Na šampionáte dostal len jeden gól. Teraz čelí najlepšiemu útoku

Francúz Dimitri Payet (vľavo) bozkáva kopačku spoluhráčovi Antoinovi Griezmannovi.
Francúz Dimitri Payet (vľavo) bozkáva kopačku spoluhráčovi Antoinovi Griezmannovi. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|6. júl 2016 o 19:05

Na prebiehajúcom európskom šampionáte inkasovali Nemci doteraz iba raz. Aj to z penalty. Ich súper z Francúzska sa pýši najlepším útokom na turnaji. Trojica Griezmann, Payet a Giroud dala spolu už desať gólov.

BRATISLAVA. Paul Pogba po gólovej hlavičke zaujal tancom nazývaným „dab style“. Francúzsky stredopoliar mával rukami okolo hlavy a pripomínalo to trošku scénu, ako keď si utiera pot z čela.

Vysmiaty krídelník Dimitri Payet si pre zmenu kľakol na zem a bozkával ľavú kopačku Antoina Griezmanna, ktorý na konci prvého polčasu strelil štvrtý francúzsky gól. Útočné hviezdy domáceho tímu si potom roly vymenili.

Francúzi sa vo štvrťfinále proti Islandu (5:2) takto spolu dobre bavili a pôsobili ako dokonalý a harmonický tím.

Neúčasť ich najlepšieho hrotového útočníka Karima Benzemu pre sexuálnu aféru spojenú s vydieraním a s tým spojené dusno v šatni, také typické pre francúzsku reprezentáciu, pritom vyvolávalo pred európskym šampionátom obavy.

Zatiaľ sa však nepotvrdzujú, skôr naopak.

Na čele produktivity

Francúzi strelili na ME aj bez Benzemu jedenásť gólov, čo je najviac zo všetkých tímov. A darí sa najmä ofenzívnym hráčom.

Griezmann strelil štyri góly, Payet a Giroud skórovali trikrát. Všetci traja si pripísali aj dve asistencie a sú na čele produktivity turnaja.

Okrem nich skóroval za Francúzsko už iba Pogba – raz.

Antoine Griezmann (v strede) je najlepším strelcom Francúzska na šampionáte. Na snímke strieľa gól do siete Islandu.
Antoine Griezmann (v strede) je najlepším strelcom Francúzska na šampionáte. Na snímke strieľa gól do siete Islandu. (Autor: SITA/AP)

Predovšetkým Giroud bol pod veľkým tlakom verejnosti. Vlani v septembri v prípravnom súboji proti Srbsku zahodil veľké šance a fanúšikovia bučali.

Pískali naňho aj pár dní pred začiatkom ME v zápase proti Kamerunu, hoci Giroud skóroval. Až dva góly vo štvrťfinále proti Islandu viacerých domácich fanúšikov trošku obmäkčili. „Niežeby som z toho nespal, ale sám seba som sa pýtal - prečo. A nedokázal som si odpovedať. Asi to schytávam za Karima (Benzema). Sme konkurenti, časť fanúšikov má radšej jeho, časť mňa,“ vysvetľoval Giroud.

Giroud verzus Benzema

Zrejme by rovnako ako pred dvoma rokmi na majstrovstvách sveta v Brazílii toľko nehral, ak by nechýbal Benzema. Z nominácie ho nevyradila biedna forma, ale podozrenie, že sa podieľal na vydieraní spoluhráča.

K nepríjemnej afére sa vyjadroval ktokoľvek, aj ľudia z nešportovej sféry. V tíme si ho nepriali trebárs ani prezident Francois Hollande alebo premiér Manuel Valls.

Aj vzťah Girouda a Benzemu bol od začiatku napätý. 

Keď mal Giroud v roku 2011 v národnom tíme premiéru a ako náhradník naskočil do zápasu, vystriedaný Benzema 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Na šampionáte dostal len jeden gól. Teraz čelí najlepšiemu útoku