REPREZENTÁCIA SR

Slováci budúci týždeň spoznajú súperov v kvalifikácii o postup na ME 2026 v Litve a Lotyšsku

23. máj 2024 o 11:54

Žreb sa uskutoční vo štvrtok 30. mája o 12:15 SEČ a rozdelí 40 tímov do desiatich skupín po štyroch, ktoré budú medzi decembrom a aprílom bojovať o desať priamych miesteniek na ME a osem miest do play-off.

Žreb hlavného kola UEFA Futsal EURO 2026, vysielaný naživo na platforme UEFA.com rozdelí 40 zúčastnených krajín do desiatich skupín po štyroch, ktoré sa budú hrať systémom doma a vonku od decembra do apríla. Spoluorganizátori Lotyšsko a Litva postupujú priamo na šampionát, 34 najlepších kvalifikačných kandidátov v hodnotení koeficientu futsalových národných tímov UEFA k decembru 2023, vrátane obhajcu z Portugalska, vstupuje priamo do hlavného kola. Doplní ich šesť tímov, ktoré postúpili z aprílového predkola (Andorra, Rakúsko, Bulharsko, Cyprus, Malta a Švajčiarsko).

Postup žrebu

Tímy budú rozdelené do štyroch košov po desiatich tímoch na základe ich koeficientov od 18. apríla 2024.

Kôš 1 (pozícia 4): Albánsko, Nórsko, Grécko, Turecko, Cyprus, Švajčiarsko, Bulharsko, Andorra, Malta, Rakúsko
Kôš 2 (pozícia 3): Bielorusko, Moldavsko, Belgicko, Severné Macedónsko, Nemecko, Švédsko, Čierna Hora, Kosovo, Anglicko, Dánsko
Pot 3 (pozícia 2): Holandsko, Taliansko, Česko, Rumunsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Slovensko, Maďarsko, Arménsko, Bosna a Hercegovina
Pot 4 (pozícia 1): Portugalsko (obhajca), Španielsko, Kazachstan, Ukrajina, Chorvátsko, Fínsko, Francúzsko, Poľsko, Slovinsko, Srbsko

Kôš 1 sa bude losovať ako prvý. Tímy sú vyžrebované v vzostupnom poradí od skupín 1 do 10. Rovnaký postup sa potom opakuje pre koše 2, 3 a 4.

Na základe rozhodnutí výkonného výboru UEFA nemôžu byť tieto dvojice tímov vyžrebované do rovnakej skupiny:

Bielorusko a Ukrajina
Kosovo a Bosna a Hercegovina
Kosovo a Srbsko

Ak dôjde k stretu, vyžrebovaný tím sa presunie na ďalšie voľné miesto. Ak dôjde k stretu s poslednými dvoma alebo tromi žrebovaniami, tímy budú zaradené do príslušných skupín.

Desať víťazov skupín sa vo finále turnaja v roku 2026 pripojí so spoluhostiteľmi Lotyšskom a Litvou, pričom osem najlepších druhých tímov vstúpi do play-off, ktoré sa odohrá v septembri 2025.

Zaujímavosti pred žrebom:

  • Portugalsko vyhralo posledné dve futsalové EURO v rokoch 2018 a 2022 a vyhralo aj Majstrovstvá sveta vo futsale 2021 a 2022 Finalissima vo futsale.
  • Španielsko získalo sedem európskych titulov a Taliansko dva.
  • Do semifinále v roku 2022 sa dostala aj dvakrát druhá Ukrajina, ktorá prehrala v zápase o tretie miesto so Španielskom.
  • Fínsko, Gruzínsko, Kazachstan a Slovensko vypadli vo štvrťfinále 2022 a posledných ME sa zúčastnili aj Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Taliansko, hostiteľské Holandsko, Poľsko, Srbsko a Slovinsko.
  • Predtým sa na záverečný turnaj kvalifikovali aj Bielorusko, Belgicko, Česko, Francúzsko, Maďarsko, Rumunsko a Turecko.
  • Lotyšsko aj Litva budú debutovať vo finálovom turnaji v roku 2026.
  • Chorvátsko, Francúzsko, Kazachstan, Holandsko, Portugalsko, Španielsko a Ukrajina budú reprezentovať Európu na MS 2024 v Uzbekistane od 14. septembra do 6. októbra.
  • Andorra po prvý raz prešla kvalifikačným kolom, aby sa dostala do tejto fázy.
  • Malta po prvý raz prešla kvalifikačným kolom, aby sa dostala do tejto fázy a ešte nikdy nevyhrala súťažný zápas mimo predkola

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: