Aj Vlhová pôsobila neporaziteľne a Shiffrinová sa trápila. Teraz je to opačne, tvrdí expertka

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli slalomu v Lienzi 2023.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli slalomu v Lienzi 2023. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|30. dec 2023 o 11:40

Rozhovor s bývalou lyžiarkou.

Česká lyžiarska expertka EVA KURFÜRSTOVÁ spolukomentovala na televíznej stanici Eurosport Svetový pohár v Lienzi. 

Preteky obrovského slalomu a slalomu vyhrala Mikaela Shiffrinová. Petre Vlhovej podmienky v rakúskom stredisku nesadli. Slovenka obsadila siedmej a piate miesto. 

Expertka si však myslí, že za výkonom v Lienzi je i čosi viac, čo Vlhová nepotrebuje komunikovať smerom von.

„Snažila ísť naplno, ale telo nevykonávalo, čo chcela. Vyzeralo to, akoby bola fyzicky oslabená,“ naznačila bývalá lyžiarka. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Čo je za Vlhovej nevýraznými výkonmi?
  • Ktorý materiál v Lienzi lepšie fungoval?
  • Aký vplyv môžu mať výsledky na psychiku lyžiarky?
  • Ako vníma Vlhovej lyžovanie oproti vlaňajšku?
  • V čom je u Shiffrinovej paralela s minulým rokom?
  • Získa Slovenka malý glóbus?

Ako by ste zhodnotili výkon Petry Vlhovej v Lienzi? 

Petra si vybrala v Rakúsku slabšiu chvíľku. Pôsobila na mňa dojmom, akoby jej trochu chýbali sily. Možno prešla nejakou virózou alebo jej niečo nesadlo.

Povrch v Lienzi bol pomerne mäkký a nesúrodý. Bolo ľahké robiť chyby s jej razantným štýlom jazdy. V slalome sa jej veľmi ťažko dostávalo ťažisko dopredu na začiatku oblúku. Nebola to Petra, akú ju tento rok poznáme. 

V obrovskom slalome som k tomu mala pocit, že úplne nefungoval materiál. Nebolo to však len u Slovenky, ale aj Federica Brignoneová a ďalšie vynikajúce pretekárky mali v prvom kole na značke lyží Rossignol problémy. Nebolo to optimálne. 

Podmienky boli špecifické, pretože trať pôsobila, že primrzla. Bol to však povrchový ľad, ktorý bol vyšmýkaný a v niektorých miestach trať odmäkla a prepadla sa. V slalome boli podmienky o niečo lepšie, ale v podstate podobné. 

V televíznom prenose ste spomínali, že sa po príchode do cieľa chytala za stehná. Poukázali ste na to, že jej chýbala kondícia. 

Keď sa bezprostredne po dojazde do cieľa, chytíte za stehna, znamená to, že vám to dalo zabrať. Keď prejdete nejakou virózou, tak sa vám prechodne zníži hodnota VO2 max. Je vedecky dokázané, že táto hladina ide dole o dvadsať až tridsať percent. 

VIDEO: Petra Vlhová a jej jazda v 1. kole slalomu v Lienzi 2023

Jej jazda bola bez života a dávky agresivity. Pred vianočnými sviatkami v Courcheveli však dominovala. 

Myslím, že medzi Courchevelom a Lienzom mohla prejsť nejakou ľahkou virózou. Je hranica, kedy je lyžiarka schopná ísť agresívne a šliapať do toho, ako je potreba.

Na tlačovej konferencii pred pretekmi však nehovorila o žiadnej viróze. 

Neviem presne, či Petra hovorí alebo nehovorí o nejakých zdravotných problémoch. Napríklad česká reprezentantka Ester Ledecká o svojich problémoch nehovorí vôbec, respektíve až spätne. Niektoré pretekárky o tom nemajú potrebu rozprávať a potrebujú si to prežiť sami. 

Aký vplyv môžu mať výsledky v Lienzi na psychiku pretekárky do ďalších pretekov? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Aj Vlhová pôsobila neporaziteľne a Shiffrinová sa trápila. Teraz je to opačne, tvrdí expertka