OSLAVOVALI JUBILEUM

Ján Fenčák|18. okt 2023 o 12:04

Futbal v Solivare oslávil deväťdesiatiny

V Solivare /mestskej časti Prešova/ sa prvé aspekty organizovaného športu spomínajú v roku 1922. Bol to futbal, ktorý si získal záujem mládencov. Trvalo pomerne dlho, kým sa nadšenci futbalu rozhodli pre to najpodstatnejšie - založenie športového klubu ŠK Slovan Solivar. Stalo sa tak 6. júna 1933 na zakladajúcej schôdzi v Robotníckom dome (bývalé Kasíno).  

Futbal v Solivare mal lepšie i horšie časy, od leta 2008 prestal fungovať. Obnovovať ho začali zanietenci na čele s Pavlom Strakom. V rokom 2019 začal reštart futbalu pod vedením športového zanietenca a zriaďovateľa súkromných stredných škôl ELBA Ing. Emila Blichu. Zlomovým momentom bola obnova ihriska na Tajchu. Po vybudovaní ihriska sa podarila rekonštrukcia a obnova prevádzkovej budovy, členovia klubu tak získali potrebné zázemie, aby mohli budovať seriózny a perspektívny klub. Solivarčania pripravili hraciu plochu tak, že na nej zápasy ôsmej ligy ObFZ Prešov hrajú muži. V ŠK Slovan má zelenú mládež, družstvá od prípraviek po dorastencov pôsobia v súťažiach oblastného futbalového  zväzu a štartujú na rôznych turnajoch. Funguje aj akadémia Slovan ELBA Solivar. Klub výdatne spolupracuje so súkromnou strednou odbornou a strednou športovou školou ELBA a centrom voľného času ELBA.     

Oslavám deväťdesiatin futbalu v Solivare patrila druhá októbrová sobota. Na ihrisku na Tajchu sa prezentovali žiacké tímy ŠK Slovan Solivar, oslavy vyšperkoval zápas old boys ŠK Slovan Solivar a Internacional Tatran Prešov. (jac)

Člen výboru Oblastného futbalového zväzu v Prešove Rudolf Hudák odovzdal prezidentovi ŠK Slovan Solivar Emilovi Blichovi bronzovú medailu ObFZ Prešov za dlhoročnú obetavú činnosť vo futbalovom hnutí, Emil Blicha prevzal aj pamätnú plaketu ObFZ Prešov, ktorá bola venovaná ŠK Slovan Solivar pri príležitosti deväťdesiateho výročia vzniku. Emil Blicha odovzdal pamätné a ďakovné listy všetkým tým, ktorí sa pričinili o reštart futbalu v Solivare, podieľajú sa na jeho rozvoji a tiež bývalým hráčom. Medzi gratulantmi nechýbal Solivarčan a zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák.  

Areál na Tajchu dostal pomenovanie Športový areál Emila Blichu. Do života bola uvedená aj publikácia Deväťdesiat rokov solivarského futbalu, verejnosti by mala byť k dispozícii v decembri.     (jac) 

Súčasťou bohatého programu osláv 90 výročia organizovaného futbalu v Solivare bolo aj stretnutie starých pánov Solivaru a Prešova ...

ŠK Slovan Solivar - Internacionali Tatran Prešov 2:11 (0:3), hralo sa 2x40, rozhodoval Jozef Babjak 
góly: 57. a 65. K. Partika - 20. P. Bašista, 34. a 53. M. Viazanko, 40. M. Jakubík, 43. a 76. P. Durkáč, 44. a 77. R. Petruš, 51., 67. a 73. M. Mochňák, 
ŠK Slovan Solivar: Rudolf Dupkala - Ján Mihok, Peter Partika, Peter Stredňák, Miro Kočiščák, Anatolij Jacečko, Rasťo Procházka, Mišo Sakáč, Karol Partika, Stano Mihok, Peter Krajcer, Vladimír Lipka, Marek Procházka, Peter Krajňák, Ján Maximovič, Stano Pepich
Internacional Tatran Prešov: Martin Lejko - Vladimír Čičvák, Jaroslav Lejko, Ondrej Sekerák, Jaroslav Bednár, Pavol Ďurica, Peter Bašista, Miroslav Viazanko, Miloš Jakubík, Róbert Petruš, Pavol Maťufka, Slavomír Guzy, Miroslav Mochňák, Patrik Durkáč, realizačný tím: Jozef Talášek, Jozef Dudič, Vladimír Gombár  (jac) 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: