Veľmi zlý štart. V Melbourne vypadli v 1. kole hneď tri slovenské tenistky

Táto reakcia možno naznačuje niečo iné, no Madenovičová môže byť zo svojím výkonom určite spokojná.
Táto reakcia možno naznačuje niečo iné, no Madenovičová môže byť zo svojím výkonom určite spokojná. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|18. jan 2016 o 07:15

Naše dve rebríčkovo najvyššie postavené tenistky neprešli sitom úvodného kole na Australian Open. Postúpila aspoň Magdaléna Rybáriková.

MELBOURNE. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa na melbournskom grandslamovom turnaji Australian Open po predvlaňajšom finále a minuloročnom štvrťfinále tentoraz lúči už v 1. kole.

V pondelok prehrala s francúzskou niekdajšou jednotkou juniorského hodnotenia ITF Kristinou Mladenovičovou nasadenou ako dvadsiatou ôsmou za 77 minút 3:6, 4:6.

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, 38. v renkingu k 18. januáru, pritom nastúpila proti 22-ročnej univerzálke s balkánskymi koreňmi pri povzbudzujúcej bilancii 5:0.

Inkasovala však 9 es, sama dala len jediné. Premenila iba 2 zo 7 brejkbalov, postupujúca zužitkovala 4 zo 6 takýchto možností.

australian_open_tennis-0d65d3f7b93b404d8_r8512.jpeg

Prakticky počas celého zápasu ťahala Cibulková za kratší koniec. Foto: SITA/AP

Mladenovičová bude v 2. kole hrať s americkou kvalifikantkou Nicole Gibbsovou.

Bývalá členka Top 10 Cibulková si odnáša 34 500 AUD pred zdanením a 10 bodov do počítačového poradia. Ešte sa predstaví vo štvorhre s Belgičankou Kirsten Flipkensovou.

V úvodnom kole na Majors dosiaľ naposledy neuspela vlani na Wimbledone krátko po návrate z dlhodobej maródky.

Na južnej pologuli sa jej to stalo premiérovo od sezóny 2010.

11717304_10153494598753615_3203748379408.jpg

Pre trojicu Sloveniek sa turnaj skončil skôr, ako vlastne poriadne začal. Foto: facebook (Australian Open)

Anna Karolína Schmiedlová rovnako ako jej krajanka Dominika Cibulková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Nasadená dvadsaťsedmíčka prehrala s mladou Ruskou Dariou Kasatkinovou hladko v dvoch setoch 3:6, 3:6.

Proti zverenke slovenského trénera Vladimíra Pláteníka, ktorá sa pripravuje v Trnave, až päťkrát stratila podanie a to sa jej vypomstilo.

V druhom dejstve ešte znížila z 0:5 na 3:5, Kasatkinová však v deviatom geme premenila v poradí druhý mečbal.

Wow!#EmpireTennisAcademy #TCEMPIRETrnava #Slovakia #DariaKasatkina #AustralianOpen #Melbourne #VladimirPlatenik

Posted by EMPIRE Tennis Academy on Sunday, January 17, 2016

Tréner Pláteník mal z úspešného vstupu Kasatkinovej na Australian Open radosť.

"Daria zahrala dnes veľmi zodpovedne a zvládla to hlavne mentálne. Som veľmi rád, že bolo vidno zlepšenie v jej hre. V prípravnom období sme pracovali hlavne na ofenzíve a ukázalo sa, že to bolo veľmi produktívne," povedal pre TASR bývalý kouč Dominiky Cibulkovej.

Ruska patrí k veľkým talentom svetového tenisu, na turnaji v novozélandskom Aucklande vyradila bývalú svetovú jednotku Američanku Venus Williamsovú.

Schmiedlovej maximom v Melbourne Parku zostáva 2. kolo z rokov 2014 a 2015. Úvod novej sezóny zverenku trénera Milana Martinca nezastihol v optimálnej forme.

V Brisbane skončila slovenská jednotka hneď v 1. kole na rakety Američanky Varvary Lepčenkovej.

V Sydney vyradila na úvod Švajčiarku Timeu Bacsinszkú, no potom stroskotala na portorickej kvalifikantke a neskoršej finalistke Monice Puigovej.

Schmiedlovej tréner Milan Martinec verí, že skorá rozlúčka s úvodným podujatím veľkej štvorky na jeho zverenke nezanechá negatívne stopy.

"Myslím, že to bol dobrý zápas. Škoda, že Kaja pri dôležitých stavoch spravila veľa nevynútených chýb. Nepodržal ju ani servis. Netreba však z toho robiť tragédiu, sezóna je pred nami," povedal pre TASR Martinec.

australian_open_tennis-d926832403a4431eb_r7804.jpeg

A.K. Schmiedlová zvládala v porovnaní s Ruskou ťažšie aj náročné klimatické podmienky na kurte. Foto: SITA/AP

Bohužiaľ, hneď na úvod dohrala aj ďalšia slovenská zástupkyňa, menovite Daniela Hantuchová, ktorá utrpela jednu z najťažších grandslamových prehier v kariére.

Skúsená Slovenka prehrala s nasadenou dvadsaťtrojkou Ruskou Svetlanou Kuznecovovou 0:6, 2:6. Prvý gem získala až za stavu 0:4 v druhom sete.

Jediným slovenským želiezkom v ženskom sigli tak zostala Magdaléna Rybáriková, Dominika Cibulková s Annou Karolínou Schmiedlovou rovnako ako Hantuchová stroskotali hneď na úvodnej prekážke.

Kuznecovová mala raketový nástup, keď trikrát prelomila podanie Hantuchovej a za 19 minút uštedrila semifinalistke Australian Open z roku 2008 "kanára".

Víťazka minulotýždňového podujatia v Sydney hrala variabilne, nerobila takmer žiadne nevynútené chyby.

WTA Ranking Movers:Kuznetsova +5 (25 to 20)Cornet +9 (42 to 33)Bouchard +10 (47 to 37)Puig +42 (94 to 52)

Posted by WTA on Sunday, January 17, 2016

Na začiatku druhého dejstva získala Kuznecovová výhodu dvojitého brejku a zápas už s prehľadom dotiahla do úspešného konca.

Za stavu 5:2 premenila vďaka esu hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Hantuchovou na 11:4.

Radosť slovenským fanúšikom spravila aspoň Magdaléna Rybáriková, ktorá postúpila do 2. kola, keď zvíťazila nad Belgičankou Yaninou Wickmayerovou 3:6, 6:3, 7:5.

Dvadsaťsedemročná piešťanská rodáčka Rybáriková, 75. v renkingu WTA, vyrovnala v bilancii zo vzájomných duelov s 26-ročnou niekdajšou dvanástkou svetového rebríčka Wickmayerovou (41.) na 3:3.

Nadviazala tak na úspech 6:2, 6:2, ktorý dosiahla predvlani v Soule. Rivalita trvá už od sezóny 2008.

Zverenkyňa Martina Ležáka Rybáriková nastrieľala v zápase pozoruhodných 11 es proti 5, na dvojchyby to bolo 7:8.

Postupujúca mala pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 32:36, zdolaná 40:52. Slovenka využila polovicu z tucta brejkbalov, Belgičanka len 5 z 13.

Rybáriková zvládla 13 zo 17 zákrokov pri sieti. Na jednotlivé fiftíny to bolo tesne 105:103.

Za stavu 4:5 v treťom sete odvrátila Slovenka pri vlastnom podaní dva mečbaly v rade. V stredu sa stretne s Američankou Lauren Davisovou.

australian_open_tennis-1d8b3c84148145f38_r7187.jpeg

Dramatickú koncovku rozhodujúceho tretieho setu zvládla lepšie Rybáriková a môže sa tak tešiť z postupu do 2. kola. Foto: SITA/AP

Rybáriková má proti 22-ročnej Davisovej (103.), ktorá nečakane vyradila Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú nasadenú ako dvadsiatu šiestu (1:6, 6:3, 6:4), bilanciu 1:0. Už v roku 2013 ju prekonala na "harde" v Memphise 7:6 (2), 6:2. Do zápasu pôjde s vedomím istoty 70 bodov do hodnotenia a prémie 60 000 AUD brutto.

Držiteľka štyroch singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Rybáriková sa prebojovala do 2. kola na južnej pologuli tretí raz v rade po tom, ako pri prvých piatich štartoch v "main draw" v metropole Viktórie vždy skončila už na úvod.

Pokúsi sa aspoň si zopakovať osobný rekord na veľkej štvorke v podobe prienikov do 3. kola na US Open 2008 a 2009 a Wimbledone 2015.

Australian Open (ženy) - 1. kolo:

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) - Yanina Wickmayerová (Belg.) 3:6, 6:3, 7:5 za 134 minút

australian_open_tennis-12d9bf566d0a47ab8_r9717.jpeg

Wickmayerová nevyužila proti našej hráčke výhodu dvoch mečbalov a duel napokon prehrala. Foto: SITA/AP

Daria Kasatkinová (Rus.) - Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (27-SR) 6:3, 6:3 za 79 minút

Svetlana Kuznecovová (23-Rus.) - Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 6:0, 6:2 za 61 minút

Kristina Mladenovičová (Fr.-28) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 6:3, 6:4 za 77 minút

With some blockbuster matches on the schedule for Day 1, there is potential for upsets.Who'll dodge the first-day minefield? http://bit.ly/1PyQevl #AusOpen

Posted by Australian Open on Sunday, January 17, 2016

Hlasy:

Magdaléna Rybáriková: "Som veľmi spokojná, mala som pred Melbourne dosť zápasov v príprave, hoci mnohé v kvalifikácii, a trochu ustúpili aj bolesti krížov. Mám za sebou ťažký zápas. Prehrala som prvý set, pretože súperke išlo lepšie podanie. V druhom som sa zlepšila a bol to vyrovnaný boj. V treťom som takmer doplatila na nevyužitý náskok a čelila dvom mečbalom, ale v nakritickejších chvíľach mi práve podanie pomohlo."

Dominika Cibulková: "Som strašne smutná. Tento výsledok ma veľmi mrzí. Australian Open je môj obľúbený turnaj a znovu som tu chcela dosiahnuť výborný výsledok, veď posledné dva roky som tu hrala skvele. Necítila som sa na dvorci dobre. Nevychádzali mi returny, dovolila som súperke veľmi veľa, hoci som ju dobre poznala. Asi som príliš myslela na skóre a na očakávania a nedostala som sa vôbec k svojej vlastnej hre. Takýto zápas treba rýchlo hodiť za hlavu, ale nie je to jednoduché. Súperka ničím neprekvapila. Bol to z mojej strany veľmi zlý výkon a rýchlo sa musím sústrediť na Pohár federácie proti Austrálii a ďalšie grandslamové turnaje. Vidím, že cesta späť na staré pozíce je veľmi ťažká."

Kristina Mladenovičová (zdroj L´Equipe): "Je to jedno z najkrajších víťazstiev v mojej kariére. Bol to pre mňa mimoriadne náročný zápas. Po prvý raz hrám na grandslamovom turnaji v pozícii nasadenej a žreb dopadol pre mňa najhoršie, ako mohol. Nie je jednoduché nastupovať proti hráčke, s ktorou máte bilanciu 0:5. Dnes som však podala veľmi dobrý výkon a v dôležitých momentoch som bola mentálne silná. Kľúčové bolo, že som si dokázala podržať podanie za stavu 4:3 v druhom sete. Moja taktika mi dnes vyšla perfektne."

Anna Karolína Schmiedlová: "Nie som spokojná s dnešným výkonom. Pol setu to ešte ušlo, ale potom som narobila veľmi veľa chýb. Nechala som súperku hrať. Nezvládla som ani úvod druhého setu a hoci sa črtal nejaký záblesk obratu 0:5 na 3:5, už bolo neskoro. Vidím, že ešte potrebujem veľa skúseností a asi mi nepomohlo ani príliš veľa mimotenisových akcií ako slovenskej jednotky a Tenistky roka. Preto sa teraz musím sústrediť na Pohár federácie a poučiť sa."

Daniela Hantuchová: "Samozrejme, že nemôžem byť spokojná po prehre v prvom kole. Bol to ťažký žreb, narazila som na súperku, ktorá je jednou z tých, čo sú tu momentálne asi v najlepšej forme. Nielenže vyhrala turnaj v Sydney, ale musela niečo výborné urobiť v príprave, lebo hrá neskutočne. Navyše je to nepríjemný typ tenistky, nesedí mi jej štýl, pozná ma veľmi dobre a už deväť rokov som nad ňou nevyhrala. Budem ďalej skúšať trénovať a hrať dovtedy, kým uvidím, že by sa mi mohlo ešte niečo podariť. Je to však čoraz náročnejšie."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Veľmi zlý štart. V Melbourne vypadli v 1. kole hneď tri slovenské tenistky