva profi turnaje a dostali chuť to niekam posunúť a ukázať ľuďom, že aj my postojári dokážeme byť zaujímaví. 

Ako máte podelené úlohy?

V podstate mozog projektu som ja s Michalom Vančurom a mojím kamarátom Davidom Petrbokom, ktorý nás bude celým projektom UPC Fight Cesta bojovníka sprevádzať v úlohe komentátora. Samozrejme, je okolo nás množstvo ďalších nenahraditeľných ľudí, ktorí nám s tým pomáhajú. 

Najväčšiu nálož v poslednej dobe dostáva grafická agentúra FOXO a režisér celého projektu Tomáš Bláha. Keď som si Cestu bojovníka vymyslel, ani som netušil, čo všetko bude potrebné zariadiť, vymyslieť a urobiť. Je to peklo a jeden človek by sa z toho asi obesil. Ale sme mladí, draví, baví nás to a vidíme v tom zmysel. 

Už v utorok uvidíme pilotný diel šou. Na čo sa môžeme tešiť?

Predstavíme vám našich zápasníkov, pričom chceme dať divákom a fanúšikom šancu nahliadnuť nielen do ich športovej prípravy, keďže každý má za sebou zaujímavý príbeh. Zápasy “Honzu s Pepom“, o ktorých nikto nič nevie, aj keď majú obaja 1000 titulov, nikoho nezaujímajú.

Tešiť sa môžeme napríklad aj na rozuzlenie, kto bude mať právo voľby súpera na štvrťfinálový turnaj. Taktiež sa ukáže, kto bude potencionálne najslabší a naopak najsilnejší článok v oboch tímoch. A dozvieme sa aj mená dvojíc do prvých zápasov. 

My vieme, že proti sebe budú bojovať dva tímy. Predstavte nám jednotlivých trénerov.

Naši tréneri sú Ondřej Spejbl Hutník a Michala Mikeš Vančura zo Spejbl Gymu, Zdeněk Gauny Pernica z Brna a Jaroslav Hodina z Rokycian. Veľmi sme stáli o Vlada Moravčíka, ale, bohužiaľ, dva dni pred natáčaním nám covidová situácia zmenila plány. Vlada ale uvidíme určite v druhej epizóde, pretože má v turnaji zverenca.

Pri formáte reality šou má možnosť divák spoznať hlavne osobnostné charaktery protagonistov. Kto vám prišiel ako najväčší “pohoďák“ a naopak, kto ako najväčšie “zviera“?

Z toho, ako sme našich chlapcov mohli spoznať, vnímam za absolútneho pohoďáka Lukáša Mandinca z Trenčína. Že by bol niekto totálne zviera a robil problémy, to sa povedať nedá. Stretla sa nám skvelá partia ľudí, až ma to samotného prekvapilo. Je vidieť, že sa chalanom podobná aktivita veľmi páči. 

Všetci tak trochu závidíme tomu blázincu okolo MMA a chceme taktiež svoje miesto na výslní. Za najväčšieho démona v prvej epizóde bude asi jeden z trénerov, ktorý si nebral s nikým servítky a určite aj Lubomír “Píďa“ Pindus. Je to šoumen a má ostrú pusu.

Vnímate medzi tímami už aj rivalitu?

Rivalita určite je a bude silnieť hneď po premiére prvého dielu. 

Aj keď sme reality šou z bojového prostredia už videli, nikdy nie v thajskom boxe. Považujete svoju šou za jedinečnú?

Náš projekt v Česku a Slovensku nemá obdobu. Máme napozerané všetky reality šou z prostredia bojových športov, nech je to Oktagon Výzva, The Ultimate Fighter, Enfusion, Peklo s Landom atď.. 

Vymysleli sme si svoj koncept, niekde sme sa možno trošku inšpirovali, ale vyložené kopírka nikoho nie sme, aj keď pôvodný slogan UPC (Underground Private Cup) bolo: Nebojíme sa kohokoľvek odkopírovať (smiech). Už sme ale urobili pár krokov vyššie a chceme byť svoji a jedineční. 

Momentálne je číslo jeden na domácej scéne MMA. Ako vidíte budúcnosť postojárskych bojových športov?

My sa s MMA absolútne nechceme porovnávať. Je to iný šport, avšak oni nám ukázali, že to aj v našich končinách ide. Jasné, je tu UFC, ktoré nakoplo celý svet a frčí to všade, ale verím, že thajský box si nájde taktiež svojich nových fanúšikov. 

Nemáme ambície vypredať za rok O2 arénu, ale určite taktiež nechceme vymetať zafajčené telocvične. Veríme, že keby neboli covidové obmedzenia, tak bez problému vypredáme halu pre 2 tisíc ľudí. A to je od turnajov v Spejbl Gyme pre 300 kamarátov za 3 roky veľmi slušný skok, nemyslíte?

Kde budeme môcť šou sledovať?

Epizódy pôjdu na stanici TV Sport 5 a na www.livesignal.tv v rozostupe dvoch týždňov. Pracujeme vo formáte: dva diely - štvrťfinálový turnaj - dva diely - semifinálový turnaj - dva diely - finále. Aktuálna situácia nám veľmi nenahráva, ale keď sa chce, všetko sa dá.

Na záver sa vrátime k vašej kariére. Vás sme naposledy videli v boxerskom súboji, aj keď je vaša dominanta thajský box. Kedy a pod akými pravidlami vás zasa uvidíme v akcii?

Bohužiaľ, mám veľké zdravotné problémy a neviem, kedy sa mi podarí nastúpiť. Musím povedať, že box ma nebaví. Úroveň je strašná. Ľudia okolo toho sú z iného cesta ako sme my a veľmi dobre sa medzi nimi necítim. Inak som schopný zápasiť pod všetkými pravidlami – Muay Thai, K-1, Oktagon Underground alebo MMA. Je mi to jedno. Keď mám čas na prípravu a som zdravotne v poriadku, idem do všetkého.

Michal "Palec" Reissinger


Zástupca Spejbl Gymu a Palec Gymu, ktorý sám založil

* Český národný Muay Thay šampión 2011, 2018 

* WAKO PRO CZE šampión 2019

* Člen českého národného Muay Thay tímu

Býva pri Prahe s priateľkou Mirkou, ktorá pochádza z východného Slovenska

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Michal Reissinger: Rivalita medzi tímami bude určite silnieť po premiére prvého dielu (rozhovor)