Zvolenčania pokazili dojem, ktorý v play-off zanechávali

SITA|29. mar 2009 o 21:32

Hokejisti HKm Zvolen takú rozlúčku so sezónou, akú zažili v nedeľu v Košiciach v siedmom zápase semifinálovej série Slovnaft extraligy, nečakali.

KOŠICE. Po úvodnej tretine rozhodujúceho súboja o postup prehrávali 0:5. V druhej časti síce ešte znížili na rozdiel troch gólov, ale napokon svoje účinkovanie v tomto ročníku zakončili vysokou prehrou 2:8.

"Prvá tretina bola z našej strany katastrofou. Košice využili naše zaváhania. Nepristupovali sme dostatočne rýchlo k protihráčom, dávali sme im veľa priestoru. Potom sa už dalo ťažko urobiť niečo s výsledkom," povedal brankár HKm Ján Laco, ktorý sa po štvrtom inkasovanom góle nechal vystriedať. Zvolenčania na ľade pôsobili zakríknuto - akoby sa dôležitého stretnutia báli. Po zápase odchádzali z ľadu sklamaní. "Ťažko povedať, že sme sa zľakli. Určite však nemáme také skúsené mužstvo ako Košice. Možno tam naozaj bol nejaký blok v hlavách, vedomie dôležitosti súboja. Sme sklamaní, každý chcel ísť ďalej. Pokazili sme týmto zápasom dojem, ktorý sme zanechávali v celej sérii i play-off," uznala veľká zvolenská opora Laco, ktorá v predchádzajúcich stretnutiach semifinále svoj tím výrazne podržala.

Kapitánovi mužstva spod Pustého hradu Ladislavovi Čiernemu nezostalo po poslednom stretnutí série v Košiciach nič iné, ako domácim gratulovať. Zvolen však má za sebou vydarenú sezónu, v ktorej skončil napokon štvrtý. Mužstvo počas ročníka prechádzalo prestavbou, hráči sa v ňom striedali. "Máme za sebou dobrú sezónu. Hokejisti sa menili, ale nálada v tíme bola veľmi dobrá. Škoda, že nám nevyšiel tento zápas. Košiciam môžeme iba blahoželať. Osobne tipujem, že získajú titul," prorokoval Čierny.

Skúsený obranca priznal, že aj za stavu 0:5 v druhej tretine hodlali Zvolenčania s výsledkom ešte niečo urobiť. Definitívne ich zlomil až šiesty gól v ich sieti. "V prvej tretine sme dostali gól prakticky z každej strely Košičanov. Keď sme potom dali dva góly, dúfali sme, že by sme ešte mohli čosi dokázať. Určite sme nechceli, aby to vyzeralo, že sme to vypustili. Po šiestom góle domácich sme však už súboj, žiaľ, iba dohrávali," skonštatoval Ladislav Čierny.

Košičania nechceli dať Zvolenu šancu

Hokejisti HC Košice sa po roku opäť dostali do finále Slovnaft extraligy. V nedeľňajšom siedmom zápase semifinálovej série zdolali na vlastnom ľade hráčov HKm Zvolen 8:2 a vychutnali si ovácie zaplnených tribún Steel Areny.

Rozhodujúci duel mal byť podľa očakávaní najdramatickejší, napokon sa z neho vykľula jednoznačná záležitosť pre domácich, ktorých vo finále čaká Skalica. "Prvá tretina bola pre nás veľmi dôležitá, nechceli sme Zvolenu dať žiadnu šancu. Trochu nás ´vyhecovali´ vyhlásenia, že chce u nás zvíťaziť. Zvolen však nehral náročný hokej, súboje s Bystricou boli oveľa ťažšie. Súper len vyčkával na naše chyby a v predchádzajúcich súbojoch mu to aj vychádzalo. Dnes sme však premenili naše príležitosti a už v prvej tretine vyhnali Jána Laca z bránky," povedal jeden z najskúsenejších hráčov v košickej kabíne Peter Bartoš.

V druhej dvadsaťminútovke však prišiel košický výkyv a z 5:0 bolo zrazu 5:2. Domáci na chvíľu prestali hrať a dovolili súperovi znížiť. "Za stavu 5:0 sme si možno už mysleli, že sa vzdajú. Zapli však na vyššie obrátky, my sme nevyužili presilovky, ktoré nás vyviedli z tempa. Dostali sme sa tým pod tlak. Gól Petra Húževku na 6:2 bol veľmi dôležitý, po ňom už bolo súper vedel, že to veľký význam nemá," tvrdí Peter Bartoš, ktorý v nedeľu strelil svoj 200. gól v najvyššej slovenskej súťaži. Veľké oslavy však nechystá: "Ja štatistiky príliš nevnímam. Tieto míľniky sú určite pekné, ale mňa v tejto sezóne poteší iba jedna vec - zisk titulu."

Mužom série bol Rudolf Huna. Košický útočník dal v semifinále so Zvolenom 3 góly a pridal 5 asistencií. Jeho nedeľňajší gól na 2:0 bol pre vývoj súboja veľmi dôležitý a zaradil sa medzi najkrajšie v extraligovom ročníku. Huna sa za bránkou zbavil protihráča, s pukom vykorčuľoval pred Laca, urobil ešte pohyb okolo vlastnej osi a zasunul puk do odkrytej časti bránky. "Ja hrám podobným štýlom, snažím sa natláčať spoza bránky. Protismernou kľučkou som asi zmiatol všetkých," popisoval tento presný zásah.

Košičania sa v predchádzajúcich zápasoch strelecky trápili, mnohé šance nedokázali premeniť. Dôležité pre nich bolo, že v rozhodujúcom stretnutí hrali disciplinovane. "Ak chceme predvádzať náš hokej, musíme byť na ľade piati korčuliari - potom to ide. Hrali sme dobre ako tím, po prvej tretine nám padol kameň zo srdca," priznal Huna. Najproduktívnejší Košičan v sezóne nemal vysnívaného finálového súpera. V boji o titul narazia "oceliari" napokon na Skalicu, s ktorou hrali v play-off v predchádzajúcich sezónach vo štvrťfinále a v semifinále. "Na finále si človek už súpera nevyberá. Je jedno, proti komu budeme hrať. Musíme bojovať, hrať našu hru, vzadu si počínať zodpovedne a potom môžeme uspieť," dodal Rudolf Huna.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Zvolenčania pokazili dojem, ktorý v play-off zanechávali