Futsalslovakia

„Chceme zúročiť poctivú prácu s juniormi a vrátiť Košice na mapu najvyššej súťaže,“ praje si Richard Bačo

Matej Kubove Kubove|27. aug 2020 o 11:05

Novovzniknutý tím Podpor Pohyb Košice má do budúcnosti smelé plány. Od sezóny 2021/22 by mužstvo rado hralo najvyššiu slovenskú futsalovú súťaž, k čomu má pomôcť aj jeden rok v nižších ligách. Trénerského kormidla sa ujal Richard Bačo.


50-ročný kormidelník prichádza domov po roku v stredoslovenskom mužstve MIBA Banská Bystrica: „Do Bystrice som išiel s úmyslom dlhšieho projektu. Tak sme sa rozprávali s majiteľom pánom Babjakom a boli sme dohodnutí, že to nie je na rok, ale na dlhšie. Chceli sme vytvoriť kvalitný tím, ktorý by bol konkurencieschopný a to sa za jeden rok nedá urobiť. Žiaľ, prišiel koronavírus a aj keď to najskôr vyzeralo, že sa cez to dostaneme, tak nakoniec to celé spadlo. Dúfam však, že MIBA to zachráni, vstúpi do ligy a aspoň to odohrá, aby to celé v Banskej Bystrici neskončilo, pretože to by bola veľká škoda. Určite to ale nebude na takej úrovni ako v poslednom ročníku,“ hovorí Bačo pre náš web.

Teraz sa už naplno sústredí na tím Podpor Pohyb Košice: „Keď som už vedel, že končím v Bystrici tak som bol zatrpknutý a znechutený tým ako sa to tam celé vyvinulo. Mal som aj nechuť pokračovať, ale táto ponuka mi ako keby spadla z neba. Oslovili ma prakticky cudzí ľudia. Síce som o nich už skôr počul, ale nepoznali sme sa. Páčila sa mi myšlienka obnoviť futsal a vrátiť zašlú slávu do Košíc. Chceme postaviť tím z odchovancov a byť konkurencieschopný tím,“ tvrdí: „Pracovali sme aj s myšlienkou hrať Varta futsal ligu už v sezóne 2020/21, ale rozhodli sme sa, že na to je ešte skoro,“ doplnil.

Koncepcia je ísť krok po kroku: „Celý projekt iba začína. Rozhodli sme sa, že rok by sme mali hrať regionálnu ligu, mestskú súťaž a tiež miniligy. Chceme sa zúčastňovať rôznych turnajov a postupne sa pripraviť na najvyššiu súťaž. Podarilo sa nám už vyhrať prvý turnaj v Košiciach a v sobotu nás čaká ďalší, ktorý organizuje Jazero Košice. Začali sme už s tréningovým procesom, trénujeme trikrát do týždňa. Postupne sa presunieme do haly, kde sa budeme pripravovať celý rok,“ prezradil Richard Bačo.

Na súpiske nájdeme aj zaujímavé mená: „Celé sa to ešte len formuje. Vrátili sa nám niektorí Košičania z Banskej Bystrice. Momentálne sú v našom tíme napríklad Marek Kuruc, Jakub Kofčák, môj syn Sebastián Bačo plus hráči z mestskej ligy. Veľmi by sme taktiež chceli, aby sa niektorí Košičania, ktorí pôsobili inde, vrátili a dohrali tu kariéru,“ praje si.

V posledných rokoch východoslovenský klub na mape najvyššej slovenskej súťaže chýbal. Tentoraz to však s projektom Podpor Pohyb Košice vyzerá oveľa nádejnejšie: „Asi sedem rokov sa v Košiciach nehrala liga. Všetko to vždy stroskotalo na tom, že kluby boli podporované jedným veľkým sponzorom a keď ten padol, tak to padlo celé a už sa to nepodarilo naštartovať. Pokúšali sme sa postúpiť napríklad s Grizzly, ale v jednom ročníku sme nemali potrebné športové šťastie, keď sme hrali baráž. Aj keď s juniormi, ale verili sme si, že s nimi vieme postúpiť. Navyše, v baráži nám sponzor povedal, že aj keď postúpime, tak nebude mať peniaze, aby sme hrali najvyššiu ligu. Dlhé roky máme v Košiciach kvalitnú juniorku a s tou sa vždy poctivo pracovalo, nakoľko na jej chod nie sú až také vysoké náklady. Túto prácu by sme teraz chceli zúročiť v áčku,“ dodal Richard Bačo.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: