09.07.2021 12:15
13. Etapa
Nîmes > Carcassonne
220km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Mark Cavendish
Deceuninck-Quick-Step

Cavendish po rekorde: Nenechajte si vravieť, že je niečo nemožné

Mark Cavendish.
Mark Cavendish. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. júl 2021 o 22:53

Cavendish dosiahol na Tour 34. etapové víťazstvo.

BRATISLAVA. Nechýbalo veľa a tohtoročná Tour de France mohla mať úplne iných víťazov v šprintérskych dojazdov. Kariéra Marka Cavendisha bola na konci.

Tak sa to javilo pred rokom - keď ho tím Bahrain-Merida nevzal na Tour a na konci sezóny zostal bývalý majster sveta bez zmluvy.

Pri štarte na pretekoch Gent – Wevelgem v cieli neudržal slzy, keď sa ho reportér belgickej televízie pýtal, či to boli jeho posledné preteky. 

„Už bol prakticky mimo cyklistiky. Keď k nám potom prišiel v decembri, videl som na ňom, že má z toho radosť. Vtedy som pochopil, že stále dokáže dosiahnuť veľké veci,“ opisoval šéf tímu Deceuninck Quick-Step Patrick Lefevere ako začal najväčší comeback v cyklistike za posledné roky.

Cavendishovi dal šancu. Z podceňovaného veterána, ktorý pristúpil na zmluvu za minimálnu mzdu (40-tisíc eur, pozn. red.) sa v priebehu pár mesiacov prepracoval na post najrýchlejšieho šprintéra.

Nechcel hovoriť o rekorde

V 13. etape Tour de France senzačne vyrovnal rekord Eddyho Merckxa v počte víťazných etáp na najslávnejších cyklistických pretekoch - 34. Rekord vyrovnal po dlhých 46 rokov. Belgičanove míľniky sú pritom dnes takmer nedosiahnuteľné.

Cavendish však o svojom úspechu hovorí s pokorou.

„Nemyslím si, že by ma mali porovnávať s Eddym Merckxom. On je najlepším cyklistom histórie,“ vravel na tlačovej konferencii.

„Skôr ak niekto nesleduje cyklistiku, môže mu toto dať nejaký širší pohľad. Pre mňa je najviac, čo si môžem priať, ak svojimi víťazstvami dokážem inšpirovať ľudí, aby začali bicyklovať,“ doplnil rodák z ostrova Man.

K Merckxovi a rekordu sa počas Tour nielenže nechcel vyjadrovať, ale keď sa k jeho vyrovnaniu priblížil a reportér Eurosportu sa ho naň chcel spýtať, Cavendish mu odrazu skočil do reči: „Nehovorte to meno.“

„Nikto to nechápe, prečo nechcel hovoriť o rekorde. Je veľkým fanúšikom Eddyho. V jeho očiach je Merckx oveľa, oveľa vyššie,“ vysvetľoval Lefevere.

Zdokonalil disciplínu tímový šprint

Prvé víťazstvá dosiahol na Tour pred trinástimi rokmi. Najmä v prvých rokoch na francúzskej Grand Tour dominoval. V priebehu piatich rokov tu vybojoval 20 víťazstiev. Nemal konkurenciu.

V šprintoch bol taký dominantný, že sa ujala jeho prezývka Ľudská strela.

Keď v roku 2009 vyhral etapu na Elyzejských poliach, súperi nedokázali predbehnúť ani muža, ktorý Cavendishovi šprint rozbiehal. Samotný Brit vyhral s viac ako 10-metrovým náskokom.

30 víťazstiev Cavendisha na Tour (2008 - 2016)

Najmä v prvých rokoch svojej kariéry ťažil z toho, že tím Highroad a neskôr HTC zdokonalil prácu šprintérskeho vláčika.

V tíme na tom neustále pracovali. Študovali dojazdy, analyzovali kľúčové miesta a určili si vopred, na akej pozícii pri nich musia byť.

Súperi takú podporu prakticky nemali. V HTC navyše mali detailné zábery dojazdov, čo v tých časoch ešte nebolo štandardom. Pracovali na detailoch.

„Mark si dodnes pamätá každé jedno víťazstvo. Môžete sa ho na to spýtať. Presne vie, ako vyzeral dojazd, ako sa posúval dopredu, kedy vyrazil. A preto je najlepším šprintérom v histórii,“ vravel pre Eurosport jeho bývalý spolujazdec Bernie Eisel.

Bol som debil, ale dospel som

Často bol aj v dojazdoch agresívny a bezohľadný. „Niekedy som sa správal ako debil, ale dospel som. Už nemám dvadsať a nemusím bojovať s celým svetom,“ filozofoval v cieli.

V posledných rokoch už nemal takú tímovú podporu a v dojazdoch mu chýbala rýchlosť po tom, čo v roku 2017 prekonal infekčnú mononukleózu. Trápil sa, dokonca prepadol depresiám. 

V Deceunincku však tento rok jazdí akoby mal o desať rokov menej.

„Aj z pohľadu fanúšika, je neuveriteľné, čo dokázal. Aj keby som nebol s ním v jednom tíme, prišlo by mi výnimočné, že pretekár zo súčasnosti sa vyrovnal Eddymu Merckxovi,“ vravel Michael Morkov pre cyclingnews.

Dán je na cieľovej rovinke posledným členom jeho vláčiku.

„Mark prekonal pomaly 50-ročný rekord. Keďže Merckx vyhrával etapy aj iným spôsobom, je jasné, že je najlepším šprintérom histórie,“ dodal Morkov.

A jazda Cavendisha nekončí. Do konca Tour ešte zostávajú aj šprintérske dojazdy. V jeho silách je posunúť rekord výrazne ďalej. Lenže na to vôbec nereagoval. Chcel fanúšikom poslať odkaz, ktorý by si mohli vziať z jeho víťazného návratu.

„Nikoho nenechajte, aby vám vravel, že niečo nedokážete. Nikoho. Nezáleží na tom, koľko máte rokov, kde ste sa narodili, či ste muž alebo žena.

Je len na vás čomu sa venujete. To, že môžem byť pre ľudí inšpiráciou je najviac, čo si z tohto víťazstva môžem vziať,“ hovoril Cavendish pre televíziu ITV. 

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Cavendish po rekorde: Nenechajte si vravieť, že je niečo nemožné