15.06.2021 | Skupina F
15.06.2021 | Sk. F
1 - 0
(1:0)

Požičané uniformy, dokonalý plán. Votrelci vedia, že ich uvidia milióny

Kinsey Wolanski vbehla na ihrisko počas finále Ligy majstrov 2019.
Kinsey Wolanski vbehla na ihrisko počas finále Ligy majstrov 2019. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|16. jún 2021 o 19:32

Incident v Mníchove mohol mať fatálne následky.

MNÍCHOV, BRATISLAVA. Motív je takmer vždy veľmi podobný. Ide im o publicitu, popularitu či peniaze. V angličtine sa označujú termínom pitch invaders (votrelci na ihrisku) alebo jumpers.

Vyberajú si zápasy so zaručene vysokou sledovanosťou v televízii. Väčšinou si naplánujú akciu do posledných detailov, ale niekedy aj improvizujú. Využijú moment prekvapenia, medzery v bezpečnostnom systéme, preskočia bariéry a rozbehnú sa na ihrisko. 

Stačí im len niekoľko sekúnd v zábere kamier, aby odprezentovali seba, klienta či politický postoj. Riskujú peňažnú pokutu, alebo nanajvýš zopár hodín či dní za mrežami. 

Utorňajší incident pred zápasom Nemecko - Francúzsko na majstrovstvách Európy na štadióne Mníchove bol však výnimočný. Votrelec priletel zo vzduchu a akcia mohla mať fatálne následky. 

Za posledné roky sa na vrcholných futbalových turnajoch objavilo niekoľko narušiteľov.

Politický protest v Lužnikách

V druhom polčase finálového zápasu Francúzsko - Chorvátsko (4:2) na majstrovstvách sveta 2018 vybehli na trávnik v moskovských Lužnikách štyria mladí ľudia v policajných uniformách a spôsobili krátke prerušenie zápasu.

Išlo o členky ruskej protestnej punkovej feministickej skupiny Pussy Riot Oľgu Kuračovovú, Oľgu Pastuchovovú, Veroniku Nikulšinovovú a Pjotra Verzilova.

Uniformy mali z požičovne. Akciou chceli upozorniť aj na problém politických väzňov v Rusku a porušovanie slobody slova a zhromažďovania. Nikulšinovová si na trávniku stihla tľapnúť s francúzskym útočníkom Kylianom Mbappém, fotografia tohto momentu sa stala virálnou.

Veronika Nikulšinovová a Kylian Mbappé.
Veronika Nikulšinovová a Kylian Mbappé. (Autor: SITA/AP)

Štvoricu odsúdil moskovský súd na 15 dní väzenia. Uniklo tiež video z vypočúvania narušiteľov ešte v útrobách štadióna. "Chceli ste to Rusku posr...ť? Viete, že za toto bude Rusko platiť FIFA pokutu? Občas ľutujem, že nie je rok 1937," bolo počuť hlas nahnevaného člena bezpečnostnej služby.

Youtuber na Maracane

Jeden z najsledovanejších youtuberov Vitalij Zdorovetský už má na svedomí niekoľko prerušení veľkých športových podujatí. V roku 2014 vbehol na ihrisko počas finále majstrovstiev sveta medzi Nemeckom a Argentínou na štadióne Maracanã v brazílskom Riu de Janeiro.

Dostal pokutu sto dolárov, čo bola vzhľadom na jeho príjmy z aktivít na sociálnych sieťach smiešna suma.

Rodený Rus, ktorý vyrastal na Floride, v roku 2016 vbehol na palubovku počas štvrtého finále NBA medzi Cleveland Cavaliers a Golden State Warriors. O rok neskôr sa objavil na ihrisku aj počas piateho zápasu Svetovej série v bejzbale.

Keďže Zdorovetský ako mal ako notorický narušiteľ zákaz vstupu na veľké športové akcie, vo finále futbalovej Ligy majstrov 2019 medzi Tottenhamom Hotspur a Liverpoolom ho zastúpila jeho priateľka Kinsey Wolanski. Zdorovetský sa dostal do hľadiska v prestrojení a všetko si nakrúcal na mobilný telefón.

Čiapka na trofej

Známou firmou je aj Jaume Marquet i Cot známy pod prezývkou Jimmy Jump. Ten vbehol na ihrisko pred finále MS 2010 v Južnej Afrike a snažil sa nasadiť čiapku na vystavenú trofej pre majstrov sveta. V tej chvíli ju uprostred ihriska nikto nestrážil.

Jimmyho Jumpa zadržala pri jeho pokuse ochranka, strávil 20 hodín vo väzení a dostal pokutu 210 eur. Katalánec bol v minulosti profesionálny narušiteľ verejných podujatí. Má za sebou desiatky vniknutí na ihrisko, trebárs vo finále EURO 2004, v zápasoch futbalovej Ligy majstrov, rugbyového šampionátu, ale aj počas stretnutia vo vodnom póle či hudobnej súťaže Veľká cena Eurovízie.

Jeho poznávacím znakom bola červená čapica, ktorú sa snažil nasadiť viacerým športovým hviezdam, napríklad Lionelovi Messimu či tenistovi Rogerovi Federerovi.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Požičané uniformy, dokonalý plán. Votrelci vedia, že ich uvidia milióny