21.06.2021 | Skupina B
21.06.2021 | Sk. B
1 - 4
(0:1)

Dáni zažili šialenú skupinu. Bojovali aj za Eriksena, na postup čakali v kruhu

Dánsko a radosť z postupu zo skupiny na EURO 2020 / 2021.
Dánsko a radosť z postupu zo skupiny na EURO 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR, hup|22. jún 2021 o 12:00

V histórii ME vo futbale nikto nepostúpil po dvoch prehrách v úvode skupiny.

KODAŇ. Dánski futbalisti a ich fanúšikovia na tohtoročné EURO len tak nezabudnú.

Po traumatizujúcom štarte sa môžu po skupinovej fáze usmievať, keď si na poslednú chvíľu zabezpečili účasť v osemfinále. Medzi najlepších šestnásť sa prebojovali vďaka triumfu 4:1 nad Ruskom a víťazstvu Belgicka nad Fínskom 2:0.

V B-skupine obsadili druhé miesto napriek tomu, že z troch zápasov vydolovali iba tri body a stali sa prvým tímom v histórii ME, ktorý postúpil po dvoch úvodných prehrách.

Konečná tabuľka skupiny B

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Bojovali aj za Eriksena

V Dánsku panovali pred turnajom veľké očakávania, niektoré médiá ich pasovali za čierneho koňa šampionátu, navyše, všetky tri zápasy skupiny odohrali doma v Kodani.

Lenže do úvodného duelu vstúpila vyššia moc. V závere prvého polčasu skolaboval Christian Eriksen a razom skončil futbal na druhej koľaji.

Lekárom sa ho podarilo oživiť, no otrasení Dáni duel proti Fínom nezvládli a podľahli 0:1. Nasledovala prehra s Belgičanmi (1:2) a pred záverečným stretnutím s Rusmi bola situácia ťažko riešiteľná. Na konte mali nulu a museli sa spoliehať aj na víťazstvo Belgicka nad Fínskom.

Dáni sa však zmobilizovali, triumfovali 4:1 a ani v paralelnom súboji v Petrohrade sa nekonalo prekvapenie, keď Belgičania uspeli 2:0, hoci súpera zlomili až v závere.

Zložitá turnajová matematika napokon posunula vďaka skóre na druhú priečku Dánov pred Fínov, ktorí si musia počkať v tabuľke tretích tímov na vývoj v ďalších skupinách. Rusi sa s turnajom rozlúčili.

Na postup čakali v kruhu

Dáni bojujúci aj za Eriksena po záverečnom hvizde utvorili v strede ihriska kruh a čakali na koniec zápasu Belgicka s Fínskom. V tom čase už viedli Belgičania 2:0, no skutočné oslavy začali v Kodani až po definitívnom konci.

"Nemalo zmysel sa radovať, kým ten zápas neskončí. Dúfali sme, že by to mohol byť čarovný večer a chcem sa poďakovať všetkým naším fanúšikom. Ich podpora skutočne zasiahla celý tím, bolo to cítiť a ja som im za to vďačný," povedal tréner Kasper Hjulmand, ktorý doviedol Dánov do vyraďovacej fázy prvýkrát od roku 2004.

V osemfinále na nich čaká Wales, duel je na programe v sobotu 26. júna v Amsterdame.

Ich víťazstvo sa však nerodilo tak ľahko, ako to naznačuje konečné skóre. Až v závere prvého polčasu sa presadil Mikkel Damsgaard, ktorý sa vo veku 20 rokov a 353 dní stal najmladším dánskym strelcom v histórii ME.

"Je to šialené, že sme postúpili. Je to neuveriteľný pocit a byť súčasťou toho všetkého je fantastické," povedal Damsgaard pre UEFA.com.

Autorom víťazného gólu bol Yusuf Poulsen, keď v 59. minúte využil obrovskú chybu v ruskej rozohrávke a zvýšil na priebežných 2:0.

Hoci vzápätí Arťom Dziuba skorigoval z penalty a svojim 30. gólom v národnom tíme vyrovnal zápis rekordmana Alexandra Keržakova, podľa Poulsena druhý dánsky gól bol zlomový.

"Súper dobre bránil, najmä prvých 60 minút. Potom sme však našli rytmus, len sme ich museli zlomiť. V prvom polčase to bolo ťažké, ale spravili sme, čo sme museli."

Nešťastní Rusi

O poznanie smutnejšia nálada vládla v ruskom tíme. Hoci mal všetko vo vlastných rukách a na postup by mu stačila za daných okolností aj remíza, napokon sa s turnajom lúči. A to napriek tomu, že Rusi zdolali Fínov 1:0.

V mikrotabuľke spoločne s Dánmi a Fínmi však mali najhoršie skóre, ktoré nestačilo ani na tretie miesto.

"Ďakujem chlapcom za odvedenú prácu. Boli pripravení na tento zápas, ale nevyšlo to. Mali sme premeniť naše šance v prvom polčase. Naopak, inkasovali sme z ničoho nič. Musíme si to rozobrať a pohnúť sa ďalej," skonštatoval ruský kormidelník Stanislav Čerčesov.

Belgičania ovplyvnili aj Slovákov

Triumf Belgicka nepotešil iba Dánov, vývoj v "béčku" výrazne ovplyvnil aj dianie v ďalších skupinách vrátane "slovenskej" E-skupiny. Keďže tretí Fíni majú na konte tri body, do osemfinále sa posunuli všetci účastníci, ktorí majú na konte o bod viac.

Istotu získali Česi, Angličania, Švajčiari, Francúzi a tiež súperi Slovenska Švédi.

Húževnatí Severomacedónci pritom držali bezgólový stav až do 74. minúty, keď po rohovom kope sa hlavička Thomasa Vermaelena poodrážala poza bránkovú čiaru, oficiálne určili jeho zásah ako vlastný gól brankára Lukáša Hrádeckého. O sedem minút neskôr pridal svoj tretí zásah na turnaji Romelu Lukaku.

"Mali sme trochu smolu pri prvom góle. Som sklamaný, že sme nezískali aspoň bod. Máme síce ešte malilinkú šancu na postup, ale bez ohľadu na to, som na chlapcov hrdý za ich výkony na celom šampionáte," povedal tréner Fínov Markku Kanerva.

Oveľa smutnejší bol stredopoliar Tim Sparv, ktorého mrzelo, že tvrdá práca napokon vyšla navnivoč, jedným dychom však vyzdvihol kvalitu súpera: "Som extrémne sklamaný. Dobre sme bránili a naozaj tvrdo makali. Dúfal som, že dosiahneme viac. Vôbec by ma však neprekvapilo, ak by sa Belgičania dostali až do finále."

Aj Belgičania uznali, že papierovo slabší súper im dal zabrať a museli siahnuť na dno síl, aby získali všetky body.

"Fínsko zažíva skvelý turnaj, museli sme podať náš najlepší výkon, aby sme uspeli. Boli sme však sústredení, dobre bránili a trpezlivo si počkali na prvý gól," uviedol kouč Belgicka Roberto Martinez.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Dáni zažili šialenú skupinu. Bojovali aj za Eriksena, na postup čakali v kruhu