Voľby prezidenta FIFA budú podľa plánu, hoci Platiniho vyšetrujú

Michele Platini.
Michele Platini. (Autor: TASR/AP)
SITA|20. okt 2015 o 12:01

Kandidatúra najväčšieho favorita volieb je ohrozená pre suspendáciu.

ZÜRICH. Predčasné voľby nového prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa uskutočnia podľa plánu 26. februára budúceho roka napriek vyšetrovaniu jedného z kandidátov a najväčšieho favorita na víťazstvo - súčasného šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho.

Na utorkovom zasadnutí o tom rozhodla exekutíva FIFA, ktorej členovia sa zišli po prvý raz od uloženia 90-dňovej suspendácie svojho prezidenta Seppa Blattera zo strany etickej komisie.

Sporné dva milióny

Švajčiar oznámil rezignáciu na post vedúceho predstaviteľa FIFA už v júni po znovuzvolení. Blattera potrestala etická komisia za podozrivú transakciu dvoch miliónov švajčiarskych frankov, ktoré v roku 2011 poslal na účet Platiniho.

Francúza suspendovali rovnako na 90 dní, a hoci podal prihlášku do volieb prezidenta FIFA do stanoveného termínu 26. októbra, jeho kandidatúra môže byť ohrozená práve pre tento trest. Platini sa proti suspendácii odvolal a momentálne čaká na verdikt odvolacej komisie FIFA.

Chcú zverejniť platy

Možnou zmenou v stanovách na kongrese budú aj obmedzenie veku kandidátov na post prezidenta FIFA i časové obmedzenie jeho funkčného obdobia.

Exekutíva privítala návrh, aby prezident zastával svoju funkciu maximálne 12 rokov. Vekový limit pre hlavu organizácie i členov výkonného výboru by mal byť 74 rokov.

Blatter pôsobil na čele organizácie viac ako 17 rokov, až kým ho začiatkom októbra etická komisia rovnako ako Platiniho na 90 dní nesuspendovala.

Výkonný výbor FIFA by sa mal v budúcnosti premenovať na Radu FIFA. Platy najvyšších funkcionárov chce organizácia zverejniť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Voľby prezidenta FIFA budú podľa plánu, hoci Platiniho vyšetrujú