Slováci aj Slovenky spoznali súperov v skupinách, čakajú ich najsilnejšie tímy

Slovensko počas ME vo volejbale 2019.
Slovensko počas ME vo volejbale 2019. (Autor: TASR)
TASR|18. dec 2020 o 18:45

Muži aj ženy sa predstavia v Zlatej európskej lige.

BRATISLAVA. Slovenské volejbalové reprezentácie mužov a žien v piatok spoznali svojich súperov v Zlatej európskej lige 2021.

Slováci budú v B-skupine čeliť Holanďanom, Ukrajincom a Rumunom, Slovenky nastúpia rovnako v "béčku" proti Bulharkám, Ukrajinkám a Fínkam.

O zložení skupín informovala Európska volejbalová konfederácia (CEV). Zlatá EL sa bude hrať po dvoch rokoch, tohtoročnú edíciu pre pandémiu koronavírusu zrušili.

Nebude sa hrať na Slovensku

Skupinová fáza súťaže sa uskutoční na prelome mája a júna, teda krátko po kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2021, ktorú odložili na prvú polovicu mája.

Zlatá EL - program:

Prvé turnaje: 28. - 30. mája (Slováci v Holandsku, Slovenky na Ukrajine)

Druhé turnaje: 4. - 6. júna (Slováci na Ukrajine, Slovenky v Bulharsku)

Final Four: 18. - 20. júna (muži v Belgicku, ženy v Bulharsku)

Vzhľadom na minimalizovanie rizík súvisiacich s pandémiou koronavírusu sa aj v Zlatej EL bude hrať turnajovo a nie systémom doma - vonku. Prvé turnaje Zlatej EL odohrajú 28. - 30. mája, druhé turnaje o týždeň (4. - 6. júna).

Slováci sa najskôr predstavia v Holandsku a následne na Ukrajine, Slovenky začnú na Ukrajine a o týždeň pocestujú do Bulharska.

Na turnaje Final Four (18. - 20. 6.) do Belgicka (muži), respektíve Bulharska (ženy) postúpia víťazi troch skupín, v prípade triumfu Belgičanov alebo Bulhariek v skupine aj najlepší z druhých priečok.

Dvaja finalisti Zlatej EL tradične získajú miestenku na FIVB Challenger Cup, kde sa bude na prelome júna a júla (30. 6. - 4. 7.) v Portugalsku (muži) a Chorvátsku (ženy) bojovať o postup do prestížnej svetovej Ligy národov 2022.

Oba výberu čakajú najsilnejší súperi

"Zaujímavosťou je, že oba slovenské tímy sa v Zlatej EL stretnú s papierovo najsilnejšími súpermi zo svojich skupín májovej kvalifikácie ME - Rumunmi a Fínkami.

Slováci proti Rumunom hrali naposledy v lete 2011 pri zlatom ťažení v Európskej lige, Slovenky si s Fínkami zmerali sily v príprave na vlaňajší domáci šampionát EuroVolley v Bratislave," informoval oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

S Ukrajincami, respektíve Bulharkami sa naposledy stretli zhodne v záverečnej fáze kvalifikácie MS v januári 2014.

Dosiaľ posledné súboje s Holanďanmi sa konali v lete 2017 (kvalifikácia MS, Svetová liga), s Ukrajinkami vlani v skupine Zlatej EL 2019.

Zlatá európska liga 2021 - žreb

Muži:

A-skupina: Belgicko, Španielsko, Estónsko, Lotyšsko

B-skupina: Holandsko, Ukrajina, Slovensko, Rumunsko

C-skupina: Turecko, Česko, Bielorusko, Portugalsko

Ženy:

A-skupina: Azerbajdžan, Španielsko, Rumunsko, Francúzsko

B-skupina: Bulharsko, Ukrajina, Slovensko, Fínsko

C-skupina: Chorvátsko, Bielorusko, Maďarsko, Česko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slováci aj Slovenky spoznali súperov v skupinách, čakajú ich najsilnejšie tímy