Villa už vie, kde bude pôsobiť. Bude to Real Madrid?

David Villa
David Villa (Autor: ap)
SITA|18. jún 2009 o 11:27

Aktuality zo sveta futbalu: Lechia Gdansk veľkoklubom? Vermaalen mieri do Arsenalu, Portsmouth súhlasil s ponukou Liverpoolu na Johnsona, podľa španielskych médií prestúpi Villa do Realu Madrid.

BRATISLAVA. Z poľského futbalového klubu Lechia Gdansk má byť do troch rokov veľkoklub s najvyšším ambíciami. "V roku 2012 bude rozpočet klubu 70 miliónov zlotých (takmer 16 miliónov eur) a platy hviezd by sa mohli pohybovať okolo 700 000 zlotých (takmer 160 000 eur) za sezónu.

To je naša predstava, pretože chceme vybudovať veľký klub," cituje štvrtkové vydanie poľského denníka Gazeta Wyborcza majiteľa majoritného balíka akcií Andrzeja Kuchara. Formálne sa má stať prezidentom klubu 1. júla.

"Zasadili sme malý kvietok. V nasledujúcich rokoch ho budeme systematicky polievať, aby v rokoch 2012 - 2013 vyrástol z neho veľký a nádherný kvet," priblížil spomenutému periodiku svoje predstavy Kuchar a pokračoval: "Momentálne je najdôležitejšou úlohou vybudovať štruktúru klubu a pripraviť dlhodobú perspektívu stratégie rozvoja. Chcem sa presadiť vo futbalovom biznise. Tento šport možno rozvíjať iba vo veľkých strediskách s diváckym potenciálom tridsať až štyridsať tisíc fanúšikov na zápas. Podľa mňa Gdansk a Lechia tento potenciál majú," dodal odvážny 59-ročný podnikateľ.

Základom by mal byť nový štadión, ktorý chcú v spolupráci s mestom postaviť v prímestskej štvrti Letnica. Rozpočet klubu má stáť na troch pilieroch. Zisky by mali byť zo vstupného, z predaja televíznych práv a z reklamy. "Máme svoje predstavy, ale nemôžem teraz povedať, že vtedy a vtedy budeme bojovať o titul majstra Poľska, vtedy o Ligu majstrov. Veľa rokov som pracoval ako basketbalový tréner a viem, že v kolektívnych športoch je dôležitá trpezlivosť. My ju budeme mať," sľubuje Kuchar, ktorý bol v minulosti trénerom poľskej reprezentácie v basketbale.

V uplynulej sezóne skončila Lechia v 16-člennej Ekstraklase na 11. mieste iba dva body nad 14. priečkou, ktorá znamená baráž o udržanie sa v najvyššej poľskej súťaži. Budúca sezóna by mala byť obdobím hľadania perspektívnych hráčov, ktorí by boli základom mužstva v nasledujúcich rokoch. Cieľom je skončiť v hornej polovici tabuľky. Klub ešte nemá rozpočet na sezónu 2009/2010, ale mal by byť vyšší ako v predchádzajúcej, keď mal k dispozícii 15 miliónov zlotých (3,333 mil eur).

Vermaelenov prestup do Arsenalu už len formalitou

Belgický futbalový obranca Thomas Vermaelen zrejme posilní anglický veľkoklub Arsenal FC, kam prestúpi z holandského mužstva Ajax Amsterdam. K spečateniu transferu chýba už len lekárska prehliadka 23-ročného zadáka vo štvrtom mužstve uplynulej sezóny Premier League.

"Všetko vyzerá tak, že sa blížia najkrajšie roky mojej futbalovej kariéry. Arsenal je fantastický klub s trénerom, ktorý preferuje oku lahodiaci herný štýl. Budem bojovať proti najlepším útočníkom na svete, ale vôbec sa toho nebojím. Práve naopak, teším sa. Vo štvrtok by som mal odletieť do Londýna, kde absolvujem lekársku prehliadku a následne podpíšem kontrakt," vyhlásil Veramaelen, za ktorého prestup zinkasuje Ajax približne 13 miliónov eur.

Portsmouth súhlasil s ponukou Liverpoolu na Johnsona

Predstavitelia anglického prvoligového futbalového klubu Portsmouth FC prijali ponuku Liverpool FC na prestup pravého obrancu Glena Johnsona.

Odstupné by malo podľa informácií britského denníka The Guardian činiť 18,5 milióna britských libier a 24-ročný zadák by mal podpísať zmluvu v priebehu budúceho týždňa.

O bývalého hráča Chelsea FC prejavil záujem kouč "The Reds" Rafael Benítez, ktorý by chcel na Anfield Road počas letného prestupového obdobia pritiahnuť aj španielskeho stredopoliara Davida Silvu z Valencia CF a Garetha Barryho.

Druhý menovaný však už vymenil dres birminghamskej Aston Villy za pôsobenie v Manchestri City. Benítez si bude musieť vyhliadnuť miesto neho inú alternatívu do stredu poľa.

Podľa španielskych médií prestúpi Villa do Realu Madrid

Diplomatickú vojnu o služby futbalového kanoniera Davida Villu vyhrá podľa názoru španielskych médií Real Madrid. O útočníka pôsobiaceho v Valencia CF prejavilo záujem viacero popredných európskych mužstiev, okrem "bieleho baletu" aj FC Barcelona, Liverpool FC či Manchester United.

Dvadsaťsedemročný najlepší strelec minuloročných majstrovstiev Európy má už údajne jasno o svojom budúcom pôsobisku.

"Môj agent už pozná moje rozhodnutie. Teraz je všetko v jeho rukách," vyhlásil Villa. Na otázku, kedy by sa mal uzavrieť celý prestup, odpovedal jednoducho: "Netuším."

Barcelona údajne disponuje počas letného prestupového obdobia "len" sumou 35 miliónov eur určenou na nákupy posíl. Valencia však požaduje za Villu minimálne 40 miliónov a hosťovanie Bojana Krkiča. V neprospech anglických klubov zase hovorí fakt, že Villa je spokojný vo svojej rodnej krajine a nechce opustiť Španielsko za žiadnu cenu. Zo spomenutých dôvodov sa najreálnejšie javí prestup do Realu Madrid.

Rozhlasová stanica Cadena SER v stredu priniesla informáciu, že Villa sa už ústne dohodol s predstaviteľmi tímu z hlavného mesta Španielska na päťročnej zmluve v polovici mája. Jedinou vecou, ktorá bráni ukončeniu prestupu, je oficiálna písomná dohoda oboch zainteresovaných klubov.

David Villa sa momentálne nachádza v Juhoafrickej republike, kde v drese španielskej reprezentácie strieľa góly na Pohári konfederácií FIFA. V dvoch zápasoch zatiaľ skóroval dvakrát a pomohol svojimi výkonmi natiahnuť šnúru národného výberu bez prehry na 34 stretnutí.

Nachádzate sa tu:
Domov