Odermatt suverénne vyhral prvé preteky sezóny, Žampa na top 20 nedosiahol

Marco Odermatt.
Marco Odermatt. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|23. okt 2022 o 14:01 (aktualizované 23. okt 2022 o 14:51)

Andreas Žampa sa do druhého kola nedostal.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Sölden

obrovský slalom - muži - 2. kolo:

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

2:04,72 min

2.

Žan Kranjec

Slovinsko

+ 0,76 s

3.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

+ 0,97 s

4.

Lucas Braathen

Nórsko

+ 1,10 s

5.

Rasmus Windigstad

Nórsko

+ 1,11 s

6.

Tommy Ford

USA

+ 1,16 s

7.

Loic Meillard

Švajčiarsko

+ 1,19 s

8.

Alexander Schmid

Nemecko

+ 1,37 s

23.

Adam Žampa

Slovensko

+ 2,29 s

SÖLDEN. Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt zvíťazil v nedeľnom obrovskom slalome Svetového pohára.

V rakúskom Söldene predstihol o 76 stotín sekundy Slovinca Žana Kranjeca, tretiu priečku obsadil Nór Henrik Kristoffersen s odstupom 0,97 s. Slovenský reprezentant Adam Žampa zaostal na 23. mieste o 2,29 s a sezónu odštartoval ziskom ôsmich bodov.

Jeho brat Andreas nepostúpil do druhého kola.

Dvadsaťpäťročný Odermatt získal v uplynulej zime veľký glóbus za celkové prvenstvo v prestížnom seriáli aj malú sezónnu trofej za hodnotenie obrovského slalomu a v ľadovcovej ouvertúre rázne vykročil za obhajobou.

V prvom kole precízne zvládol najmä najstrmšiu pasáž, v ktorej plynule prešiel zavreté bránky a do záverečnej rovinatejšej časti si vďaka tomu priviezol vysokú rýchlosť. V zjazdárskom postoji medzi poslednými bránkami ešte zvýraznil svoj náskok.

Ako-tak sa k nemu priblížili Nór Lucas Braathen (+0,41) s Kranjecom (+0,69), manko ďalších pretekárov sa začínalo nad ôsmimi desatinami sekundy.

VIDEO: Marco Odermatt a jeho víťazná jazda v Söldene

Adam Žampa sa vydal na trať so štartovým číslom 26. Za prvým medzičasom v nájazde do strminy sa dopustil veľkej chyby, ktorá ho stála drahocenný čas. Dokázal ju však skorigovať a nabral späť rýchlosť, dolnú pasáž zašiel výborne a s prehľadom sa prebojoval do druhého kola.

V ňom sa opäť snažil ísť agresívne, ale o šancu na prenikavejší výsledok prišiel, keď sa v rovnakom úseku za prvým medzičasom ani tentoraz nevyvaroval chybe. Do spodnej roviny si už nevybudoval takú rýchlosť a po dojazde do cieľa sa zaradil na šiestu pozíciu.

V porovnaní s prvým kolom, po ktorom bol devätnásty, si vo výsledkovej listine pohoršil o štyri miesta.

"V druhom kole som dal do toho všetko. Vo vrchnej časti to bolo dobré, ale neskôr som prišla jedna menšia chyba a následne aj väčšia, ktorá ma rozhodila. Bohužiaľ, stratil som tam veľmi veľa. Nevyužil som to, čo som využiť mohol.

Každý bod sa ráta, je to lepšie ako vypadnúť. Vážim si to, je to dobrý štart do sezóny. Musím sa však zamyslieť nad chybami a zobrať si z nich ponaučenie," hodnotil po pretekoch Žampa.

Kristoffersen zabojoval z priebežnej šiestej priečky a hoci v nájazde do strminy takmer spadol na vnútornej lyži, dravou jazdou sa dostal do priebežného vedenia, odkiaľ ho odsunul až Kranjec. Braathen sa prepadol na štvrtú pozíciu.

Odermatt si na ťažkej trati napriek menším chybám udržal suverénny náskok a slávil dvanáste víťazstvo a jubilejné 30. pódiové umiestnenie na podujatiach SP. V Söldene obhájil triumf spred roka.

 "Som rád, že som sa sem mohol vrátiť. Nebol som si istý, či mi bude stačiť náskok z prvého kola, bol to tuhý boj. Sneh sa neustále zhoršoval, každý urobil nejaké chyby," citovala Švajčiara agentúra AP.

Celkové poradie Svetového pohára

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

100 bodov

2.

Žan Kranjec

Slovinsko

80 bodov

3.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

60 bodov

4.

Lucas Braathen

Nórsko

50 bodov

5.

Rasmus Windingstad

Nórsko

45 bodov

6.

Tommy Ford

USA

40 bodov

7.

Loic Meillard

Švajčiarsko

36 bodov

8.

Alexander Schmid

Nemecko

32 bodov

23.

Adam Žampa

Slovensko

8 bodov

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Odermatt suverénne vyhral prvé preteky sezóny, Žampa na top 20 nedosiahol