Nebezpečné skoky, rýchla trať, vyžmýkané telá. Lyžovanie čoraz viac bolí

Lara Gutová-Behramiová patrí k najväčším kritikom na okruhu SP.

Nebezpečné skoky, rýchla trať, vyžmýkané telá. Lyžovanie čoraz viac bolí

Lara Gutová-Behramiová patrí k najväčším kritikom na okruhu SP. (Autor: TASR/AP)
Lara Gutová-Behramiová patrí k najväčším kritikom na okruhu SP.
Lara Gutová-Behramiová patrí k najväčším kritikom na okruhu SP. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|29. jan 2024 o 18:10

Čo sa deje v bielom cirkuse? pýtajú sa médiá i kritici.

BRATISLAVA. Zjazdovkou sa ozývali prenikavé výkriky. Corinne Suterová po dlhom skoku v super G zabrzdila a zastavila.

Jej koniec v pretekoch nevyzeral na prvý pohľad hrozivo. Nespadla, nemuseli ju vyťahovať zo záchrannej siete. Napriek tomu hlasno kričala. A nebolo to od hnevu zo zbabraných pretekov, ale pre neznesiteľnú bolesť.

Švajčiarka má natrhnutý predný skrížený väz v ľavom kolene a poškodený meniskus. Sezóna sa pre ňu skončila

„Corinne už v sobotu podstúpila operáciu. Pokiaľ bude liečenie pokračovať podľa plánu, budúcu zimu sa bude môcť vrátiť k normálnemu súťaženiu,“ povedal pre Blick tímový lekár. 

Počas posledného víkendu sa v Cortine d’Ampezzo zranilo niekoľko lyžiarok. 

Ako prvá nezvládla nástrahy zjazdu líderka Svetového pohára Mikaela Shiffrinová, ktorú do nemocnice odniesol vrtuľník.

„Prvotná analýza ukazuje, že predný krížny väz v kolene sa zdá byť neporušený. Ďalšie podrobnosti prinesieme,“ informoval tím. 

V nedeľňajšom super-G vymrštilo z trate Valerie Grenierovú, ktorú pravdepodobne čaká operácia ramena. 

Už predtým sa vážnejšie zranila i Petra Vlhová a Wendy Holdenerová.

Nahustený program

Čo sa deje v lyžiarskom cirkuse? Kritika na Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS sa valí z každej strany. 

„FIS sa tým zaoberá dennodenne. Vidia, čo sa deje. Najväčší problém je, že pretekov je veľmi veľa,“ načrtla problém bývalá česká zjazdárka Klára Křížová. 

Komisia schválila v aktuálnej sezóne 44 pretekov Svetového pohára žien, čo je o tri viac ako vlani. Problém bol najmä na začiatku sezóny, keď snehové podmienky neboli dostačujúce a rušili sa jedny preteky za druhými. 

Napríklad, muži na začiatku decembra odjazdili iba jedny slalomové preteky. Zrušili až šesť pretekov, pre ktoré museli nájsť vhodnú náhradu. Potom sa stalo, že lyžiari mali až päť štartov za päť dní. 

Čas na zotavenie je čoraz kratší

Okrem súťaženia však majú na programe aj iné povinnosti. Mimo tréningov a testovaní lyží musia pretekári absolvovať rôzne mediálne a partnerské stretnutia. 

„Keď máte dva dni voľno, tak idete niekam trénovať alebo testovať materiál. Regenerácia sa zanedbáva. Vždy je tu totiž neistota, že nerobíte dosť. Pred desiatimi rokmi sme hovorili iba o lyžovaní. Teraz musíme pridávať príspevky na sociálne siete a venovať sa aspoň trom sponzorom. 

Čas na zotavenie je čoraz kratší. Hodiny dávame rozhovory, chodíme na žrebovania čísel a podobné záležitosti,“ povedala pre Blick Lara Gutová-Behramiová. 

„Samozrejme, že lyžiar je unavený. Pamätám si, keď Lindsey Vonnová vyhrala jedny preteky, v ktorých som aj ja súťažila. Kým sa dostala z média zóny v cieli, tak ubehla hodina. Nejaký čas síce sedela v kresle pre víťazky, ale z cieľového priestoru sa dostala za dlhý čas. 

Dievčatá nemajú takmer žiadnu možnosť si odpočinúť. Majú poobedné tréningy alebo žrebovanie čísel. Snažia sa naplno odpočívať. To je alfa omega, nedá sa z tela iba žmýkať. Nie je však na to časový priestor. Je toho veľmi veľa a verím, že sú veľmi unavené,“ uviedla Křížová. 

Už to nie je normálne

V rýchlostných disciplínach sa lyžiari rútia dole zjazdovkou rýchlosťou viac ako sto kilometrov za hodinu. Potrebujú sa stopercentne koncentrovať na svoj výkon. Aj drobná chyba môže mať fatálne následky. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nebezpečné skoky, rýchla trať, vyžmýkané telá. Lyžovanie čoraz viac bolí