Stali sa fenoménom. Cestujúci Jágrovia riešia problém

Jaromír Jágr.
Jaromír Jágr. (Autor: TASR/AP)
Zoran Boškovič|4. okt 2017 o 13:22

Z cestujúcej skupiny je fenomén.

BRATISLAVA. Pred siedmimi rokmi sa v Las Vegas zrodila vtipná tradícia, ktorá sa rozšírila do celých Spojených štátov amerických (USA) i Kanady.

Na maškarný ples vtedy prišla skupina fanúšikov Jaromíra Jágra v prestrojení za českú legendu. Na sebe mali dresy jednotlivých Jágrových klubov a na hlave kučeravé parochne.

Zo sympatickej iniciatívy sa stal fenomén, The Travelling Jagrs (Cestujúci Jágrovia) majú vlastné pravidlá a spolu lietajú za svojím obľúbencom. Navštevujú tréningy, zápasy, usporadúvajú exhibičné zápasy.

"Dali sme sa dohromady v roku 2010 a od tej doby je to len lepšie a lepšie," hovorí jeden zo zakladateľov, Tylor Keller.

Väčšina z členov pochádza z Calgary, s ktorým Jágr podpísal zmluvu.

"Že by sme kvôli tomu prestali cestovať? To určite nie," pokračuje ďalší člen skupiny, Chris Richter, pre Calgary Herald.

Skupina sa riadi Bibliou Cestujúich Jágrov, v ktorej jeden bod hovorí, že na zápasoch nesmú fandiť jednej či druhej strane. Sústredia sa výlučne na Jaromíra Jágra. Väčšina členov sú však rodáci z Calgary. Môže teda nastať problém.

"Budeme si musieť sadnúť a poriadne sa nad tým zamyslieť," priznáva Richter.

Cestujúca skupinka teraz plánuje nábor nových členov. Odohrať by sa mohol v domácej aréne Calgary Scotiaban Saddledome. Pôjde o sledovanú udalosť, z Cestujúcich Jágrov je fenomén.

Hľadanie nie je nič nové. Jágr predsa počas kariéry vymenil šesť klubov v NHL. K dvojníkom v dresoch Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers postupne pribudli zástupcovia Philadelphie, Dallasu, Bostonu, New Jersey a Floridy.

K skupine patrí tiež kladniansky, reprezentačný Jágr alebo Jágr z Omska. Napríklad minulý rok sa stretli v Toskánsku, kde mali za úlohu nahradiť českého Jágra.

Sám hráč sa z priazne fanúšikov v parochniach teší. Vždy ich privíta na štadióne a aj sa s nimi zvykne odfotiť. "Každý zápas, ktorý odohrá, je nový rekord. Myslím si, že pre Calgary bude veľkou posilou," dodáva Trevor Freeman, "dallaský Jágr".

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Stali sa fenoménom. Cestujúci Jágrovia riešia problém