KĽDR nevie zaručiť bezpečnosť zimných olympijských hier

Olympijský park  v juhokórejskom Gang-nunge.
Olympijský park v juhokórejskom Gang-nunge. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. sep 2017 o 10:26

MOV verí, že balistické skúšky Severnej Kórey neohrozia Pjongčang.

LIMA. Prezident Medzinárodného olympisjkého výboru (MOV) Thomas Bach je presvedčený, že ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu (8. - 25. februára 2018) sa uskutočnia v súlade s plánom napriek rastúcemu napätiu v oblasti, ktoré vyvoláva KĽDR početnými skúškami balistických rakiet.

Šesťdesiattriročný Nemec na záver tohtotýždňového zasadnutia MOV v peruánskej Lime skonštatoval, že bude naďalej apelovať na diplomatické riešenie situácie na Kórejskom polostrove a neustále monitoruje rokovania Bezpečnostnej rady OSN, ktorá v piatok odsúdila severokórejský jadrový test.

Člen z KĽDR nevie, čo sa stane

"Sledujeme rokovania Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa týkajú diplomatických opatrení a sankcií smerujúcich k vyriešeniu tejto situácie. Naša pozícia tak zostáva nezmenená," uviedol niekdajši šermiar, zlatý medailista z OH 1976 v Montreale.

Severokórejský člen MOV Ung Čchang dúfa, že sa na organizovaní ZOH 2018 nebude nič meniť. Na otázku, či bude Kórejská republika bezpečná pre olympijské hry, odpovedal: "To nikto nevie."

Ruská dopingová aféra sa vyrieši do februára

Thomasa Bach zároveň apeloval na vyriešenie ruskej dopingovej aféry do otvorenia hier v Pjongčangu.

"Nesmieme dopustiť, aby prebiehajúce vyšetrovanie zatienilo zimné olympijské hry," vyhlásil Bach.

Dôveruje obom komisiám, ktoré vyšetrujú podozrenia z manipulácie so vzorkami na ZOH 2014 v Soči. Komisie v piatok informovali o súčasnom stave a zaviazali sa ukončiť kauzu do ZOH 2018.

Vedúci jednej z nich Denis Oswald, ktorého zvolili do exekutívy MOV, predznamenal, že dôkazy na začatie prvých disciplinárnych konaní budú k dispozícii čoskoro. Hotovo by tak mohlo byť "jeden až dva mesiace pred Pjongčangom".

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»KĽDR nevie zaručiť bezpečnosť zimných olympijských hier