Vynikal v basketbale, presadil sa v NBA. Američan ale bude súťažiť na OH v inom športe

Chase Budinger v drese Minnesoty.
Chase Budinger v drese Minnesoty. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
TASR|6. jún 2024 o 15:27

Basketbalovú kariéru ukončil v roku 2016.

WASHINGTON. Bývalý hráč basketbalovej NBA Chase Budinger bude reprezentovať USA na olympijských hrách v Paríži v plážovom volejbale.

Miestenku si vybojoval na kvalifikačnom turnaji v Ostrave, spoločne s tímovým kolegom Milesom Evansom.

Tridsaťšesťročný Budinger odohral v najprestížnejšej zámorskej súťaži sedem ročníkov. Najvýraznejšia bol jeho nováčikovská sezóna 2009/10 v drese Houstonu Rockets, v ktorej si pripísal aj osobný rekord 35 bodov v zápase proti Minnesote.

Neskôr hral práve aj za Minnesotu, Indianu a Phoenix, celkovo nastúpil v 407 stretnutiach, v 50 ako člen základnej zostavy.

V roku 2016 odišiel z NBA na jeden rok do španielskeho euroligového tímu Baskonia Vitoria, no následne sa rozhodol sústrediť na kariéru plážového volejbalistu. S šestkovým volejbalom už mal skúsenosti a ako stredoškolák získal v Kalifornii aj ocenenie hráč roka.

"Veľa chlapcov je zmätených, keď skončia so športom. Nevedia si nájsť novú cestu. Ja mám veľké šťastie, že sa mi podarila úspešná transformácia a môžem si zahrať aj na najvyššej úrovni," povedal Budinger podľa Reuters.

Budinger bude prvý v histórii, ktorý nastúpi na olympiáde v plážovom volejbale a na konte má aj štart v NBA.

V minulosti však už reprezentoval USA vo volejbale na olympiáde v Tokiu 1964 Keith Erickson, ktorý neskôr pôsobil 11 rokov v NBA a v roku 1972 získal aj titul s Los Angeles Lakers.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Vynikal v basketbale, presadil sa v NBA. Američan ale bude súťažiť na OH v inom športe