Šprintéri sú bez šance, Thomas v piatej etape Tour de France 2017 môže prísť o žltý dres

Aj v tretej etape Tour de France nesie žltý dres Geraint Thomas z tímu Sky.
Aj v tretej etape Tour de France nesie žltý dres Geraint Thomas z tímu Sky. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|5. júl 2017 o 06:55

Piata etapa bude prvou skúškou pre vrchárov a pretekárov pre celkové poradie.

VITTEL. Víťazom prvej etapy a zároveň lídrom celých pretekov Tour de France 2017 sa stal trochu prekvapivo. Britský cyklista Geraint Thomas z tímu Sky je aj po štvrtej etape v žltom drese pre lídra celkovej klasifikácie. Po piatej však v ňom už byť nemusí.

Stredajšia etapa totiž bude prvou skutočne dôležitou pre cyklistov pre celkové poradie a vrchárov. Pretekári absolvujú 160,5 kilometra, pričom ich čakajú dve horské prémie. Kto bude víťazom tej druhej, bude zároveň aj víťazom etapy - tá končí na vrchole stúpania La Planche des Belles Filles (Planina krásnych dievčat - pozn. red.)

Stredajšia etapa odštartuje o 13.20 h, finišovať by sa malo okolo 17.00 h..

Víťaz etapy získa 20 bodov do súťaže vrchárov

Prvé stúpanie absolvujú cyklisti od približne 105. kilometra. Stúpať budú na Côte d'Esmoulières (dĺžka 2,3 kilometra, priemerný sklon 8 percent). Stúpanie je zaradené do III. kategórie, víťaz si pripíše dva body.

Tesne pred prvým stúpaním (na 102. kilometri) sa nachádza rýchlostná prémia.

Mapa piatej etapy.
Mapa piatej etapy. (Autor: letour.com)
Profil piatej etapy.
Profil piatej etapy. (Autor: letour.com)

Záverečné stúpanie na La Planche des Belles Filles bude poriadne náročné, v záverečných úsekoch sa bude sklon pohybovať aj okolo dvadsiatich percent. Celkovo má stúpanie 5,9 kilometra a priemerný sklon je 8,5 percenta.

Víťaz etapy sa zároveň oblečie aj do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára. Stúpanie je totiž zaradené do I. kategórie, pričom sa počet získaných bodov zdvojnásobí, keďže je zároveň cieľom celej etapy. Prvý muž piatej etapy tak získa 20 bodov do súťaže vrchárov.

Froome tam zaznamenal prvý triumf

Horský test La Planche des Belles Filles sa dostal do programu Tour po tretí raz, premiérovo ho organizátori doň zaradili až v roku 2012.

Vtedy Chris Froome rozhodujúco potiahol spolujazdca z tímu Sky Bradleyho Wigginsa, ktorý vyzliekol zo žltého dresu Fabiana Cancellaru a do konca Tour sa líder pretekov už nezmenil.

Pre trojnásobného víťaza Tour Frooma to bolo vtedy prvé z doterajších siedmich etapových úspechov na slávnych pretekoch.

O dva roky neskôr tu vybojoval sólové víťazstvo Vincenzo Nibali, od tohto momentu žltý dres v predmetnom ročníku takisto nemal iného majiteľa.

Peter Sagan na Tour de France 2017 skončil

Geraint Thomas je v celkovej klasifikácii na prvom mieste pred svojím tímovým kolegom Chrisom Froomom, ktorý stráca dvanásť sekúnd.

V pretekoch ostal už iba jeden slovenský zástupca - Juraj Sagan. Jeho brata Petra rozhodcovia vylúčili z pretekov po štvrtej etape, v závere ktorej mal spôsobiť pád Brita Marka Cavendisha.

Profil záverečného stúpania.
Profil záverečného stúpania. (Autor: letour.com)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Šprintéri sú bez šance, Thomas v piatej etape Tour de France 2017 môže prísť o žltý dres