Fanúšikovia v Kranjskej Gore vytvárajú domácu atmosféru. Chválila ich Shiffrinová aj Vlhová

Petra Vlhová sa teší spolu s fanúšikmi v Kranjskej Gore.
Petra Vlhová sa teší spolu s fanúšikmi v Kranjskej Gore. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|4. jan 2024 o 07:00

Posledné dva slalomy v Slovinsku vyhrala Slovenka.

BRATISLAVA. „Kranjska Gora je špecifické stredisko s náročným kopcom. Ak budú podmienky ťažké, preteky budú náročné. Profil trate je zaujímavý a vyhovuje mi.

Je tam všetko, čo môžeme mať. Mám radšej náročnejšie kopce,“ povedala slovenská lyžiarka Petra Vlhová na online tlačovej konferencii.

Zjazdovka Podkoreň je náročná. 

„Je to ťažký a dlhý kopec. V poslednom čase tam nastali rôzne terénne úpravy, ubudlo dosť lesa a v pláne boli aj úpravy zjazdovky. Tak či tak, kopec je náročný,“ doplnil asistent trénera Matej Gemza. 

Kranjska Gora je v nadmorskej výške 806 metrov a sú tam špecifické podmienky.

„Je tam veľká vlhkosť. Naviac, kopec je odklonený, takže naň celú zimu nesvieti slnko. Je v chládku,“ vysvetľovala v minulosti technická delegátka Jana Palovičová.

Svetový pohár v Kranjskej Gore 2024

Sobota 6. januára 2024:

Obrovský slalom: 1. kolo 09:30, 2. kolo 12:30

Nedeľa 7. januára 2024:

Slalom: 1. kolo 09:30, 2. kolo 12:30

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Telo nespolupracovalo

Rodáčka z Liptovského Mikuláša ukončila kalendárny rok 2023 piatym miestom v slalome v Lienzi. Zastávka v rakúskom stredisku jej nevyšla podľa predstáv. Aj v obrovskom slalome skončila mimo pódia na siedmom mieste. 

„Nemám čo povedať, nebol to Petrin najlepší deň. Musíme to akceptovať. Niekedy sú dni ako tieto, nemáme odpovede. Pred dvoma dňami sme boli na vrchole, no dámy majú niekedy takéto dni. 

Je to realita. Telo dnes nespolupracovalo ideálne. Ak nie ste na tejto svetovej úrovni fit, nie je to nikdy dobré,“ reagoval tréner Mauro Pini pre RTVS po slalomových pretekoch. 

Slovenka po pretekoch odišla do Talianska, kde sa pripravovala na ďalšiu zastávku Svetového pohára. Do Kranjskej Gory pricestuje deň pred štartom. 

„Nebol to môj deň,“ stručne sa vrátila k posledným slalomovým pretekom. „Cítim sa už lepšie. Už prešlo niekoľko dní, takže som oddýchnutá,“ dodala. 

V slalome sa jej darí

Vlani sa šli na zjazdovke Podkoreň dva preteky obrovského slalomu. Vlhová obsadila tretie a štvrté miesto. 

„Každé pódium sa ráta a tento rok sú dievčatá veľmi vyrovnané. Každá chce útočiť na pódium a byť najrýchlejšia. Som rada, že dnes to vyšlo mne,“ tešila sa minulý rok z tretieho miesta. 

V obrovskom slalome bola najlepšie druhá pred štyrmi rokmi. Nestačila vtedy na Alice Robinsonovú, ktorá sa perfektnou druhou jazdou vyšvihla na prvú priečku. Slovenka sa prepadla z prvého miesta na druhé. 

„Stratila som víťazstvo, keďže som druhá. Som šťastná, že som na pódiu, ale trochu ma to aj mrzí, lebo druhé kolo som trochu pokazila a urobila drobné chyby," komentovala umiestnenie. 

Najhorší výsledok v obrovskom slalome zaznamenala pred dvoma rokmi. Skončila pätnásta. 

V slalome súťažila Vlhová už pred desiatimi rokmi. V slovinskom stredisku obsadila vtedy osemnásťročná lyžiarka 42. miesto a nepostúpila do druhého kola. 

Odvtedy sa v najtočivejšej disciplíne predstavila v Kranjskej Gore ešte trikrát. V roku 2018 skončila štvrtá a ďalšie dva štarty (2020,2022) premenila na víťazstvo. 

Domáca atmosféra

Kranjska Gora je lákadlo pre množstvo slovenských fanúšikov. Každoročne ich zamieri do Slovinska niekoľko stoviek. 

„Je tu veľa slovenských fanúšikov, ktorí ma vždy podporujú. Je to od nich veľmi milé. Sú nadšení, že môžu sledovať výborné lyžovanie, či už od svojej lyžiarky alebo jej rivalky,“ tešila sa vlani Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová v Kranjskej Gore so slovenskými fanúšikmi (2022).
Petra Vlhová v Kranjskej Gore so slovenskými fanúšikmi (2022). (Autor: TASR)

Podporu vníma pozitívne aj slovenská lyžiarka. V stredisku rozdala už tisícky podpisov. 

„Keď som v prvom kole prišla do poslednej pasáže, tak som fanúšikov počula,“ reagovala v minulosti. 

Slzy rekordérky

Na dejisko SP má dobré spomienky Shiffrinová. Američanka vlani vyhrala jedny z pretekov obrovského slalomu a vyrovnala rekord Lindsey Vonnovej. V Kranjskej Gore si vtedy pripísala 82. triumf v prestížnom seriáli. 

„Ak tento rok chcete Mikaelu poraziť, musíte jazdiť perfektne,“ sklonila vlani poklonu súperke Petra Vlhová. 

Shiffrinová pri americkej hymne neudržala emócie a rozplakala sa. Opadol z nej tlak. „Pred druhou jazdou som bola nervózna. Všetci mi pripomínali, že mám šancu na rekord. Ja som chcela len dobre jazdiť. Nemôžem tomu uveriť. 

Podmienky boli výborné, tréneri mi pred 2. kolom hovorili, že môžem útočiť na prvenstvo, tak som o to zabojovala. Víťazstvo som už nechcela pustiť," povedala pre FIS Američanka. 

Odvtedy pridala ďalších desať triumfov, z toho päť v prebiehajúcej sezóne. 

Náskok sa zvýšil

Na čele priebežného hodnotenia je Shiffrinová s 900 bodmi. Druhé miesto drží Federica Brignoneová ( so stratou 263 bodov. Tretia je Vlhová (572 b.).

V obrovskom slalome je situácia najvyrovnanejšia. Brignoneová tesne vedie pred Gutovou Behramiovou. Američanka je tretia, Slovenka štvrtá. 

V slalome sa Shiffrinová vzdialila Vlhovej a jej strata na prvé miesto je 105 bodov. 

Slovenská lyžiarka sa chce v januári venovať primárne technickým disciplínam. Vrchol sezóny ju čaká na domácich pretekoch v Jasnej (20. a 21. januára). 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Fanúšikovia v Kranjskej Gore vytvárajú domácu atmosféru. Chválila ich Shiffrinová aj Vlhová