Trénujú aj s čakanmi a lopatami. Nech vedia, ako sa pracuje, vraví tréner

Trebišovčania si zimnú prípravu spestrili netradičnou aktivitou.
Trebišovčania si zimnú prípravu spestrili netradičnou aktivitou. (Zdroj: facebook Slavoj Trebišov)
Daniel Dedina|5. feb 2021 o 13:00

Trebišovčania chcú nadviazať na vydarenú jeseň.

TREBIŠOV. Do zimnej prípravy vstúpili ako jeden z prvých tímov na Slovensku. Futbalisti Slavoja Trebišov ju odštartovali už 4. januára.

„Príprava je skrátená. Pre mňa je vyhovujúce, že sa netrénuje tri mesiace. Nemôžete síce vyskúšať nových hráčov, ale aj tak vám ich iné kluby často nepustia. A keď si prinesiete legionárov, ktorí sú lacnejší alebo zadarmo, všetci rozprávajú o tom, že nedávame šancu slovenským hráčom,“ tvrdí Ondrej Desiatnik, tréner najvýchodnejšieho účastníka druhej ligy. 

Nehrali s treťoligistami ani Michalovcami

Trebišovské mužstvo bolo na jeseň jedným z najpríjemnejších prekvapení súťaže. Kým v predošlých rokoch zimovalo na dne tabuľky, tentoraz mu patrí deviate miesto.

Hráčsky káder prešiel v lete výraznou prestavbou.

„Chceme vytvoriť rodinný klub, s nie veľkým finančným ohodnotením. Aby sa chlapci mohli dostať do klubov, ktoré majú vyššie ambície, potrebujú niekde hrávať. Snažíme sa dávať šancu mladým hráčom,“ hovorí Desiatnik o nastavenej filozofii.

Tréner Trebišova Ondrej Desiatnik.
Tréner Trebišova Ondrej Desiatnik. (Autor: Róbert Andrejov)

Trebišovčania zatiaľ odohrali dva prípravné zápasy (Košice 3:2, Podbrezová 0:3) a dvakrát si zahrali medzi sebou. Generálku pred jarnou časťou absolvujú v sobotu 6. februára, znova proti Podbrezovej.

Naplánované stretnutia s treťoligistami odohrať nemohli a do derby s fortunaligovými Michalovcami zasiahol iný faktor.

„Dali sme sa otestovať večer pred zápasom, bolo to však viac než dvanásť hodín pred jeho začiatkom. Povedali nám, že je to nedostačujúce,“ priblížil tréner Slavoja málovídanú situáciu. 

Manuálna práca neobišla ani Afričanov

Silu kolektívu utužujú trebišovskí futbalisti aj nezvyčajným spôsobom. Napríklad s čakanmi, hrabľami či lopatami v ruke, a to priamo na ihrisku.

V čase odmäku sa týmto spôsobom snažili pomôcť kope snehu na tréningovej ploche s umelou trávou k rýchlejšiemu roztopeniu.

„Zabralo nám to asi 20-30 minút, chlapci s tým nemali problém. Niektorí ešte chodia do školy, tak nech si zvykajú, ako sa pracuje v robote,“ poznamenal Desiatnik.

Výnimku pri manuálnej práci nemali ani hráči čiernej pleti, Nigérijčania Kanu a Issa.

„Buď všetci alebo nikto. Chceli sme im ukázať, ako tu fungujú verejnoprospešné práce,“ zasmial sa tréner, ktorý do Trebišova prišiel pred sezónou z neďalekého Vranova nad Topľou. 

Ciele: Záchrana a dobrý futbal

Z doterajšieho účinkovania v sezóne majú v Trebišove radosť. Ale zároveň ho nepreceňujú.

„Čo bolo, bolo. Trochu sa z toho môžeme potešiť, ale teraz začína tvrdá robota. Prvá polovica sezóny nám vyšla, ak by to tak bolo aj na jar, budeme radi. Potrebujeme aj šťastie,“ uvedomuje si Ondrej Desiatnik.

Od zóny vypadnutia delia Zemplínčanov v tejto chvíli štyri body. Rovnaký odstup majú od šiesteho Púchova. Prvoradým cieľom však zostáva vyhnutie sa boju o záchranu.

„Zároveň by bolo ideálne hrať dobrý futbal, ale to chce každý. V zápasoch s nožom na krku sa mladým hráčom hrá ťažko. Keď sa nám budú zranenia a najmä Covid vyhýbať, postupnými krokmi by sme to mohli zvládnuť,“ verí 45-ročný rodák z Prešova.

Na jeho mužstvo čaká náročný úvod jari. Začne ju domácim duelom s Dubnicou a v nasledujúcich piatich stretnutiach bude až štyrikrát čeliť tímom z čela tabuľky.

Zemplínčania majú sezónu rozbehnutú dobre.
Zemplínčania majú sezónu rozbehnutú dobre. (Autor: Róbert Andrejov)

Počas zimy sa v mužstve objavilo viacero nových hráčov.

Brankársky post vystužil Martin Repiský, ktorý prišiel na hosťovanie z Pohronia. Pribudla dvojica kórejských futbalistov Ji-ho Choi a Geon Kim, a tiež Polaščík, Kulich (obaja Humenné) i Vilkovský (Spišské Podhradie).

„Máme dvoch hráčov na skúške, jedným z nich je český stopér Ondrej Rudzan. A možno ešte pribudne jeden alebo dvaja ďalší hráči,“ doplnil Desiatnik.

Do Komárna prestúpil Špak a na jar už v Trebišove nebudú pokračovať ani Knurovský, Vojtovič, Vaľko a Vodilka.



Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Trénujú aj s čakanmi a lopatami. Nech vedia, ako sa pracuje, vraví tréner