Chára sa pripravuje v Piešťanoch, v Trenčíne nenašiel voľnú ľadovú plochu

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: Jeffrey T. Barnes TASR/AP)
SITA|8. aug 2019 o 13:09

Cyklistiku zo svojho programu vynechal.

BRATISLAVA. Uplynuli približne dva mesiace od skončenia predchádzajúcej sezóny zámorskej hokejovej NHL a slovenský obranca Zdeno Chára už zarezáva na ľade, aby sa čo najlepšie pripravil na nasledujúci ročník.

Trenčianskeho rodáka čaká v profilige už 22. sezóna a v najslávnejšej hokejovej súťaži bude vo veku 42 rokov najstarší.

Chára: Všetci sme si priali iný koniec

"Mám rád šport, milujem to, čo robím. Mám radosť, že môžem robiť to, čo ma baví, a byť s mladými spoluhráčmi," rozhovoril sa Chára pre Piešťanský denník o motivácii stále pôsobiť v NHL.

Už viac ako jednu dekádu je slovenský obranca kapitánom tímu Boston Bruins v NHL, počas tohto obdobia klub raz priviedol k zisku Stanleyho pohára (2011).

Siahal naň aj v ročníku 2018/2019, ale v rozhodujúcom siedmom finále play off prehral so St. Louis Blues.

"Človek sa musí posúvať ďalej a nemôže nad tým dlho premýšľať. Všetci sme si priali iný koniec, ale taký je šport. Život ide ďalej a teraz sa už treba sústrediť na ďalšiu sezónu a dôkladne sa na ňu pripraviť," uviedol Chára.

Mladíci ho počúvajú

Chára sa stal už aj akýmsi tútorom pre mladíkov v defenzíve Bostonu.

"Už dlhší čas mám v tíme aj túto rolu. Nemám s tým problém a veľmi rád poradím mladším hráčom, či odovzdám skúsenosti. Chalani sú k mojim radám otvorení. Rešpektujú to a pre mňa je pozitívne, že sa majú chuť učiť a prijímať informácie od skúsenejších," pokračoval Chára.

A ako sa aj po štyridsiatke udržiava v elitnej forme?

"Snažím sa venovať svojim osvedčeným veciam, či už v tréningu, ale aj v regenerácii. Venujem viac času predtréningovej príprave, regeneračným procedúram, strečingu a podobne. Veľmi mi napríklad vyhovuje ľadový kúpeľ, ktorý praktizujem často a ozaj po ňom výborne zregenerujem," prezradil.

"Už dávnejšie som zmenil stravovanie, som na rastlinnej výžive. Snažím sa žiť čo najkvalitnejšie a v stravovaní využívať všetko čo najefektívnejšie. Som zdravší, lepšie sa cítim a urýchľuje sa tým aj regenerácia," pokračoval pre Piešťanský denník.

Zdeno Chára.
Zdeno Chára. (Autor: SITA)

Cyklistika mu nezapadá do prípravy

Na novú sezónu sa Chára pripravuje na zimnom štadióne v Piešťanoch, v Trenčíne totiž nenašiel voľné ľadové plochy.

"Situácia s prenájmami ľadu v Trenčíne a okolí je toto leto, bohužiaľ, zložitá. Tým, že leto trávim práve doma v Trenčíne a chcem sa čo najviac venovať rodine a deťom, hľadal som možnosti v okolí. Piešťany boli najoptimálnejšie, takže som rád, že sa tu môžem pripravovať. Trošku zavážilo aj to, že som tu v minulosti pôsobil, takže si aspoň trochu zaspomínam," priznal.

Po predchádzajúcom ročníku nemal veľa času na oddych.

"Po tejto sezóne som nemal inú možnosť, ako byť v pokoji. Absolvoval som pár chirurgických zákrokov, ktoré mi spomalili prípravu. Potreboval som sa dať zdravotne do poriadku, aby som sa doliečil, takže tento rok to bolo špecifické," vysvetlil niekdajší držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL.

V minulosti sa počas leta venoval Zdeno Chára aj obľúbenej cyklistike, tentoraz ju musel vynechať zo svojho programu.

"Na veľké výlety, na ktoré som chodieval do Talianska, Španielska či Francúzska, som sa tentoraz nedostal. Určite sa aj k tomu jedného dňa vrátim, pretože ma cyklistika veľmi baví. Teraz mi to nezapadá do plánu prípravy na nasledujúcu sezónu," dodal Chára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára sa pripravuje v Piešťanoch, v Trenčíne nenašiel voľnú ľadovú plochu