Chcú, aby Bartomeu odišiel okamžite. 20-tisíc členov FC Barcelona podpísalo petíciu

Josep Maria Bartomeu.
Josep Maria Bartomeu. (Autor: TASR)
SITA|20. sep 2020 o 15:26

Nechcú čakať do volieb.

BARCELONA. Viac ako 20-tisíc členov futbalového klubu FC Barcelona, tzv. socios, sa podpísalo pod petíciu na zorganizovanie referenda, v ktorom by sa hlasovalo o okamžitom odvolaní súčasného prezidenta Josepa Mariu Bartomeua.

Ten vedie organizáciu od januára 2014, kedy nahradil Sandra Rosella. Bartomeu sám odstúpiť nemieni.

"Nikto tu neuvažuje o odstúpení," povedal pre katalánsku televíziu TV3 pred sobotňajším prípravným súbojom FC Barcelona proti Elche (1:0).

Na vyhlásenie referenda bolo potrebných 16520 podpisov, teda minimálne 15 percent zo všetkých členov klubu.

Klub teraz chce overiť pravosť podpisov a ak sa tak stane, referendum by sa mohlo konať do niekoľkých týždňov, reálnejší však je novembrový či decembrový termín. Bartomeu a jeho tím možno nahradia noví ľudia vo voľbách, ktorá sa uskutočnia v marci 2021. Socios však žiadajú okamžité odstúpenie Bartomeua.

Kritické hlasy na jeho adresu zneli už dlhší čas, no po augustovej potupnej prehre FC Barcelona vo štvrťfinále Ligy majstrov s Bayernom Mníchov (2:8), sezóne 2019/2020 bez zisku trofeje a pokuse klubového ofenzívneho klenotu Lionela Messiho členom klubu došla trpezlivosť.

"Počet podpisov asi prekvapil aj samotných organizátorov. Vedenie klubu napriek tejto iniciatíve pokračuje v príprave tímu na sezónu 2020/2021," dodal Bartomeu.

Na margo situácie s Messim šéf barcelonského klubu poznamenal, že nikdy sa nechcel dostať do otvoreného konfliktu s argentínskym reprezentantom.

Bartomeu mu údajne sľúbil voľný odchod po skončení ročníka 2019/2020 napriek zmluve na ďalšiu sezónu, klub však napokon Messiho uvoľniť nechcel. "Takéto veci sa musia riešiť v súkromí. Prioritou vedenia je udržať Messiho za každú cenu. Je to náš kapitán a líder," povedal Bartomeu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Chcú, aby Bartomeu odišiel okamžite. 20-tisíc členov FC Barcelona podpísalo petíciu