Ťahúni českého tímu pripomínajú ikony z Nagana. Kapitán sa o tím staral ako Jágr, tvrdí Růžička

Tréner Vladimír Růžička chvíľu trénoval aj Slovana Bratislava.
Tréner Vladimír Růžička chvíľu trénoval aj Slovana Bratislava. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|31. máj 2024 o 12:15

Keď naposledy vyhrali doma, prekonali legendárneho Treťjaka.

BRATISLAVA. „Táto krajina potrebovala takéto víťazstvo ako soľ. Chýbalo nám nové Nagano a vy ste ho dnes priniesli,“ povedal po českom triumfe na domácich majstrovstvách sveta prezident Petr Pavel. 

Česi zdolali Švajčiarsko 2:0 a z majstrovského titulu sa tešili po štrnástich rokoch. 

Úžasný úspech spájala česká hokejová verejnosť s úspechom na zimných olympijských hrách v Nagane 1998. Kapitán národného tímu bol vtedy Vladimír Růžička. 

Porazili neporaziteľných

Růžička oslávil posledné dve české zlaté medaily priamo na striedačke ako hlavný tréner (2005, 2010). Dokonca zažil aj posledný domáci triumf na šampionáte v Prahe v roku 1985. 

„Vtedy to bolo úplné iné ako teraz. Pre nás to bolo ťažké, pretože všetky šampionáty vyhrávali Rusi. Za éry Larionova, Makarova, Fetisova, Kasatonova, Krutova a Treťjaka boli skoro neporaziteľní. 

Pre nás to bola vtedy obrovská eufória, že sa nám ich podarilo poraziť. V prvom zápase sme s nimi prehrali, ale vo finále sme ich porazili 2:1. Oslavy sme však nemali takmer žiadne. 

Na ceremoniál sme prišli v saku a potom sme sa rozpŕchli,“ zaspomínal v rozhovore pre denník Mladá Fronta Dnes.

Českí hokejisti oslavujú titul po zápase Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024.
Českí hokejisti oslavujú titul po zápase Švajčiarsko - Česko na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)

Šesťdesiatročný tréner si hokejové zápasy na nedávnom šampionáte vychutnal v domácom prostredí. 

„Neskutočný zážitok. Veľmi som to prežíval. Chlapcom som prial, aby im to vyšlo doma. Celým turnajom sme prechádzali veľmi dobre. Kľúčové bolo, že prišli traja hráči z NHL – Patrňák, Zacha a Nečas. 

Mužstvo sa poriadne posilnilo a viezlo sa na obrovskej vlne bojovnosti, nasadenie a veľkého srdca. Celý čas vyzeralo veľmi dobre,“ prezradil. 

Šťastná ruka

Vyzdvihol najmä kolektívny výkon. „Starší hráči v dôležitých momentoch ostatných trošku upokojovali. Keď prišiel Pasta, skúsenosť sa ešte znásobila. Všetci ťahali za jeden povraz. 

Takisto bolo veľmi dôležité, že nám výborne chytal brankár. Dostál odviedol neskutočný výkon. V dvoch z posledných troch zápasoch nedostal ani gól. Bol si istý. Na spoluhráčov to potom pôsobí veľmi dobre.“

Národný tím viedol Radim Rulík, ktorý bol i pri titule v roku 2005. Vtedy bol na pozícii asistenta trénera Růžičku. 

„Radim je pracovitý tréner a už i dosť skúsený. Sám však hovorí, že vždy rozhodujú hráči na ľade. Je však dôležité, aby ich správne naladil. Zvolil dobrý systém hry, hrali sme veľmi aktívne.

Tréner má však veľkú zásluhu na titule. Je dôležité, ako mužstvo zloží. Mal šťastnú ruku. Keď niečo dopadne zle, vždy si to odnesie tréner. Radim si vybral i realizačný tím, s ktorým trénoval v dvadsiatke. Veril im.“ 

Jágrov odchovanec

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Ťahúni českého tímu pripomínajú ikony z Nagana. Kapitán sa o tím staral ako Jágr, tvrdí Růžička