Ak by dnes jazdil Merckx, najviac by sa naňho ponášal Pogačar

Slovinský cyklista Tadej Pogačar.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|18. júl 2021 o 00:50

Pri druhom štarte vyhral Tour de France po druhý raz.

BRATISLAVA. Meno cyklistickej legendy Eddyho Merckxa sa pri posudzovaní mladých talentovaných cyklistov nadužíva. Nových Merckxov už mala cyklistika za posledných 50 rokov desiatky. Pritom úspechmi sa mu nikto nepriblížil. 

Belgičan vyhral Tour de France aj Giro d'Italia päťkrát, Vueltu raz. Monumentálne klasiky vyhral všetky, spolu až 19-krát. Trikrát bol majstrom sveta. Zoznam jeho víťazstiev nemá konca. Spolu má na konte 525 víťazstiev.

Dnes to už takmer nie je možné vzhľadom na úzku špecializáciu pretekárov. Každý sa zameria na nejakú časť cyklistiky a v nej vyniká. Naopak, v 60-tych a 70-tych rokoch minulého storočia boli pretekári všestranní. 

Šampión s detskou tvárou

Tadej Pogačar tento status mení a dáva pocítiť, aké by to mohlo byť, ak by slávny Belgičan súťažil dnes. 

„Vidím v ňom nového Kanibala,“ povedal sám Merckx. „Je výnimočne silný. Myslím, že ďalších rokoch ešte pridá ďalšie víťazstvá. Ak sa mu nič vážne nestane, má na to, aby vyhral Tour viac ako päťkrát,“ potvrdil pre Het Nieuwsblad. 

Po 19. etape mu osobne pogratuloval a odovzdal žltý dres. 

Je takmer isté, že dosiahne viac triumfov na Tour ako slávny Belgičan. Má 22 rokov a už dve víťazstvá na francúzskej Grand Tour. Je zvláštne vidieť cyklistu s detskou tvárou, ktorý s ľahkosťou víťazí nad najlepšími a ešte si to užíva. 

Na to aby legendu dostihol mu chýbajú tri výhry a má pred sebou v podstate celú kariéru. Všetky štyri legendy, ktoré majú z Tour päť víťazstiev (Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain, pozn.), v jeho veku nemali ešte ani jedno. Pogačar má pred nimi náskok.

Vyhráva celý rok

To, čo z Pogačara robí šampióna porovnateľného s Merckxom nie sú samotné úspechy, ale skôr spôsob akým jazdí. 

Slovinec sa snaží vyhrať za každých okolností, keď je to možné. Nekalkuluje, nevyčkáva, neschováva sa. Ide si za víťazstvami. 

V tejto sezóne ich vybojoval už jedenásť. Jeho celkové víťazstvo na Tour bude dvanáste. Silný je v podstate celý rok. Nedá sa o ňom povedať, že by sa počas sezóny sústredil len na Tour. 

Etapové preteky vyhral tento rok vo februári, v marci, v júni a teraz aj v júli. Navyše pridal aj prvé víťazstvo na monumentálnej klasike (Liege - Bastogne - Liege). A jeho sezóna sa nekončí. 

Okrem toho, že je schopný podávať výnimočné výkony, má výbornú intuíciu. Vie vystihnúť správny moment, sleduje súperov a málokedy sa stane, že by bol v kritických chvíľach na nesprávnom mieste.

„Myslím, že jednou z mojich silných stránok je dobre čítať preteky, nenechám sa však uniesť a útočiť nezmyselne. Sledujem, čo robia ostatní a snažím sa reagovať na to,“ vravel Pogačar vlani. 

Súperov vyhodil do vzduchu

Proti súperom sa nebojí vyraziť do útoku aj ďaleko pred cieľom a aj v situácii, kedy je sám. Nie je to jeho rukopis, skôr pasuje k niektorým klasikárom.

Keď však cíti Pogačar šancu, ide po nej naplno.

Na tohtoročnej Tour takto využil prvú alpskú etapu. Využil, že pršalo a bolo chladno. To sú podmienky, ktoré má rád. Na 35 kilometroch získal na súperov niekoľko minút. Komentátori jeho jazde dávali galaktické prívlastky.

„Skupinu favoritov vyhodil Pogačar do vzduchu. Ukázal zdrvujúcu dominanciu, akú Tour de France nevidela zrejme od začiatku milénia,“ komentoval jeho výkon web cyclingnews. 

Vlani sa stal celkovým víťazom až po triumfe v predposlednej etape. Po časovke vyzliekol z dresu lídra Primoža Rogliča. Vtedy to bol veľký šok. 

Tento rok od prvého týždňa išiel za svojim cieľom. 

„Nemôžete ich porovnávať. Ani sa nedá povedať, ktoré z nich bolo krajšie. Vlani to bolo oveľa emotívnejšie. Tento rok som získal žltý dres dosť skoro, ale bola to úplne iná Tour.

Dva týždne som mal žltý dres, každý deň vyhlásenia a tlačové konferencie. Viac stresu mimo bicykla, ale inak to bolo rovnaké. Vyhrať Tour je superťažké,“ vravel po sobotňajšej časovke. 

Hoci sa už na Tour hovorilo o podozreniach z mechanického dopingu a Pogačar sa nevyhol ani otázkam na ten biologický, zatiaľ sa neukázalo, že by podvádzal. 

„Skratky nehľadám, tieto otázky som čakal," odvetil na to, či si nepomáha zakázanými látkami. Jeho triumfy však potvrdia až roky.

A ak podvádzal, skôr či neskôr sa na to príde. 

Zatiaľ platí, že Pogačar je šampión ako z minulého storočia, ktorý berie útokom všetko, na čo siahne. A triumfom na Tour sa jeho sezóna nekončí. O pár dní bude súťažiť na olympiáde v Tokiu a v auguste by mal štartovať na Vuelte. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Ak by dnes jazdil Merckx, najviac by sa naňho ponášal Pogačar