Aktuality

Úspechy v žiackych mužstvách

Emanuel Cuninka|11. aug 2016 o 19:00

Úspechy v žiackych mužstvách

Futbalová mládež sa stáva v mnohých kluboch problémovým článkom, ale aj napriek tomu sa nájdu mužstvá, ktoré v mládežníckych kategóriách dosahujú úspechy. Keďže onedlho štartuje nová súťaž, poohliadneme sa za úspechmi, ktoré sa dosiahli v žiackych kategóriách počas minulej sezóny. Mužstvo žiakov klubu ŠK Slávia Zeleneč sa v minulej sezóne bilo o prvenstvo s TJ Slavoj Boleráz, ktorí počas sezóny nastrieľali svojim súperom neuveriteľných 223 gólov. Aj keď žiaci v Zelenči mali za minulú sezónu na konte menší počet gólov (178), dvadsaťpäť výhier a jedna remíza ich posunula až na špicu tabuľky a stali sa tak víťazmi IV. ligy.  Trénerom žiackeho mužstva je mladý 20-ročný hráč Erik Ďuriš, ktorý sa v júni stal aj držiteľom trénerskej C licencie. 

Minulá sezóna bola úspešná, obsadili ste prvé miesto v tabuľke, ako vnímate tento úspech? Čo za ním stojí?

Áno, bola úspešná. Umiestnili sme sa na prvom mieste a počas celej sezóny sme neokúsili trpkosť prehry. Vyhrali sme aj zimný halový turnaj ObFZ a v neposlednom rade sme ako ligový víťaz reprezentovali trnavský región na turnaji víťazov IV. líg v Bobote. Tento turnaj sa nám dokonca podarilo vyhrať bez inkasovaného gólu. Bolo to po prvýkrát, čo si víťaznú trofej odnieslo mužstvo od Trnavy. Za našim úspechom však stojí hlavne tímový duch a výborný kolektív, ktorý v tíme prevládal. Chlapci spoločne ťahali za jeden povraz a to sa pekne odzrkadľovalo na trávniku.

Počas minulej sezóny ste dosiahli 25 výhier a jednu remízu s TJ Slavoj Bolerázom, s ktorým ste súperili o prvenstvo. Ktorý zo zápasov vnímate ako najdôležitejší?

V sezóne sme sa sústredili vždy na najbližší zápas. Žiadneho zo súperov sme nechceli podceniť. Veľmi dlho sme sa v tabuľke nachádzali na druhom mieste za produktívnejším Bolerázom. Až v druhej polovici sa lámal chlieb. Presnejšie vtedy, keď sme hostili tím zo spomínanej dediny. Vtedy nám už všetkým bolo jasné, že to bude asi ten najdôležitejší zápas.

Čo je u vás ako u trénera prvoradé pri trénovaní? Na čo kladiete dôraz?

Pri trénovaní kladiem dôraz hlavne na disciplínu. Bez nej to nemá zmysel robiť. Preferujem síce priateľský prístup, ale tréner musí byť autoritou. Deti sú práve vo veku kedy dozrieva puberta. Sám som si tým prešiel a nie je to tak dávno (smiech). Keď však prichádzajú na tréning, chcem aby sa sústredili iba na futbal. Aby neriešili nič iné a zabudli na všetky problémy.

Ako sa vám pracuje s deťmi? Dnes je ťažké deti v takom veku motivovať, ako sa ich snažíte motivovať vy?

Keď som začínal s trénovaním, mal som obavy, že medzi mnou a mojimi zverencami nie je dostatočný vekový rozdiel. Ale opak bol pravdou. Myslím si, že aj oni sami rešpektujú tento náš priateľský prístup. Určite je vhodné použiť výsledky ako motivačný faktor.

V mládežníckych mužstvách, najmä v mladších kategóriách, nejde len o  výsledky a umiestnenie, ale o to, aby sa deti naučili hrať futbal. Držíte sa toho aj vy, alebo vás zaujíma aj umiestnenie v tabuľke?

Je jednoduchšie a zábavnejšie hrať keď sa vyhráva. Avšak nie je to nutné. Najdôležitejšie je naučiť chalanov hrať futbal a zdokonaľovať ich po všetkých stránkach. Či už teoreticky, takticky ale aj technicky. O umiestnenie v tabuľke by malo ísť predovšetkým deťom a nie trénerovi.

Je vidieť pokroky a zlepšenie u detí, ak sa im venuje dostatok času?

Pokroky sú vidieť vždy. Je však nutné ich spozorovať. Myslím si, že je možné zdokonaliť každého jedného hráča, bez výnimiek. Treba popracovať na odstránení nedostatkov. Nájsť v ňom niečo, čo môže pomôcť tímu. Rozvíjať ho ako futbalistu ale i ako človeka. Veľakrát si to vyžaduje individuálny prístup, v tom je to čaro trénera. Často sme nielen trénermi ale i rodičmi, učiteľmi, lekármi a mnohým iným. Mojou odmenou však bude, ak vychovám čo najviac potenciálnych futbalistov a perspektívnych mladých ľudí.

Cez leto ste sa stali držiteľom trénerskej licencie, napĺňa vás trénovanie?

Áno, v júni tohto roku som si urobil najnižšiu trénerskú licenciu – UEFA C. Kvôli zdravotným problém som načas odložil hranie, ale trénovanie sa stalo mojim koníčkom. Mám ambície sa naďalej zlepšovať. Futbal je plný nových trendov a rýchlo napreduje. Terajší tréneri však majú výhodu, ktorá tu pred rokmi nebola. Ovládame cudzí jazyk, a tým máme k dispozícii neuveriteľné množstvo prameňov, z ktorých môžeme čerpať.

Máte skúsenosti aj ako hráč, aj ako tréner, čo vás baví viacej?

Už počas hrania mi vždy vyhovovalo byť organizátorom hry. Vždy som vedel ako by som mal správne vyriešiť určitú hernú situáciu, ale nie vždy mi to moje nohy dovolili. Ten talent, ktorý mi vtedy chýbal, teraz z pozície trénera nepotrebujem. Tento priestor využijem na to, aby som sa poďakoval celému klubu ŠK Slávia Zeleneč za možnosť nabrať tieto skúsenosti, celému realizačného tímu, vedúcim mužstva, lekárovi, rodičom a fanúšikom.

Aká je aktuálna situácia žiackeho mužstva? Máte nejaké ciele do budúcej sezóny?

Do dorastu nám odišlo až 9 hráčov, z prípravky sme prijali 6 hráčov. Až nová sezóna nám ukáže na čom sme. Na čom bude treba popracovať. Prípravné obdobie sme zahájili a o necelé dva týždne vstupujeme do sezóny. 

Mladé strelecké talenty

Slavomír Danišovič

Mladý talent zo žiackeho mužstva TJ Vinohradník Suchá nad Parnou nastrieľal v minulej sezóne 80 gólov, čím sa stal najlepším strelcom zo žiackej kategórie. Titul najlepšieho strelca mu však patrí už po druhýkrát, pretože v sezóne 2014/2015 sa vďaka 48 gólom umiestnil tiež na prvom mieste: „som rád, že som obhájil najlepšieho strelca,“ priznáva Danišovič. Futbalu sa začal venovať aktívne v ôsmich rokoch, hrával za klub TJ Družstevník Košolná, kde však zrušili mužstvo žiakov a preto začal hrávať v Suchej nad Parnou. K futbalu ho priviedol otec, ktorý bol tiež futbalista. „Rodičia ma vo futbale podporujú a chodia mi fandiť na zápasy, ak práve nie sú v práci. Za túto podporu im ďakujem.“ Na doterajšom tíme si najviac váži dobrý kolektív, dobrý hráčsky tím a trénera, s ktorým si dobre vychádzajú. Žiacke mužstvo v Suchej nad Parnou vedú Ivan Hirner spoločne s Radovanom Kollárom. „Najlepšie je, že s nami jednajú skoro ako s kamarátmi, aj keď určite tam nejaký rešpekt je. Rozumieme si s nimi a som rád, že nás mohli trénovať práve oni dvaja,“ prezrádza najlepší strelec. Aj keď má za sebou úspešnú sezónu, priznáva, že s umiestnením celého tímu nie je celkom spokojný: „Predchádzajúca sezóna bola naozaj super, ale myslím si, že sme sa mohli umiestniť vyššie ako na treťom mieste.“ Jeho najúspešnejší zápas minulej sezóny bol s Hornými Orešanmi, kde sa mu podarilo streliť dvanásť gólov, aj keď jeho osobný rekord je trinásť gólov za jeden zápas.  V budúcej sezóne nastúpi Slavomír Danišovič už ako hráč dorastu TJ Vinohradník Suchá nad Parnou.

Tomáš Hudcovič

Ďalším mladým streleckým talentom je hráč žiakov FC Spartak Trnava B z V. ligy, ktorý nastrieľal za minulú sezónu 72 gólov. Futbalu sa venuje odmalička a dostal sa k nemu cez brata: „Videl som hrávať futbal staršieho brata a zapáčilo sa mi to, tak som sa tomu začal venovať .“ Aj Tomáš Hudcovič vidí veľkú podporu vo svojich rodičoch, ktorí mu chodievajú fandiť na zápasy. Tomáš hráva okrem útoku aj  v zálohe a keď je potrebné aj v obrane. Najbližší mu je ale útok, „keď tam dostanem loptu, tak už viem, čo s ňou mám robiť.“ A čo ho najviac baví na futbale? Dávať góly. „Je to úžasný pocit keď dám gól!“  S priebehom sezóny a s umiestnením tímu na druhom mieste je spokojný. Za svoj najvydarenejší považuje zápas s OŠK Križovanmi nad Dudváhom, kde sa mu podarilo streliť šesť gólov z celkového počtu sedem. Jeho najväčší gólový rekord je deväť gólov za jeden zápas. V úlohe trénera žiakov FC Spartak Trnava B pôsobil Marek Baxa a takto ho hodnotí Hudcovič: „Je to dobrý tréner, chcel by som mu poďakovať za všetko, čo pre mňa urobil. Za všetok čas, ktorý s nami strávil, že to s nami dotiahol až do konca, a že všetko čo mohol nám vždy vybavil. Patrí mu jedno veľké ďakujem, trénerko.“  Tomáš Hudcovič v novej sezóne nastúpi ako hráč dorastu FC Horses. 

Súvisiaci obsah