Volko v silnej konkurencii piaty, Zapletalová splnila svoj cieľ

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: SAZ/Pavol Uhrin)
TASR|19. máj 2021 o 21:48

Na mítingu Zlatá tretra sa predstavili viacerí Slováci.

OSTRAVA. Slovenský šprintér Ján Volko obsadil v behu na 100 m v nabitej konkurencii na atletickom mítingu Zlatá tretra v Ostrave 5. miesto.

Dosiahol čas 10,31 sekundy a o štyri stotiny si vylepšil sezónne maximum.

Zvíťazil Američan Fred Kerley, ktorý sa ako jediný dokázal časom 9,96 dostať pod desať sekúnd. Zdolal aj svojho krajana, dvojnásobného majstra sveta a niekdajšieho dopingového hriešnika Justina Gatlina.

Volko si vyskúšal náročný dvojboj, keď štartoval aj na dvojnásobnej trati. V čase 20,77 s obsadil piatu priečku, triumfoval Američan Kenny Bednarek za 19,93 s.

"Dva štarty na mítingu neboli pre mňa nič hrozné, som na takéto čosi dobre pripravený a mne zväčša takáto kombinácia vyhovuje.

Boj o olympiádu je náročný, lebo neladíme formu len na vrchol, ale aj na kvalifikačné obdobie, keďže stále bojujem o účasť," uviedol Volko pre oficiálnu stránku Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Zapletalová bola spokojná, Hrašnová nie

Dobrú formu v úvode sezóny prezentovala Emma Zapletalová, ktorá dosiahla svoj druhý najlepší čas v kariére na 400 m prekážok - 55,83 sekundy.

Obsadila štvrtú priečku, prvá dobehla Britka Jessie Knightová.

"Na prvý štart v tejto disciplíne v sezóne je to super výkon. Teším sa, že som sa dostala pod 56 sekúnd. Pocitovo sa mi bežalo dobre, ale urobila som viacero chýb, ktoré ma obrali o ešte lepší výkon," povedala Zapletalová.

Martina Hrašnová obsadila v silnej spoločnosti poľských kladivárok 4. miesto výkonom sezóny 68,99 m hneď za svetovou rekordérkou Anitou Wlodarczykovou.

Spokojná však nebola. "Dnes som hádzala veľmi zle technicky. Vydarené som mala len dva hody. Mrzí ma, že som nevyužila skvelé ostravské podmienky. Jednoznačne mám na viac," uviedla Hrašnová. 

Zvíťazila Malwina Kopronová z Poľska hodom dlhým 74,74 m.

Martin Kučera predviedol na úvod sezóny solídny výkon na 400 m prekážok a za 50,47 s dobehol piaty. Zvíťazil Yasmani Copello reprezentujúci Turecko.

V žrdi ďalší triumf Duplantisa

Hneď na úvod sezóny stanovil mimoriadne kvalitnú hodnotu svetového výkonu roka nemecký oštepár Johannes Vetter hodom dlhým 94,20 m. Úradujúceho majstra sveta Andersona Petersa z Grenady prekonal o viac ako desať metrov.

Najlepší výkon v sezóne predviedla aj dvojica Uganďanov na dlhých tratiach. Joshua Cheptegei vylepšil najlepší čas na 3000 metrov na 7:33,24 min a Jacob Kiplimo na 10-tisíc metrov na 26:33,93 min.

Očakávaný súboj fenomenálnych žrdkárov sa skončil v prospech svetového rekordéra Armanda Duplantisa zo Švédska. Na úvod sezóny prekonal 590 cm, Sam Kendricks si pripísal 585.

V trojskoku triumfoval čerstvý svetový rekordman v hale Hugues Fabrice Zango z Burkiny Faso výkonom 17,20 m. Dvojnásobný olympijský víťaz Christian Taylor z USA obsadil až 5. miesto za 16,36 m.

Hviezdna Etiópčanka Genzebe Dibabová nedokončila beh na 1500 metrov, rovnako ako Slovenka Gabriela Gajanová na 800 m trati.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Volko v silnej konkurencii piaty, Zapletalová splnila svoj cieľ