Zo Slovákov postúpila iba Cibulková, Hantuchová v treťom sete nezískala ani gem

Slovenský tenis bude v treťom kole zastupovať už len Dominika Cibulková.
Slovenský tenis bude v treťom kole zastupovať už len Dominika Cibulková. (Autor: SITA/AP)
TASR|22. jan 2015 o 03:08

Obhajkyňa vlaňajšieho finále zdolala Cvetanu Pironkovovú 6:2 a 6:0.

Australian Open - dvojhra žien, 2. kolo:

Dominika Cibulková (11-SR) - Cvetana Pironkovová (Bul.) 6:2, 6:0

Garbine Muguruzová Blancová (24-Šp.) - Daniela Hantuchová (SR) 6:1, 1:6, 6:0

MELBOURNE. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Vlaňajšia finalistka v 2. kole ako nasadená jedenástka deklasovala Bulharku Cvetanu Pironkovovú 6:2, 6:0. Vzájomnú bilanciu s touto súperkou upravila už na 8:1.

Na kurte sa cítila lepšie

Cibulkovej vyšiel hneď úvod zápasu. V druhom geme prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:0. Bulharka síce kontrovala rebrejkom, no Slovenka jej zobrala servis znovu a získala prvý set.

Aj naďalej hrala aktívne, Pironkovovú tlačila do defenzívy a na jej konto pribúdal jeden víťazný úder za druhým. V druhom dejstve úplne ovládla dvorec a Bulharke nedovolila uhrať ani gem.

V pomere víťazných úderov bola jasne lepšia - 28:8.

"Dnes som veľmi šťastná zo svojho výkonu a presvedčivého postupu," povedala Cibulková.

"Bol to môj najlepší zápas proti Cvetane. A to nehrala vôbec zle. V zápase bolo dosť zhôd a dnes pálila slušne aj forhendom, čo zvykne byť jej slabší úder. Dnes som to bola ja z vlaňajška," dodala.

"Hrala som aktívne, chodila som si po body. V dôležitých momentoch som si zachovala chladnú hlavu. Nastúpila som uvoľnenejšia ako v úvodnom kole proti Belgičanke Kirsten Flipkensovej. Aj na kurte som sa cítila lepšie."

hantuchova_r550.jpeg

Daniela Hantuchová vo dvojhre na Australian Open skončila. FOTO - SITA/AP.

V dueli o postup do osemfinále Cibulková nastúpi proti Francúzke Alize Cornetovej, s ktorou má priaznivú bilanciu 3:0.

,,Pamätám si všetky zápasy s ňou. Boli veľmi tesné, aj ten minuloročný v Miami. Snaží sa mi to liftovať do bekhendu hore, aby mi znepríjemnila úder," opisuje súperku Slovenka.

"V Miami na betóne som otočila v 1. sete z 2:5 a 0:40 a vyhrala 7:6, 6:4. Musím preniesť to sebavedomie do ďalšieho kola, mám za sebou výborný štart."

Hantuchová vypadla

Druhá slovenská tenistka Daniela Hantuchová v 2. kole dvojhry neuspela.

Semifinalistka z roku 2008 nestačila na nasadenú dvadsaťštvorku Španielku Garbine Muguruzovú Blancovú. Rozhodujúci tretí set prehrala 0:6.

Súperke neodplatila vlaňajšiu prehru zo Stanfordu.

"Vlani v Stanforde som obe vyradila - Cibulkovú i Hantuchovú. Neviem, čím to je. Naozaj nemám zvláštny recept na Slovenky," zavtipkovala Barcelončanka narodená v Caracase.

"Som veľmi spokojná, grandslamové turnaje sú iné a nie je dôležité, že to šlo do troch setov. Daniela je stále nebezpečná, vie útočiť. A keď mi ušla v 2. sete na 3:0, dostala som v hlave blok. Našťastie som hneď v úvode 3. setu hrozbu zažehnala."

Štatisticky Muguruzová-Blancová najviac dominovala v účinnosti I. podania (66% - 41%). Urobila tiež podstatne menej nevynútených chýb (18 - 33). Vo víťazných úderoch na tom boli obe tenistky nerozhodne: 24 - 24.

Našla aj pozitívum

"V prvom sete hrala súperka jeden víťazný úder za druhým. Som preto rada, že sa mi to podarilo v druhom dejstve zlomiť a vyhrať ho. Bohužiaľ, tretí set nevyšiel podľa mojich predstáv. Aj napriek stavu 0:6 som však mala vo viacerých gemoch šance," rozprávala Hantuchová pre slovenské médiá.

"Celkovo to bol zápas s veľkou intenzitou úderov a súperka zvíťazila zaslúžene. Pozitívum vidím v tom, že v minulosti by som taký zápas prehrala možno 1:6, 2:6. Teraz som našla cestu ako to otočiť v druhom sete," dodala.

"Výsledok ma napokon až tak neprekvapuje, lebo obe hráme podobný agresívny štýl. Buď to vychádza jednej alebo druhej."

muguruza_r5103.jpeg

Garbine Muguruzová Blancová sa teší z jedného z víťazných úderov proti Daniele Hantuchovej. FOTO - TASR/AP.

Zo šiestich skončili piati

Okrem Hantuchovej včera na turnaji skončili aj ďalší štyria slovenskí reprezentanti - Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová, Martin Kližan aj Lukáš Lacko.

A vo štvrtok prví traja z nich neuspeli so svojimi partnermi ani v úvodnom kole štvorhry. Podarilo sa to iba Daniele Hantuchovej.

Australian Open - štvorhra mužov, 1. kolo:

Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut (Fr.) - Martin Kližan, Philipp Oswald (SR/Rak.) 7:6 (6), 7:6 (2)

Australian Open - štvorhra žien, 1. kolo:

Caroline Garciová, Katarina Srebotniková (Fr./Slovin.-7) - Andrea Petkovicová, Magdaléna Rybáriková (Nem./SR) 6:4, 5:7, 6:2

Sara Erraniová, Roberta Vinciová (Tal.-1) - Karolína Plíšková, Karolína Schmiedlová (ČR/SR) 6:2, 6:0

Daniela Hantuchová, Karin Knappová (SR/Tal.) - Čia-Jung Čuang, Čang Šuaj (Taiw./Čína) 6:3, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zo Slovákov postúpila iba Cibulková, Hantuchová v treťom sete nezískala ani gem