Volejbal: Štartuje extraliga, obhajcom Nové Mesto n/V.

SITA|28. sep 2007 o 13:24

BRATISLAVA 28. septembra (SITA) - V sobotu 29. septembra sa na Slovensku začína už 16. ročník najvyššej volejbalovej republikovej súťaže mužov. Bude v nej hrať 9 družstiev, titul z minulej sezóny bude ...

BRATISLAVA 28. septembra (SITA) - V sobotu 29. septembra sa na Slovensku začína už 16. ročník najvyššej volejbalovej republikovej súťaže mužov. Bude v nej hrať 9 družstiev, titul z minulej sezóny bude obhajovať VK Nové Mesto nad Váhom. Z mužskej volejbalovej mapy Slovenska zmizla Žilina. "Pôvodný model mal byť opäť osem plus dva, ale VKP Bratislava sa nepodarilo zobchodovať licenciu B-družstva. My sme síce oslovili barážistu zo Žiliny a aj vlaňajšieho nováčika z Lovinobane, no nepochodili sme, navyše obe družstvá nebudú hrať ani prvú ligu. Ďalším tímom sme v záujme udržania istej úrovne súťaže túto možnosť neponúkali," cituje oficiálna stránka Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) súťažného riaditeľa Ľubomíra Strážaya.

Mužská extraliga je rozdelená na tri časti. V prvej od soboty bude hrať sedem družstiev systémom každý s každým doma - vonku. Majstrovský VK Nové Mesto nad Váhom a vicemajstrovský VKP Bratislava budú v tom čase účinkovať v európskych pohárových súťažiach, a tak sa do domácej najvyššej súťaže zapoja až v jej druhej časti. V nej sa bude hrať v dvoch skupinách - o 1. - 6. miesto a 7. - 9. miesto. V prvej skupine sa začína "od nuly", postúpia do nej prvé štyri družstvá v konečnej tabuľke po prvej fáze, VK Nové Mesto nad Váhom a VKP Bratislava. Opäť sa stretnú každé s každým doma - vonku. Zvyšné tri družstvá si výsledky z prvej fázy prenášajú ďalej a budú hrať štvorkolovo (2x doma a 2x vonku) každé s každým. Prvé dve družstvá z tejto skupiny postúpia do play off, tretie bude hrať po súťaži baráž o udržanie. Štvrťfinále play off sa bude hrať systémom 1-8, 2-7 atď. na tri víťazné zápasy. Postupujúci sa stretnú v semifinále opäť na tri víťazné duely, finále bude na 4 víťazstvá, o bronz sa bude hrať na 3 víťazné zápasy. Nového majstra spoznáme najneskôr 30. apríla. Nováčikom medzi slovenskou mužskou elitou je TJ Slávia Svidník.

"Samozrejme, že by sme si radi zopakovali vlaňajšiu radosť z titulu, ale nebude to jednoduché. Momentálne viac rozmýšľame o zápasoch Challenge Cup-u, prvý nás čaká už v sobotu proti cyperskému Pafiakos Pafos. Prežívame teda dosť hektické obdobie. Do extraligy vstúpime až po Novom roku, dovtedy sa môže veľa zmeniť. U nás veľký pohyb v kádri zatiaľ nenastal, ale do januára sa môže veľa zmeniť," naznačoval ambície družstva tréner Peter Kalný. "My by sme radi postúpili aspoň do semifinále," rovnako opatrne tvrdí kormidelník najúspešnejšieho klubu najvyššej domácej súťaže 9-násobného majstra VKP Bratislava Ivan Husár. "Z minuloročného kádra nám odišlo sedem hráčov, zo základnej šestky ostal jediný. Máme nových nahrávačov, mladý neskúsený káder, pri ktorom treba počítať s nestabilitou výkonov. Ak sa nám postup do semifinále nepodarí, nič sa nedeje, vieme, že sme na začiatku cesty budovania nového mužstva," dodal Ivan Husár.


Dvojice prvého kola extraligy mužov - sobota 29. septembra:

VK Ekonóm SPU Nitra - VK PU Prešov (18.00)

MVK Lokomotíva Zvolen - VO TJ Strojár Malacky (18.00)

VK Chemes Humenné - VŠK Púchov (19.00)

TJ Slávia Svidník - voľno


Prehľad doterajších majstrov Slovenska:

MUŽI:

2007 VK Cityfarma Nové Mesto nad Váhom

2006 VKP Bratislava

2005 VK PU Prešov

2004 VKP Bratislava

2003 ŠK Matador Púchov

2002 ŠK Matador Púchov

2001 Petrochema Dubová

2000 ŠK Matador Púchov

1999 VKP Bratislava

1998 VKP Bratislava

1997 VKP Bratislava

1996 VKP Bratislava

1995 VKP Bratislava

1994 VKP Bratislava

1993 VKP Bratislava


Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Volejbal: Štartuje extraliga, obhajcom Nové Mesto n/V.