Odermatt a Shiffrinová môžu ísť na dovolenku. Napätie v lyžovaní po sérii zranení zmizlo

Zľava: Zranení lyžiari Aleksander Aamodt Kilde, Petra Vlhová a Marco Schwarz.

Odermatt a Shiffrinová môžu ísť na dovolenku. Napätie v lyžovaní po sérii zranení zmizlo

Zľava: Zranení lyžiari Aleksander Aamodt Kilde, Petra Vlhová a Marco Schwarz. (Autor: TASR)
Zľava: Zranení lyžiari Aleksander Aamodt Kilde, Petra Vlhová a Marco Schwarz.
Zľava: Zranení lyžiari Aleksander Aamodt Kilde, Petra Vlhová a Marco Schwarz. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|25. jan 2024 o 08:00

V priebehu šiestich týždňov sa zranilo päť špičkových lyžiarov.

BRATISLAVA. Sezóna plná úrazov a otrasov. Predné lyžiarske mená jeden po druhom opúšťali svahy, nie pre slabú formu, ale pre zranenia. 

Tieto incidenty otriasli lyžiarskym svetom a vyvolali zásadné otázky týkajúce sa bezpečnosti. 

Športovci, medzi ktorých patrí aj slovenská reprezentantka Petra Vlhová, majú pred sebou ťažkú úlohu – pripraviť sa návrat na súťažné zjazdovky v plnej sile a v odhodlaní víťaziť. 

Začiatok čiernej série

Všetko odštartovala Wendy Holdenerová, ktorá na začiatku decembra spadla do ochrannej siete a zlomila si členok.

Tridsaťročná Švajčiarka sa zranila pri slalomovom tréningu v talianskom stredisku Pozza di Fassa. Diagnóza bola okamžitá: zlomenina ľavého členka. 

Podľa informácií zväzu bola nutná operácia, ktorá si vyžiada minimálne dva mesiace odpočinku. Hovorili taktiež o konci sezóny. 

„Na prelome februára a marca sa rozhodneme, či Wendy Holdenerová opäť zasiahne do sezóny,“ priblížil tímový lekár pre časopis Blick. 

Švajčiarka vlani obsadila v hodnotení slalomu druhé miesto. Vlhová vtedy skončila tretia. 

Nikto vtedy nemohol tušiť, že zranenie Holdenerovej bude iba začiatok čiernej série. V priebehu šiestich týždňov sa zranilo päť hviezdnych lyžiarov. 

Marco a Marco

Posledné dva ročníky Svetového pohára boli v réžii Marca Odermatta. Vlani vyhral celkové hodnotenie s rekordným počtom bodov (2042). 

Mnohí odborníci verili, že v prebiehajúcej sezóne nedostane Švajčiar nič zadarmo a v mužskom lyžovaní uvidia zaujímavý súboj o veľký krištáľový glóbus. Vyzývateľom mal byť iný Marco, Marco Schwarz. 

Rakúšan Marco Schwarz bol po zjazde v Bormiu letecky prevezený do nemocnice.
Rakúšan Marco Schwarz bol po zjazde v Bormiu letecky prevezený do nemocnice. (Autor: TASR/AP)

Rakúšan už na konci vlaňajšej sezóny ukázal, že zo špecialistu na technické disciplíny sa stáva výborný univerzál. Na majstrovstvách sveta vo Francúzsku mu chýbali na medailu v zjazde štyri stotiny sekundy. Skončil tesne pod pódiovým umiestnením. 

Vo finále SP v Andorre obsadil druhé miesto v super-G, na víťazného Odermatta stratil tri desatiny. 

Cez leto sa tvrdo pripravoval a pred sebou mal jediný cieľ – zisk veľkého krištáľového glóbusu. Potom však prišiel nešťastný pád v zjazde v Bormiu. 

Malý dôraz na regeneráciu

Dvadsaťosemročný Schwarz si vážne poranil pravé koleno. Vyšetrenia odhalili, že lyžiar má pretrhnutý predný krížny väz i vnútorný meniskus a poškodenú chrupavku. Sezóna sa pre neho skončila. 

Rakúšan sa zranil na konci decembra. Dovtedy nastúpil do všetkých pretekov SP a v celkovom hodnotení bol priebežne na druhom mieste za Odermattom. 

Okamžite sa ozvali kritici, ktorí reagovali na jeho nahustený program. 

„Po vojne je každý generál. Už po odjazde z Val Gardeny (pozn. týždeň pred vianočnými sviatkami) som povedal novinárom, že Schwarz by sa mal vzdať pretekov v Bormiu a dobiť baterky na januárové technické disciplíny,“ uviedol pre portál Laola bývalý nemecký lyžiar Felix Neurether. 

Bývalí lyžiari Stephan Eberharter a Marc Girardelli silno kritizovali rakúskych trénerov. 

„Podľa mňa sú tréneri čiastočne vinní za Marcove zranenie, pretože v posledných mesiacoch kládli príliš malý dôraz na regeneráciu,“ uviedol Girardelli pre Blick. 

„Tréneri musia športovcovi ukázať, čo je a čo nie je možné,“ reagoval Eberharter. 

Schwarz po úspešnej operácii na súkromnej klinike však odkázal kritikom, že by urobil znova všetko rovnako. 

Môže ísť na dovolenku

Napätie v mužskom lyžovaní zmizlo. 

„Súboj dvoch Marcov by túto zimu elektrizoval celý lyžiarsky svet, ale teraz je to preč. Skvelý Odermatt je v rebríčku tak bezkonkurenčný, že získa tretie celkové víťazstvo v SP, aj keby šiel na konci januára na dovolenku na Maledivy,“ dodal Girardelli, luxemburský lyžiar, ktorý v rokoch 1985 – 1993 vyhral päťkrát hodnotenie SP. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Odermatt a Shiffrinová môžu ísť na dovolenku. Napätie v lyžovaní po sérii zranení zmizlo