Vittek vie, ako v Írsku uspieť

Róbert Vittek
Róbert Vittek (Autor: SITA/AP)
SITA|30. aug 2011 o 12:08

"Naše mužstvo by sa malo usilovať mať čo najdlhšie loptu na svojich kopačkách," radí reprezentačný útočník pred duelom v Dubline proti Írsku.

BRATISLAVA. Najúspešnejší strelec v novodobej histórii slovenského futbalu Róbert Vittek, ktorý má na konte 23 reprezentačných gólov, už pozná recept na úspešný rezultát v kvalifikačnom zápase o postup na ME 2012 s Írskom v Dubline.

Podľa neho by sa "weissovci" nemali v piatok 2. septembra prispôsobiť hre domácich, v ktorej sú majstri, čiže nedovoliť im dlhé a tvrdé nakopávané lopty do pokutového územia a nebezpečné krížne centre pred bránku, aby nemohli hlavičkovať.

Treba držať loptu, myslí si Vittek

"Naše mužstvo by sa malo usilovať mať čo najdlhšie loptu vo svojej moci, na svojich kopačkách. Čím dlhšie im ju nedáme, tým budú nervóznejší, čo by sme mali využiť vo svoj prospech," definoval receptúru na znervóznenie súpera 29-ročný odchovanec Slovana Bratislava, ktorý má skúsenosti z pôsobenia aj v najvyšších súťažiach v Nemecku, Francúzsku a Turecku.

"Dôležitá bude tiež dôsledná defenzíva, ale nemôžeme sa zamerať iba na ňu. Musíme sa pokúsiť aj o kombinačnú hru a využiť to, že v mužstve máme rýchlych hráčov, ktorí vedia hrať po krídlach."

"Mali by sme sa usilovať presadiť sa aj rýchlymi protiútokmi. Íri sú však doma veľmi silným súperom. Bude to náročné stretnutie. Ale aj oni majú slabiny, ako každý súper na tomto svete."

"Takže budeme sa usilovať využiť to, spolu s našimi rýchlymi protiútokmi. Taktiku však cez médiá riešiť nebudeme," konštatoval najproduktívnejší slovenský strelec na MS 2010 v Juhoafrickej republike.

"Ako sa chystám na brankára Givena, ktorý má na konte 114 reprezentačných štartov? Ako na každého iného brankára. Hral som už proti nemu a viem, že je to dobrý gólman."

"Celé mužstvo je veľmi kvalitné. Je poskladané z hráčov anglickej najvyššej futbalovej súťaže, nebudeme to mať ľahké," povedal pre agentúru SITA Róbert Vittek, ktorý je po Miroslavovi Karhanovi druhým najskúsenejším hráčom slovenskej reprezentácie. Od roku 2001 v nej odohral 78 zápasov.

Nepríjemnosti v Turecku

Na reprezentačnom zraze v Senci však častou témou rozhovoru s ním okrem najbližšieho kvalifikačného zápasu v Írsku a o jeho šanci zveľadiť doterajšiu bilanciu bola aj aktuálna situácia v jeho tureckom klube MKE Ankaragücü, ktorému hrozí ekonomický kolaps. Navyše, pre veľkú korupčnú aféru v krajine "polmesiaca" o mesiac odložili začiatok novej sezóny.

"Nie je to nič príjemné, lebo na ligu čakáme už dva mesiace, ale asi to bolo potrebné. Pre problémy, ktoré tam sú a ešte aj budú," reagoval Vittek na otázky okolo diania v Turecku a pokračoval:

"Niekedy bývajú však aj také prípady, že hráč, ktorý sa tak teší na tie ostré zápasy, to hneď pri prvej príležitosti poriadne rozbalí. My, čo sme teraz v Turecku bez ligy, sa súboja s Írmi nevieme dočkať. Bodaj by sme aj my patrili k tým, čo v prvom ostrom zápase predvedú naplno na ihrisku všetko, čo vedia. Určite by sme z toho mali všetci úžitok."

Slovenský útočník pre zranenie vynechal medzištátny prípravný zápas v Rakúsku, ale našťastie je už zdravotne v poriadku. Ako sa cíti?

"Kondične som dobre na tom, mal by som so silami vydržať celý zápas, uvidím ako sa rozhodne tréner. Isteže, nie je to jednoduché udržať sa v dobrej forme, keď hráme iba prípravné zápasy. Kondične však nemám problém. Trénujem dvojfázovo každý deň už druhý týždeň, stále sa udržiavam vo forme. Som pripravený hrať," priblížil rodák z Bratislavy obdobie neplánovanej letnej prestávky.

Som profesionál, treba čakať, hodnotí situáciu v Turecku Vittek

"Ako to dlhé čakanie na ligu prežívam? Som profesionál. Tak som si musel na to zvyknúť. Musel som sa prispôsobiť. Sám by som aj tak nič nezmenil. Zbytočné je o tom diskutovať. Treba čakať, ako sa to vyvinie," uviedol jeden z kvarteta Slovákov v službách Ankaragücü, ktorý sa stále zaoberá aj myšlienkou, že by z Turecka odišiel do inej krajiny.

"Je to možné. Po nedobrej skúsenosti z minulého roka, budem však radšej opatrnejší. Nechcem nič prebiehať, ale aj takáto možnosť tu stále je. Uvidíme, ako sa to všetko vyrieši."

Historicky najlepší strelec slovenskej reprezentácie verí, že Slováci zápas v Írsku zvládnu. "Teraz už ide do tuhého. Posledné štyri zápasy rozhodnú o všetkom. My sme v situácii ako pred dvoma rokmi v Severnom Írsku. Vtedy sme to zvládli."

"Pevne verím, že sa bude opakovať história a zopakujeme výsledok zo Severného Írska, kde sme vyhrali 2:0 a budeme sa radovať. Aj keď nás čakajú ešte tri ťažšie zápasy. Z každého potrebujeme body, ak chceme žiť o postup, musíme vyhrávať. Bude to veľmi ťažké, ale ak chceme zostať v hre o postup, musíme bojovať," zdôraznil Róbert Vittek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Vittek vie, ako v Írsku uspieť