Vlhová sedem mesiacov po operácii opäť lyžuje. Tréner Pini si zatiaľ opravil dom

Petra Vlhová sa vrátila na lyže.
Fotogaléria (8)
Petra Vlhová sa vrátila na lyže. (Autor: Sport Management Company)
Sportnet|22. aug 2024 o 15:37

Tréner Pini prezradil, kedy by sa chceli vrátiť na preteky.

ZERMATT. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová spravila ďalší dôležitý krok pred návratom do súťažného kolotoča.

Sedem mesiacov po operácii kolena, ktorú absolvovala začiatkom februára, sa v stredu opäť postavila na lyže. Dvadsaťdeväťročná Liptáčka lyžuje v týchto dňoch vo švajčiarskom stredisku Zermatt. 

„Dnešný deň bol nádherný, lebo som bola konečne na lyžiach. Sedem mesiacov je strašne dlhá doba… Bol to skvelý pocit a naozaj som sa z toho veľmi tešila,“ povedala pre Sport Management Company.

„Lyžovať som nezabudla, čo som už mala aj jemné obavy… Samozrejme, koleno ešte cítim. Je to iné ako pred zranením, ale bolo to super. Dali sme pár jázd, predsa len, nemôžeme začať hneď naplno.  Samozrejme už po pár jazdách som bola unavená a koleno dostalo dosť zabrať, ale je super, že som tu. Aj to je totiž veľký pokrok!“

Fotogaléria: Petra Vlhová sa vrátila na lyže

Koleno sa hojí veľmi dobre

Vlhová sa zranila v januári počas pretekov Svetového pohára 2023/24 v Jasnej. Nasledoval nevyhnutný chirurgický zákrok a dlhý proces rehabilitácie a posilňovania.

Na to, aby sa držiteľka olympijského zlata z Pekingu 2022 mohla vrátiť na svahy, bola nevyhnutná kontrola u lekára, ktorý ju vo februári operoval.

 „V utorok sme absolvovali komplexné kontrolné vyšetrenie šesť mesiacov po operácii. Bol to pre nás dôležitý okamih, že sme opäť navštívili nášho doktora.

Ten urobil Petre množstvo náročných záťažových testov, ktoré musí po takomto zranení absolvovať každý profesionálny športovec, aby sa mohol posunúť do ďalšej tréningovej fázy a mohol dostať od lekárskeho tímu zelenú pre návrat na lyže.

Znamená to, že koleno sa hojí veľmi dobre a všetko je pod kontrolou, takže sme veľmi spokojní. Výsledok testu zároveň znamená, že sme od zranenia urobili veľa dobrej práce.

Prvú fázu rekonvalescencie sme teda zvládli, Petra a jej fyzioterapeutický a trénersky tím odviedli skvelú robotu,“ povedal hlavný tréner Niké Ski Team Petra Vlhová Mauro Pini.

Chceli by súťažiť v Levi

Termín návratu do súťažného lyžovania je zatiaľ podľa Piniho otvorený. „Stále je asi príliš skoro hovoriť o konkrétnych dátumoch. Samozrejme, máme plán a konkrétne ciele, súčasne jej však chceme nechať dostatok priestoru na vybudovanie vysokej výkonnosti a sebavedomia nevyhnutného pre súťažné lyžovanie.

Náš cieľ je, aby bola pripravená na preteky v polovici novembra v Levi, teda takpovediac na jej kopci, kde v minulej sezóne predviedla neskutočné výkony.

Naše plány budeme prispôsobovať tomu, ako sa bude správať koleno po záťaži, či si nevypýta prestávku a podobne. Ak by sa stal zázrak, možno budeme nachystaní už na Sölden, ale naša ambícia je byť na sto percent pripravení na Levi.“

Švajčiarsky tréner tiež prezradil, ako trávil uplynulé mesiace. 

„Keď sme na začiatku všetko zorganizovali a naplánovali, ako hlavný kouč som sa mohol na chvíľu stiahnuť. Chcel som nechať priestor predovšetkým fyzioterapeutickému tímu okolo Petry, aby sa koleno stihlo dostatočne zotaviť.

Po troch mesiacoch som sa vracal do diania, päť či šesťkrát som prišiel na Slovensko. Odteraz už budem oveľa viac prítomný a blízko Petry. A čo sa týka môjho súkromia, stihol som trochu zrenovovať dom a stráviť čas s rodinou. Zároveň som však už bol aj nervózny, kedy sa budem môcť vrátiť k práci…“

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová sedem mesiacov po operácii opäť lyžuje. Tréner Pini si zatiaľ opravil dom