Rusov postihli aj športové sankcie. Pozrite si ich prehľad

Rusko nezabojuje o MS vo futbale 2022 a prišlo aj o MS v hokeji 2022. Aké sú športové sanckie? (prehľad)
Rusko nezabojuje o MS vo futbale 2022 a prišlo aj o MS v hokeji 2022. Aké sú športové sanckie? (prehľad) (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|1. mar 2022 o 10:30 (aktualizované 4. máj 2022 o 00:55)

Rusko nezabojuje o MS vo futbale 2022 a je vylúčené z MS v hokeji 2022. Pozrite si všetky športové sankcie voči Rusku a Bielorusku.

BRATISLAVA. Ruská invázia na Ukrajinu výrazne zasiahla aj športový svet. Rusko tak postihli aj viaceré športové sankcie. Viacerým sa však nevyhlo ani Bielorusko.

Najvýraznejšie sa sanckie dotýkajú Rusov vo futbale a hokeji. Ruská reprezentácia nemôže bojovať v baráži o MS vo futbale 2022 a vylúčili ju aj z MS v hokeji 2022. Na hokejovom šampionáte sa nepredstaví ani Bielorusko.

Sankcie volí viacero športových zväzov. Rázne rozhodnutie urobili aj v hádzanej či krasokorčlovaní. Ďalšie športy sa posostupne pridávajú.

Pozrite si kompletný prehľad športových sanckií voči Rusku a Bielorusku. Nové sankcie budeme postupne dopĺňať.

Prehľad: Rusko a športové sankcie

Zimné paralympijské hry

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) v stredu rozhodol, že ruskí a bieloruskí športovci budú na blížiacich sa zimných paralympijských hrách súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Výbor navyše nebude ani v jednej krajine za súčasnej situácie usporadúvať žiadne podujatia.

Futbal

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) aj Európska futbalová únia (UEFA) vylúčili reprezentačné tímy aj kluby z Ruska zo všetkých súťaží.

Rusko si nezahrá marcovú baráž o postup na MS 2022 do Kataru a Spartak Moskva skončil v osemfinále Európskej ligy. Hrať s nimi odmietli aj Slováci.

Ženská reprezentácia sa nezúčastní na júlovom európskom šampionáte v Anglicku, na ktorý sa kvalifikovala.

Futbalová Asociácia európskych klubov (ECA) suspendovala svojich sedem ruských členov. Ide o kluby CSKA Moskva, Krasnodar, Lokomotiv Moskva, Rostov na Done, Rubin Kazaň, Spartak Moskva a Zenit Petrohrad.

UEFA navyše s okamžitou platnosťou ukončila sponzorské partnerstvo s energetickým gigantom Gazprom, ktorého väčšinový vlastník je Ruská federácia. Týka sa to Ligy majstrov, EURO 2024 aj ďalších súťaží.

Spoluprácu s Ruskou futbalovou úniou (RFU) pozastavil nemecký výrobca športových potrieb Adidas. Partnerstvo sa začalo v roku 2008 a aktuálna zmluva mala platnosť od roku 2018.

UEFA v pondelok 2. mája rozšírila rozsah sankcií pre ruské národné tímy a kluby. Po vylúčení z baráže majstrovstiev sveta v Katare si reprezentácia nezahrá ani Ligu národov.

UEFA takisto vyradila úradujúceho ruského šampióna Zenit Petrohrad z budúcej sezóny Ligy majstrov a ďalšie kluby z Európskej ligy a Európskej konferenčnej ligy.

Rusko nenastúpi ani na žiadny ďalší zápas v kvalifikácii ME vo futbale do 21 rokov a všetky jeho doterajšie výsledky sa považujú za neplatné. Skupina C, v ktorej je aj Slovensko, pokračuje ako päťčlenná.

Hokej

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) vylúčila Rusko aj Bielorusko z tohtoročných MS. Na šampionáte vo Fínsku (13. až 29. mája) malo byť Rusko hneď v úvodný deň prvým súperom Slovenska.

Trest sa týka všetkých ruských a bieloruských reprezentačných tímov v každej vekovej kategórii a vo všetkých súťažiach pod hlavičkou IIHF. Vylúčenie platí až do odvolania.

Rusko stratilo aj organizátorské práva na najbližšie MS hráčov do 20 rokov. Strešná organizácia hľadať nového hostiteľa.

Fínsko už skôr avizovalo, že neumožní štart na MS Rusku ani Bielorusku. Prostredníctvom prezidenta domáceho zväzu Harriho Nummelu požadovalo aj vylúčenie oboch krajín z medzinárodných súťaží.

Rusku však zatiaľ ostali práva na organizovanie majstrovstiev sveta 2023. IIHF však doplnila, že v budúcnosti môže sankcie rozšíriť.

Hokej - NHL

K invázii Ruska na Ukrajine zaujala stanovisko aj NHL. Profiliga sa rozhodla voči ruským hráčom nepodniknúť žiadne kroky.

Zároveň však v NHL pozastavujú všetky obchodné vzťahy s Ruskom a zároveň sa vypína ruská verzia stránky NHL a všetky sociálne siete. Liga tiež odmieta, aby sa v Rusku konali nejaké súťaže spojené s ňou.

Hádzaná

Výkonný výbor Európskej hádzanárskej federácie (EHF) až do odvolania suspendoval ruské a bieloruské národné tímy, ako aj kluby z týchto krajín.

EHF odobrala Rusku aj organizáciu tohtoročného európskeho šampionátu v plážovej hádzanej a kvalifikačného turnaja na ME 2023. Obe podujatia sa mali konať v Moskve.

Opatrenia, ktorých súčasť je aj suspendácia rozhodcov a funkcionárov z Ruska a Bieloruska, nadobudli okamžitú platnosť.

Volejbal

Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) s okamžitou platnosťou zakázala ruským a bieloruským reprezentáciám účasť na medzinárodných a kontinentálnych podujatiach.

Tento krok sa týka i klubov a funkcionárov, ako aj plážového volejbalu a volejbalu na snehu.

FIVB tiež odobrala Rusku organizáciu tohtoročných MS mužov (26. augusta - 11. septembra), ktoré sa mali konať v šiestich tamojších mestách.

Malý futbal

Európska federácia malého futbalu (EMF) v koordinácii so slovenským organizátorom ME 2022 (4. až 11. júna) rozhodli na utorkovom mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru EMF zrušiť pozvánku ruského národného tímu na šampionát.

Lyžovanie

Lyžiari z Ruska a Bieloruska nemôžu do konca sezóny 2021/2022 štartovať na medzinárodných súťažiach.

Definitívne o tom v utorok rozhodla Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) po diskusii s Medzinárodný olympijským výborom (MOV).

Vylúčenie Rusov znamená, že víťazom Svetového pohára v behu na lyžiach sa stal Johannes Kläbo. Medzi ženami môže o veľký glóbus prísť ruská reprezentantka Natalia Nepriajevová, ktorá je aktuálne na vedúcej pozícii v hodnotení Svetového pohára.

Biatlon

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) suspendovala ruských a bieloruských pretekárov z podujatí Svetového pohára.

V polovici marca bude IBU rokovať o pozastavení členstva oboch národných federácií vo svojich štruktúrach. Ani jedna z krajín by tým pádom nemohla organizovať biatlonové preteky a jej predstavitelia by tým pádom nemali možnosť zastávať v IBU žiadnu oficiálnu funkciu.

Cyklistika

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zastavila v utorok s okamžitou platnosťou činnosť ruským a bieloruským národným výberom. Jednotlivci z oboch krajín však môžu ďalej súťažiť vo svojich profesionálnych tímoch.

Tenis

Tenisti z Ruska a Bieloruska nemôžu až do odvolania štartovať na medzinárodných súťažiach. V utorok o tom rozhodla Medzinárodná tenisová federácia (ITF) po diskusii s Medzinárodný olympijským výborom (MOV).

ITF suspendovala Ruskú tenisovú federáciu (RTF) aj Bieloruskú tenisovú federáciu (BTF) a vyjadrila solidaritu ľuďom Ukrajiny.

Suspendácia sa týka súťaží ITF ako Davis Cu či Pohár Billie Jean Kingovej. ATP a WTAvšak tenistom z Ruska a Bieloruska umožní štartovať na svojich turnajoch. Týka sa to aj grandslamových podujatí. Turnaje v Rusku sa však hrať nemôžu.

Krasokorčuľovanie

Medzinárodná korčuliarska únia oznámila, že do odvolania vylúči všetkých ruských i bieloruských športovcov zo svojich podujatí. Platí to aj pre rozhodcov z Ruska a z Bieloruska.

Rusi sú v krasokorčuľovaní svetovou veľmocou. Sovietsky zväz a Rusko spolu získali na majstrovstvách sveta spolu až 80 zlatých medailí, vlani Rusi ovládli na svetovom šampionáte tri zo štyroch kategórií.

Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní sú na programe v druhej polovici marca vo francúzskom Montpellieri.

Atletika

Atléti z Ruska a Bieloruska dostali zákaz štartovať na podujatiach riadených Svetovou atletikou. Dištanc sa týka marcových halových majstrovstiev sveta v Belehrade i chodeckých MS družstiev v Maskate.

Štart Rusov a Bielorusov sa neočakáva ani na júlových majstrovstvách sveta v americkom Eugene. Rusi nebudú môcť štartovať ani pod hlavičkou neutrálnych atlétov.

Svetová atletika bude na rokovaní 9. a 10. marca navyše rokovať o suspendácii Bieloruského atletického zväzu. Ruský už má pozastavenú činnosť od roku 2015 po sérii dopingových prípadov.

Motorizmus - Formula 1

Vedenie seriálu F1 najskôr zrušilo tohtoročnú Veľkú cenu Ruska. Reagovalo tak na ruskú inváziu na Ukrajine. Preteky v Soči sa mali uskutočniť 25. septembra. Následne sa však rozhodlo zrušiť zmluvu s Ruskom, ktorá platila do roku 2025.

Strelectvo

Európska strelecká konfederácia (ESC) na svojom oficiálnom webe oznámila, že augustové majstrovstvá Európy vo vzduchových a brokových disciplínach sa nebudú konať v Rusku.

Dejiskom podujatia mala byť pôvodne Moskva. Nový hostiteľ podujatia zatiaľ nie je známy, termín by sa však nemal meniť.

Medzinárodná federácia športovej streľby (ISSF) následne vylúčila ruských a bieloruských športovcov z októbrových majstrovstiev sveta v Káhire.

Vzpieranie

Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) oznámila, že augustové mládežnícke majstrovstvá Európy nebude hostiť Kazaň. Nové dejisko podujatia zatiaľ nie je známe.

Ragby

Svetová ragbyová federácia s okamžitou platnosťou suspendovala Rusko a Bielorusko zo všetkých medzinárodných podujatí.

Rusko tak prišlo aj o teoretickú možnosť kvalifikovať sa na budúcoročné MS vo Francúzsku.

Bojové športy

Ruský prezident Vladimir Putin už nie je čestný prezident Medzinárodnej džudistickej federácie (IJF), z funkcie ho suspendovali.

Svetová federácia taekwondo (WT) v utorok odobrala Putinovi čestný čierny pás, ktorého držiteľom bol od roku 2013.

Neskôr vylúčila ruských a bieloruských karatistov zo svojich súťaží aj Svetová federácia karate (WKF).

Plávanie

Medzinárodná plavecká federácia (FINA) vylúčila ruských a bieloruských športovcov z tohtoročných majstrovstiev sveta, ktoré bude v júni a júli hostiť Maďarsko.

Oficiálne bude MS hostiť Budapešť, no súťaže vo vodnom póle sa uskutočnia aj v Debrecíne, Szegede a Šoproni. Dištanc sa týka všetkých disciplín svetového šampionátu - bazénového aj diaľkového plávania, skokov do vody, vodného póla a umeleckého plávania.

Doposiaľ mohli plavci z týchto krajín súťažiť pod neutrálnou vlajkou.

Veslovanie

Medzinárodná veslárska federácia (FISA) zakázala ruským a bieloruským športovcom účasť na medzinárodných podujatiach.

Riadila sa pondelkovým vyhlásením Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý odporučil vylúčenie Ruska a Bieloruska z medzinárodných súťaží.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Rusov postihli aj športové sankcie. Pozrite si ich prehľad