Prekliaty? Kdeže. Marián Hossa mieri do Siene slávy

Marián Hossa.
Marián Hossa. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|25. jún 2020 o 00:01

Niekedy človek musí padnúť, aby potom vstal.

BRATISLAVA. Patrí Marián Hossa do Siene slávy NHL? Bez debaty. Takých komplexných hokejistov nehralo na zámorských klziskách veľa.

Keby ho Chicago v roku 2013 nemalo, tak by Stanley Cup oslavoval Boston.

Žiadny iný hráč sa neobjavil trikrát po sebe vo finále Stanleyho pohára v drese troch rôznych klubov (Pittsburgh, Detroit a Chicago).

Trikrát vyhral najcennejšiu klubovú trofej (s Chicagom) a v ére, keď pôsobil v NHL, odohral najviac zápasov v play off zo všetkých (205).

Nech si ešte počká.

Marián Hossa v NHL: fotogaléria

11.12.2020

Bol dobrý, ale počas kariéry nezískal žiadne veľké individuálne ocenenie. Najbližšie mal k nemu v roku 1999 pri hlasovaní o Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika sezóny (bol druhý, predstihol ho Chris Drury).

Debata o tom, či rodák zo Starej Ľubovne a trenčiansky odchovanec patrí do Siene slávy NHL, sa vedie už aspoň päť rokov a zosilnela po vynútenom ukončení jeho kariéry.

Celá polemika je od stredy vyriešená.

Marián Hossa bude štvrtou osobnosťou zo Slovenska, ktorej portrét budú obdivovať návštevníci hokejového múzea na Yonge Street v kanadskom Toronte.

Edmonton ponúkol balík, ale nemal na trofej

„Taký smútok som po zápase ešte nevidel. Po návrate z ľadu bolo v kabíne päť minút ticho, niektorí plakali. Niekedy človek musí padnúť, aby potom vstal a ďalšiu cennú skúsenosť v budúcnosti zúročil. Verím, že vrchol ešte príde,“ hovoril Hossa po prehre Pittsburghu s Detroitom 2:4 na zápasy vo finále Stanleyho pohára v roku 2008.

V lete Hossa premýšľal, komu sa ako voľný hráč upíše. Edmonton ponúkol obrovský balík peňazí (80 miliónov dolárov na 10 rokov), no sotva mohol ašpirovať na trofej.

Pittsburgh bol lepšia hokejová adresa a 49 miliónov na sedem rokov znelo ako štedrá ponuka. Ale Hossa uvažoval celkom inak.

Rozhodol sa pre Detroit, hoci mu Red Wings mohli dať len ročný kontrakt na 7,45 milióna dolárov.

„Akurát som bol na benzínke, volal mi Hossov agent Rich Winter a vravel, že Marián chce u nás hrať. Skoro som si po aute rozlial benzín,“ opisoval pre Detroit Free Press generálny manažér mužstva Ken Holland.

„Rozhodoval som sa len medzi Pittsburghom a Detroitom. Keď som tie dva tímy porovnal, zdalo sa mi, že šancu vyhrať Stanley Cup budem mať o čosi lepšiu v Detroite,“ vysvetľoval svoj postoj rodák zo Starej Ľubovne.

Číslo 18, s ktorým dovtedy Hossa hrával, nosil v Detroite dlhoročný hráč Red Wings Kirk Maltby. Slovák si vybral 81.

Sezóna sa pre Hossu skončila katastrofou. Detroit podľahol vo finále 3:4 na zápasy – Pittsburghu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Prekliaty? Kdeže. Marián Hossa mieri do Siene slávy