Pre Slovensko získala historickú medailu. Mokošová si neuvedomuje, čo dosiahla

Barbora Mokošová.
Barbora Mokošová. (Autor: TASR)
TASR|21. dec 2020 o 08:52

Chce uspieť aj na olympiáde.

VIDEO: Počkajte, kým sa príspevok načíta)

MERSIN. Barbora Mokošová v nedeľu naplnila dlhoročné túžby priaznivcov športovej gymnastiky, keď konečne zapísala Slovensko na listinu medailových krajín kontinentálneho šampionátu.

Na majstrovstvách Európy žien v tureckom Mersine vybojovala bronz na bradlách.

Neuvedomuje si, čo dosiahla

Ani mužom sa podobný úspech v ére samostatnosti nepodaril. Samuel Piasecký bol dvakrát blízko, keď na ME 2009 v Miláne i o tri roky neskôr v Montpellieri bol taktiež na bradlách zakaždým na piatom mieste.

Na stupne víťazov sa však ako prvá zo slovenských gymnastov postavila až rodáčka z Bratislavy.

"Je to neskutočný pocit. Stále si neuvedomujem, že sa mi to podarilo. Pre mňa je to splnený sen," povedala Mokošová pre TASR.

Zároveň však priznala, že jej výkon nebol na hranici dokonalosti.

"V úvode zostavy som urobila malú chybičku. S trénerom Martinom Zvalom sme sa však zhodli, že to bol solídny výkon a tešíme sa z neho," skonštatovala.

Na finále útočila aj na prostných

Podujatie sa malo pôvodne konať v máji v Paríži. Malo sa na ňom bojovať aj o zostávajúce olympijské miestenky. Neskôr ho presunuli do Baku a až na poslednú chvíľu do tureckého Mersinu.

O účasť v Tokiu sa na šampionáte sa tak napokon nebojovalo a vynechali ho aj viaceré silné gymnastické reprezentácie, ako Rusky, Holanďanky, Nemky, či Francúzky.

Šampionát v Turecku bol však v roku poznačenom koronavírusovou pandémiou jednou z mála príležitostí zasúťažiť si a otestovať svoju formu.

Zišla sa kvalitná európska konkurencia a takmer všetky gymnastky absolvovali celý viacboj, hoci o cenné kovy sa v ňom na majstrovstvách nesúťažilo. Mokošová dosiahla šieste najlepšie bodové ohodnotenie.

Kvalitný výkon podala ešte aj na prostných, v ktorých obsadila 11. miesto a bola prvou náhradníčkou pre finále.

Najväčší úspech však prišiel na náradí, ktoré členka Slávie UK považuje za svoje najkvalitnejšie.

Chce uspieť aj na olympiáde

"Bradlá sú moja najsilnejšia disciplína. Tajne sme dúfali, že by sa mohol podariť úspech práve na tomto náradí. Druhé miesto v kvalifikácii však bolo pre nás veľmi veľkým prekvapením. Z bronzovej medaily som mimoriadne šťastná," neskrývala radosť Mokošová.

Istotu účasti na olympijských hrách v Tokiu získala slovenská gymnastka už pred rokom na majstrovstvách sveta v Stuttgarte, cenný kov z majstrovstiev Európy je pre ňu pol roka pred najvyšším športovým vrcholom povzbudením.

"Tento úspech je určite veľkou motiváciou do ďalšej práce. Prípravu na olympiádu odštartujeme už v januári, čaká nás dlhá cesta. Určite zabojujeme, aby sme na olympiáde uspeli, či už na jednotlivých náradiach, alebo vo viacboji."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Pre Slovensko získala historickú medailu. Mokošová si neuvedomuje, čo dosiahla