09.07.2021 12:15
13. Etapa
Nîmes > Carcassonne
220km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

Cavendish je nezastaviteľný. Nikomu nedal šancu a vyrovnal legendu

Mark Cavendish (v zelenom) vyhral 13. etapu na Tour de France 2021.
Mark Cavendish (v zelenom) vyhral 13. etapu na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. júl 2021 o 17:26 (aktualizované 9. júl 2021 o 18:02)

Dosiahol svoj 34. triumf na Tour de France.

Tour de France 2021

13. etapa: (Nimes - Carcassonne, 219,9 km): 

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

CARCASSONNE. Britský cyklista Mark Cavendish sa stal víťazom 13. etapy 108. ročníka pretekov Tour de France. Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step uspel v záverečnom šprinte rovinatej etapy, ktorá vrcholila v Carcassonne. 

Cavendish dosiahol štvrté víťazstvo na tohtoročnej Tour a celkovo dosiahol 34. triumf, vďaka ktorému vyrovnal rekord Belgičana Eddyho Merckxa.

V piatkovej etape, ktorá merala takmer 200 kilometrov, finišoval na druhom mieste Cavendishov tímový kolega Michael Mörköv z Dánska a tretí skončil Belgičan Jasper Philipsen z tímu Alpecin-Fenix.

Žltý dres pre lídra celkového poradia si udržal Slovinec Tadej Pogačar. Jeho náskok pred druhým Rigobertom Uranom naďalej predstavuje 5:18 minúty.

Únik bol celý čas pod kontrolou 

V piatok čakalo na pelotón iba jedno kategorizované stúpanie v úvode etapy a po ňom ešte pár menších kopcov, očakával sa však hromadný dojazd.

Záverečné kilometre v Carcassonne mali technický charakter a hrozili pády, organizátori preto predĺžili ochrannú zónu z troch na 4,5 km pred cieľom.

Od začiatku etapy sa išlo vo vysokom tempe a únik sa vytvoril až takmer po 30 km, keď sa na čele osamostatnili Omer Goldstein (Israel Start–Up Nation), Pierre Latour (TotalEnergies) a Sean Bennett (Qhubeka).

Pelotón, v ktorom pracovali najmä pretekári Quick-Stepu a Alpecinu si však situáciu strážili, a tak sa náskok trojice vyšplhal najviac na štyri minúty.

V šprinte nemá konkurenciu 

Neskôr prišlo v pelotóne k veľkému pádu a na zemi skončilo okolo 20 pretekárov. Najhoršie dopadol Simon Yates (BikeExchange), ktorý z pretekov odstúpil.

Priebežné poradia na Tour de France 2021

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Únik Latoura s Goldsteinom sa skončil približne 50 km pred cieľom. Po nich to vyskúšal sám ešte Quentin Pacher (B&B Hotels p/b KTM), ale jeho pokus bol skôr propagačný a všetko smerovalo k hromadnému dojazdu.

Jazdci Quick-Stepu v ňom na chvíľu stratili pozíciu, no rýchlo sa vrátili na čelo a Cavendish v špurte ukázal, že na tohtoročnej Tour nemá konkurenciu.

"Nad rekordom ani nedokážem premýšľať. Po 220 km som úplne mŕtvy, teplo, vietor a také finále. Musel som si siahnuť na dno síl.

Je to akoby som vyhral prvú etapu. Vyhrať na Tour, o tom som sníval ako dieťa a snívam o tom stále. Tvrdol som na tom pracoval," povedal Cavendish.

Merckx: Stále mi pár rekordov zostane 

Cavendish za prvé štyri roky na Tour dosiahol spolu 20 víťazstiev. Už vtedy sa začalo hovoriť, že má na to, aby pokoril Merckxov rekord.

Lenže na ďalších 14 víťazstiev potreboval desať rokov. Dva razy z Tour musel odísť po pádoch so zlomeninami.

Posledné víťazstvá pred tohtoročnou Tour dosiahol ešte v roku 2016. Už to nevyzeralo reálne, že by pridal ďalšie štyri víťazstvá.

Aj Merckx priznal, že už neveril, že by ho ešte britský šprintér mohol ohroziť. Nič nenasvedčovalo tomu, že by vo veku 36 rokov a v silnej konkurencii vyhrával.

„Nie je to niečo, čo by mi nedalo spávať. Rekordy sú na to, aby ich niekto prekonával. Čakal som, že sa to raz stane, a potom stále mi ich ešte pár ostane.

Mark však nikdy nevyhrá päť Tour, ani nebude 96 dní v žltom drese,“ komentoval pred pár dňami Merckx pre Het Laatste Nieuws.

Priebežné poradie po 13. etape: žltý dres

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

Najbližší program Tour de France 2021

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.
Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Cavendish je nezastaviteľný. Nikomu nedal šancu a vyrovnal legendu