Vo finále Australian Open vyzve Nadal Federera

Víťazná radosť Rafaela Nadala po postupe do finále Australian Open, kde ho však čaká Roger Federer.
Víťazná radosť Rafaela Nadala po postupe do finále Australian Open, kde ho však čaká Roger Federer. (Autor: SITA AP)
TASR|30. jan 2009 o 15:12

Súperom švajčiarskeho tenistu Rogera Federera vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open bude Rafael Nadal.

Melbourne. Najvyššie nasadený Španiel si v strhujúcom druhom semifinále poradil so svojím krajanom Fernandom Verdascom (14.) po vyše päťhodinovej päťsetovej bitke 6:7 (4), 6:4, 7:6 (2), 6:7 (1) a 6:4. Obaja aktéri sa postarali o nadlhší zápas v doterajšej histórii Australian Open (5 h 14 min).

Nadal s Federerom sa stretnú vo finále niektorého z podujatia veľkej štvorky už po siedmy raz. Bilancia je zatiaľ 5:2 v prospech svetovej jednotky, vlani triumfoval Nadal vo finále Roland Garros i vo Wimbledone. V celkovej bilancii vedie Španiel 12:6. Nadal sa prebojoval do finále v Melbourne prvýkrát v kariére, vlani skončil v semifinále na rakete Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu.

V španielskom derby medzi Nadalom a Verdascom sledovali diváci v zaplnenej aréne Roda Lavera skvelý tenis s množstvom krásnych výmen. Verdasco potvrdzoval, že jeho účasť medzi elitnou štvoricou nie je dielom náhody a favorizovanému krajanovi bol viac ako vyrovnaným súperom. V prvom sete si obaja hráči držali svoje podanie a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom sa presadil Verdasco. V ďalších minútach Nadal zvýšil agresivitu, obmedzil počet nevynútených chýb a druhý a tretí set získal vo svoj prospech.

Verdasco sa však v štvrtom dejstve dokázal obdivuhodne zmobilizovať a v tajbrejku predviedol famózny výkon. Po sérii ukážkových víťazných úderov z forhendovej i bekhendovej strany si vybudoval náskok 6:0 a vynútil si piaty set. O osude rozhodujúceho dejstva i celého zápasu napokon rozhodol desiaty gem, v ktorom Nadal za stavu 5:4 prelomil súperovo podanie. Využil v poradí tretí mečbal, keď Verdasco zakončil zápas dvojchybou.

Nadal si po poslednej loptičke mohol zhlboka vydýchnuť. "Teraz sa cítim viac šťastný ako unavený. Finále proti Rogerovi po takomto maratóne bude veľmi náročné, no v sobotu sa pokúsim načerpať nových síl. Zápas proti Verdascovi bol jednoducho fantastický. Bol to jeden z najlepších duelov mojej doterajšej kariéry. Melbournskí diváci boli skvelí a vytvorili úžasnú atmosféru. Fernando hral neuveriteľne. Neskutočne servoval, tohtoročný Australian Open ho zastihol v životnej forme. Zaslúžil si dnes vyhrať takisto ako ja, klobúk dolu pred jeho výkonom," povedal Nadal v pozápasovom interview.

muži - dvojhra - semifinále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Fernando Verdasco (14-Šp.) 6:7 (4), 6:4, 7:6 (2), 6:7 (1), 6:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vo finále Australian Open vyzve Nadal Federera