Volejbalista Kohút: Je výnimočné, že nás vyzvú olympijskí víťazi

Blokár Emanuel Kohút je dlhé roky oporou reprezentácie. Vyhral s ňou dvakrát Európsku ligu a na ME 2011 skončil na piatom mieste. Posledné roky hráva v Taliansku.
Blokár Emanuel Kohút je dlhé roky oporou reprezentácie. Vyhral s ňou dvakrát Európsku ligu a na ME 2011 skončil na piatom mieste. Posledné roky hráva v Taliansku. (Autor: SME - Tibor Somogyi)
Tomáš Prokop|14. feb 2013 o 17:37

Blokár Emanuel Kohút prežíva v talianskom Cuneu výborný rok. Bojuje o titul a v Lige majstrov postúpil medzi štyri najlepšie kluby Európy.

BRATISLAVA. „Vždy, keď som odchádzal z klubu, tak hral v ďalších rokoch Ligu majstrov. Hrám ju prvýkrát a hneď sme vo Final Four. Skvelý pocit,“ hovoril radostne do telefónu volejbalista Emanuel Kohút.

Skúsený blokár zažíva jednu z najlepších sezón v kariére, keď s talianskym Cuneom postúpil medzi štyri najlepšie tímy Ligy majstrov. V dramatickom štvrťfinále vyradili rivala zo Seria A z Maceraty.

V prvom zápase síce prehrali jasne 0:3, ale v odvete vyhrali 3:2. K postupu im pomohlo pravidlo o zlatom sete, ktorý získali výsledkom 15:7. „Prvý zápas sme hrali veľmi zle. Našťastie sme to mohli napraviť a doma sme ukázali, že sme vďaka fanúšikom silným tímom.“

Posun do veľkoklubu

Kohút je šťastný, že sa pred sezónou dobre rozhodol a upísal sa úspešnému klubu, ktorý patrí medzi elitné kluby najsilnejšej európskej súťaže. V silnej talianskej lige, ktorú považujú za jednu z troch najlepších na svete, patrí Cuneo medzi úzku špičku.

„Cuneo je veľkoklub, ktorý chce spolu s Trentom či Maceratou vybojovať v Taliansku titul. Je to jeden z najlepších svetových klubov. Som rád, že som sa mohol posunúť na vyšší stupeň.“

O sile talianskej ligy svedčí, že posledné majstrovstvá sveta klubov vyhralo Trento. Cuneo by chcelo rivala dobehnúť úspechom v Lige majstrov, keďže sa nedostalo do semifinále Talianskeho pohára. „Talianska liga je stále silná. Niektoré kluby síce majú ekonomické problémy, ale špička piatich, šiestich je naďalej skvelá. Svedčí o tom aj naše zaváhanie v pohári, ktoré si chceme vynahradiť v Lige majstrov a play off.“

Kohút patrí v tíme k stabilným členom základnej zostavy, až na jeden zápas odohral všetky v tejto sezóne. „Všetky zápasy som odohral, darí sa mi a verím, že je so mnou spokojné aj vedenie.“

Tridstaťročný blokár sa teší na marcovom vyvrcholení Ligy majstrov aj na kamaráta Lukáša Diviša, ktorého Lokomotiv Novosibirsk záverečný turnaj organizuje. „S Divochom sme sa ešte nestihli podpichnúť, ale určite si čoskoro zavoláme. Bolo by skvelé keby sme si proti sebe zahrali vo finále.“

Olympijskí víťazi výzvou

Kohút sa presadil medzi svetovú špičku, čím dokázal, že je ďalším úspešným členom generácie, ktorá pred dvoma rokmi doviedla Slovensko k piatemu miestu na majstrovstvách Európy.

V národnom tíme by to rád potvrdil aj v tejto sezóne, ktorej vrcholom bude jesenný európsky šampionát. Ešte pred ním Slováci odohrajú zápasy v Európskej lige. Domácim vrcholom však budú dva septembrové zápasy proti olympijským víťazom z Ruska v Bratislave.

„Proti Rusom to bude výnimočné. Je pre nás výzvou, že chcú olympijskí víťazi hrať proti nám prípravu.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbalista Kohút: Je výnimočné, že nás vyzvú olympijskí víťazi