15.06.2021 | Skupina F
15.06.2021 | Sk. F
1 - 0
(1:0)

V súboji gigantov uspeli Francúzi, o ich výhre rozhodol vlastný gól

Mats Hummels si strieľa vlastný gól v zápase Francúzsko - Nemecko na EURO 2020
Mats Hummels si strieľa vlastný gól v zápase Francúzsko - Nemecko na EURO 2020 (Autor: SITA/AP)
Sportnet, TASR|15. jún 2021 o 22:55

Francúzsko dnes zdolalo Nemecko v zápase ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Francúzsko - Nemecko 1:0 (1:0)

Gól: 20. Hummels (vlastný) 

ŽK: 7. Kimmich (Nem.)

Rozhodovali:  Del Cerro Grande - Yuste, Fernandez (všetci Šp.)

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez - Rabiot (90.+4 Dembele), Kante, Pogba - Griezmann, Benzema (89. Tolisso), Mbappé

Nemecko: Neuer - Ginter (88. Can), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (88. Volland) - Havertz (74. Sané), Gnabry (74. Werner), Müller

MNÍCHOV. Francúzsko dnes zdolalo Nemecko 1:0 vo svojom úvodnom zápase v skupine F na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

V tabuľke sa bodovo dotiahli na vedúcich Portugalčanov, v prospech ktorých hovorí po výhre nad Maďarskom 3:0 lepšie skóre. 

O jediný gól vzájomného súboja posledných dvoch majstrov sveta sa v 20. minúte postaral obranca Mats Hummels, ktorý si strelil vlastný gól. 

Po zmene strán mali Francúzi viacero šancí zvýšiť svoj náskok. Dvakrát prekonali Manuela Neuera, no v oboch prípadoch bol v ofsajde Kylian Mbappé. 

Podrobný priebeh zápasu Francúzsko - Nemecko na ME vo futbale

I. polčas:

Štart zápasu narušil protestujúci parašutista. Na padáku mal nápis ekologickej organizácie Greenpeace. Parašutista sa pokúšal pristáť na trávniku, kde už stáli hráči pripravení na úvodný hvizd, no podarilo sa mu to iba s veľkou ťažkosťou.

Takmer skončil na tribúne medzi divákmi.

V atraktívnom súboji ponúkol prvé zakončenie na začiatku 4. minúty Hummels, jeho hlavička po štandardnej situácii však nemala potrebnú presnosť a razanciu. Šláger postupne naberal obrátky, po štvrťhodine hry prišla svižná pasáž Francúzov.

Ginter najprv v poslednej chvíli odvrátil prízemnú prihrávku Pavarda z pravej strany do šestnástky na nabiehajúcich útočníkov a z následného rohu hlavičkoval Pogba z piatich metrov nad bránku súpera.

Mbappé sa prvýkrát predviedol v 17. minúte, jeho krížnu strelu musel brankár Neuer vytesniť na roh. O tri minúty neskôr sa už Francúzi dočkali.

Pogba šikovne vysunul na ľavú stranu Hernandeza a jeho prudkú prihrávku pred bránku si do vlastnej siete zrazil Hummels - 1:0.

Na konci 22. minúty mohol vyrovnať Müller hlavou po centri Gosensa, o tri minúty Kroos z priameho kopu zo sľubnej vzdialenosti neprestrelil francúzsky múr.

Najväčšiu príležitosť Nemcov v prvom polčase "spálil" v 38. minúte Gündogan, keď halfvolejom zvnútra šestnástky po spätnej prihrávke Gnabryho vystrelil vedľa.

Jeho tím mal v prvom polčase loptu častejšie na kopačkách, napriek aktivite ani raz nedonútil francúzskeho brankára Llorisa zasiahnuť.

II. polčas:

Francúzi mohli krátko po prestávke zvýšiť svoj náskok. V 52. minúte rýchlonohý Mbappé skvele vysunul na ľavú stranu bežiaceho Rabiota a ten z úniku trafil bližšiu žrď nemeckej bránky.

O dve minúty neskôr si na druhej strane nabehol na center Gosensa z ľavej strany Gnabry, jeho pokus z "prvej" skončil nad bránkou Lorisa. Nemci v snahe vyrovnať začali čoraz viac napádať už na polovici súpera.

Pokus Müllera zblokoval Varane a Gosens pri pokuse zakončiť v 58. minúte vo výskoku nešetrne zasiahol Pavarda. Francúzsky obranca sa po dlhšom ošetrovaní vrátil naspäť do hry.

So spoluhráčmi sa v 66. minúte už tešil z druhého gólu po zakončení Mbappého s pomocou žrde, ale ich radosť ukončil ofsajdový verdikt rozhodcov.

Tlak Nemcov v záverečnej desaťminútovke bol iba platonický, Francúzi hrozili z protiútokov a VAR im po jednom z nich v 85. neuznal pre ofsajd zásah Benzemu. Cenné tesné víťazstvo si však ustrážili aj v osem minút trvajúcom nadstavení.

Hlasy po zápase:

/zdroj: DPA, uefa.com/

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Bol to veľký zápas s mimoriadnou kvalitou, pokojne to mohlo byť aj semifinále či finále šampionátu. Neboli sme ďaleko od toho, aby sme strelili aj druhý gól a poistili svoj náskok. Víťazstvo nad Nemeckom je výborný vstup do turnaja."

Toni Kroos, stredopoliar Nemecka: "Rozhodol nešťastný vlastný gól. Inak sme splnili veľa z toho, čo sme si naplánovali. Odohrali sme dobrý zápas a mali sme aj šance."

Joshua Kimmich, stredopoliar Nemecka: "Nemyslím si, že sme dnes boli horším tímom a aspoň jeden bod by sme si zaslúžili. Ukázali sme, že máme kvalitu na to, aby sme tu hrali rovnocenne s najlepšími mužstvami."

Priebežná tabuľka skupiny F

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»V súboji gigantov uspeli Francúzi, o ich výhre rozhodol vlastný gól