Velez-Zuzulová skončila v Jasnej tretia, Vlhová druhú jazdu pokazila

Veronika Velez-Zuzulová sa dokázala v Jasnej dostať na stupne víťazov.
Veronika Velez-Zuzulová sa dokázala v Jasnej dostať na stupne víťazov. (Autor: Ján Krošlák - SME)
Sportnet|6. mar 2016 o 10:15

Slalom v Jasnej suverénne vyhrala Američanka Mikaela Shiffrinová, druhá Wendy Holdenerová zaostala o 2,36 sekundy. Petra Vlhová skončila na deviatom mieste.

Svetový pohár alpských lyžiarok

Slalom žien

Jasná (Slovensko)

1. Mikaela Shiffrinová USA 1:55,60 min
2. Wendy Holdenerová Švajčiarsko + 2,36 s
3. Veronika Velez-Zuzulová SR + 2,77 s
4. Michaela Kirchgasserová Rakúsko + 3,11 s
5. Nastasia Noensová Francúzsko + 3,23 s
6. Marie-Michele Gagnonová Kanada + 3,35 s
7. Nina Loesethová Nórsko + 3,36 s
8. Šárka Strachová ČR + 3,47 s
9. Petra Vlhová SR + 4,00 s
10. Frida Hansdotterová Švédsko + 4,13 s
Barbara Kantorová SR vypadla v 1. kole

Priebežné poradie SP v slalome (po 10 z 11 pretekov):

1. Frida Hansdotterová Švédsko 651 b
2. Veronika Velez-Zuzulová SR 546 b
3. Wendy Holdenerová Švajčiarsko 511 b
4. Šárka Strachová ČR 464 b
5. Mikaela Shiffrinová USA 400 b
6. Petra Vlhová SR 389 b
7. Nastasia Noensová Francúzsko 382 b
8. Nina Loesethová Nórsko 373 b

Priebežné celkové poradie vo SP (po 33 zo 40 pretekov):

1. Lindsey Vonnová USA 1235 b
2. Lara Gutová Švajčiarsko 1207 b
3. Viktoria Rebensburgová Nemecko 914 b
4. Frida Hansdotterová Švédsko 807 b
5. Tina Weiratherová Lichtenštajnsko 794 b
6. Wendy Holdenerová Švajčiarsko 660 b
11. Veronika Velez-Zuzulová SR 546 b
22. Petra Vlhová SR 407 b

JASNÁ. Návrat Svetového pohára v alpskom lyžovaní do Jasnej v Nízkych Tatrách po 32 rokoch ozdobili svojimi výkonmi aj slovenské reprezentantky. Veronika Velez-Zuzulová obsadila tretie miesto, Petra Vlhová bola deviata.

Víťazkou sa stala fenomenálna Američanka Mikaela Shiffrinová s obrovským náskokom 2,36 s pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

Veronika má isté pódiové umiestnenie! V takmer perfektnej jazde skončila na druhom mieste, no fenomenálna Mikaela Shiffrinová dojazdila do cieľa druhého kola s obrovským náskokom a odsunula ju na konečné 3. miesto so stratou 2.77 sekúnd. Petra Vlhová skončila na skvelom 9. mieste so stratou 4 sekúnd.Gratulujeme!

Posted by Šport v RTVS on 6. marec 2016

Švédke Fride Hansdotterovej stačilo aj desiate miesto na potvrdenie zisku malého glóbusu za celkový sezónny triumf v slalome Svetového pohára. Pred Velez-Zuzulovou má pred záverečným slalomom súťažnej zimy vo švajčiarskom Sankt Moritzi nedostihnuteľný náskok 105 bodov.

Za víťazstvo v pretekoch sa udeľuje 100 bodov.

Tretia Slovenka Barbara Kantorová v nedeľňajších slalomových pretekoch v Jasnej nedokončila prvé kolo, keď trať opustila už po niekoľkých bránkach.

trio2_r5945_res.jpg

V Jasnej triumfovala Mikaela Shiffrinová (v strede) pred Wendy Holdenerovou (vľavo) a Veronikou Velez-Zuzulovou. FOTO - Ján Krošlák / SME.

Najlepšie dve Slovenky boli skvelé už po 1. kole. Veronike Velez-Zuzulovej patrila druhá a Petre Vlhovej tretia priečka za Shiffrinovou.

Mladá Liptáčka Vlhová však druhú jazdu nezvládla podľa predstáv a chyby v spodnej časti náročného a veľmi dlhého slalomu ju stáli útok na pódium.

Domáce reprezentantky hnala pod Chopkom dopredu fantastická divácka kulisa. V cieľovom priestore a popri trati sa tiesnilo približne 10 000 ľudí a ďalších 7000 pozeralo preteky na veľkoplošných obrazovkách vo fanzónach.

Dnen slalom sleduje pribline 17.000 divkov! Petra a Veronika u oskoro na trati!Approximately 17.000 spectators here at JASN today! #WorldCupJasna

Posted by Ski World Cup Jasná on 6. marec 2016

"Neviem, ani nemám slov. Zrejme najkrajší deň môjho života, ale asi aj najťažší. Tlak bol obrovský. Nervy mám asi zo železa. Všetci na mňa tlačili, každý chcel odo mňa umiestnenie v prvej trojke," hovorila na tlačovej konferencii Velez-Zuzulová.

"Bol to úžasný pocit, keď som prišla do cieľa. Keby som si to mohla zopakovať, dala by som si ešte tri jazdy. Ľudia boli úžasní," dodala.

"Veľmi ma to mrzí, lebo som chcela spraviť dobrý výsledok. Nešlo sa mi dobre v druhom kole od začiatku, viezlo sa to so mnou až do cieľa. Keď som zabrzdila po hrane, bolo to už zlé," hodnotila Vlhová v prvej reakcii pre RTVS.

vlhova1_r3282-r189-st.ir3-_t600.jpg

Petra Vlhová mala skvelú východiskovú pozíciu, ale druhé kolo pokazila. FOTO - Ján Krošlák / SME.

"Slováci vedia vždy spraviť skvelú atmosféru, veľmi pekne im za to ďakujem. Veronike to tretie miesto prajem. Už veľa súťažných rokov pred sebou nemá a toto je zrejme pre ňu najkrajší zážitok byť doma na pódiu."

Atmosféra pretekov v Jasnej sa v ženskom vydaní Svetového pohára dá porovnať azda len s tou v chorvátskom Záhrebe a rakúskom Flachau. A to sa v Záhrebe v tomto súťažnom ročníku preteky vôbec neuskutočnili.

Nedeľňajším slalomom sa Jasná vrátila na mapu Svetového pohára v alpskom lyžovaní po dlhých 32 rokoch. V sobotu neuskutočnené preteky SP v obrovskom slalome by sa mali konať v pondelok 7. marca.

Online prenos - 2. kolo

Mikaela Shiffrinová potvrdila svoju dominanciu v slalome a aj v druhom kole išla svoju vlastnú ligu a svoj náskok ešte navýšila. V Jasnej víťazí s náskokom 2,36 sekundy pred Wendy Holdenerovou, Veronika Velez-Zuzulová končí tretia. Petra Vlhová obsadila deviatu pozíciu.

Veronika Velez-Zuzulová na Holdenerovú síce stratila, ale so stratou 41 stotín sekundy sa zaraďuje na druhé miesto a je isté, že v Jasnej skončí najhoršie tretia.

verca_res.jpg

Veronika Velez-Zuzulová sa teší v cieli druhého kola. FOTO - TASR/AP.

Petra Vlhová riskovala a druhé kolo nezvládla. V druhej polovici trate urobila veľkú chybu a výrazne pribrzdila. Stráca až 1,64 sekundy a priebežne sa zaraďuje na siedme miesto. Dnes na stupňoch víťazov stáť nebude.

Loesethová Kirchgasserovú ešte neporazila, ale Holdenerovej sa to o 0,75 s už podarilo a dostáva sa do čela a útočí na stupne víťazov. Na rade sú dve Slovenky - najprv Petra Vlhová a po nej Veronika Velez-Zuzulová.

Kirchgasserovú neprekonali ani Šárka Strachová, Nastasia Noensová či Marie-Michele Gagnonová, všetky však zdolali Hansdotterovú a odsúvajú ju nižšie a nižšie. Kirchgasserová skončí najhoršie šiesta. Na štart čakajú už len Nina Loesethová, Wendy Holdenerová, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová a Mikaela Shiffrinová.

Z ďalších pretekárok sa pred Kirchgasserovú zatiaľ žiadna nedostala, na svoju jazdu ich čaká ešte osem a Rakúšanka suverénne vedie pred Švédkou Hansdotterovou. Má náskok 1,02 sekundy.

hasegawa_res.jpg

Kirchgasserová zašla najlepší čas druhého kola a prekonala aj dovtedajšiu najlepšiu jazdu v podaní Japonky Hasegawovej (na snímke). FOTO - TASR/AP.

A hneď Michaela Kirchgasserová Hansdotterovú predbieha - a to pomerne výrazne. V cieli má náskok 1,02 sekundy. Výborná jazda Rakúšanky.

Frida Hansdotterová dnes môže rozhodnúť o zisku malého glóbusu, pred Veronikou Velez-Zuzulovou vedie v hodnotení disciplíny o 139 bodov. Prvé kolo v Jasnej jej nevyšlo, v druhom sa priebežne zaraďuje na prvú pozíciu. Aktuálne však vedie len o dvadsaťsedem stotín sekundy a za ňou ešte čaká dvanásť pretekárok.

Pätnásť pretekárok má za sebou druhé kolo. Zatiaľ vedie nečakane Japonka Hasegawová, ktorá sa môže posunúť z 21. pozície do prvej pätnástky. O chvíľu vyjde na trať líderka disciplíny Frida Hansdotterová, ktorá v prvej jazde zaostala za Mikaelou Shiffrinovou na trinástom mieste až o 3,10 sekundy.

Dnen slalom sleduje pribline 17.000 divkov! Petra a Veronika u oskoro na trati!Approximately 17.000 spectators here at JASN today! #WorldCupJasna

Posted by Ski World Cup Jasná on 6. marec 2016

Mohlo to byť aj lepšie, vraví Velez-Zuzulová po prvom kole

JASNÁ. Zrušenie včerajšieho obrovského slalomu pre silný vietor vyvolal medzi pretekárkami, divákmi i organizátormi značný smútok.

Dnešné husté sneženie podobný scenár nepriniesol. Na slalom do Jasnej podľa neoficiálnych informácií prišlo 17-tisíc divákov. Slovenské zjazdárky si pred druhým kolom vytvorili dobrú východiskovú pozíciu.

So štartovým číslom sedem sa vydala za mohutného povzbudzovania na trať skúsenejšia Veronika Velez-Zuzulová. Na prvom medzičase ešte viedla, ale posledných desať bránok na suverénnu Američanku nestačila a celkovo za ňou zaostala o 1,67 stotín sekundy.

„Mohlo to byť aj lepšie. Škoda, že som, stratila veľa času v spodnej časti. Trochu mi tam dochádzali sily. Trať je výborná a ani s počasím to nie je až také zlé,“ povedala Velez-Zuzulová bezprostredne po prvom kole.

velezzuzul_r1999_res.jpg

Velez-Zuzulová povedala, že mohla zájsť ešte aj lepšie. Ján Krošlák / SME.

V cieli jej jazdu uznala aj najrýchlejšia slalomárka Mikaella Shiffrinová (58,04), ktorá si zatiaľ ide svoje vlastné preteky. „Povedala mi, že hore som bola lepšia ako ona,“ dodala.

Počas celej jazdy ju hnali dopredu tisícky slovenských hrdiel. „Cítila som podporu divákov. Hore na zákrute som ich poriadne počula. Ešte ma čaká druhé kolo a myslím na to, aby som šla ešte lepšie,“ prezradila 31-ročná Bratislavčanka.

"Divci s asn! Poula som ich hlavne hore na zkrute," povedala ihne po prvom kole Veronika Velez - Zuzulov....

Posted by Ski World Cup Jasná on 6. marec 2016

Len o 21 stotín bola pomalšia jej mladšia krajanka Petra Vlhová, ktorá v Jasnej štartuje na domácej trati, na ktorej vyrastala a dlhodobo trénuje.

Do jedného z najdlhších slalomov v aktuálnej sezóne sa spustila s číslom 14. „Zatiaľ som spokojná. Trať bola na toto číslo dobrá. Podmienky som príliš nevnímala a snažila som sa ísť ako keby svietilo slnko,“ skonštatovala 20-ročná Liptáčka.

V cieli je aj Petra! So stratou 1.88 sekundy je priebežne za Veronikou na 3. mieste. Prvá je stále Mikaela Schiffrinová.

Posted by Šport v RTVS on 6. marec 2016

S číslom 56 sa predstavila aj tretia Slovenka Barbara Kantorová. Nezvládla však nástrahy trate a svoju jazdu nedokončila.

Vedúca slalomárka Svetového pohára Frida Hansdotterová je zatiaľ na trinástom mieste. Druhé kolo s tridsiatkou najlepších má štart o 13.30 hod.

Online prenos - 1. kolo:

Aj po tridsiatich pretekárkach sa poradie nezmenilo a zdá sa, že sa už ani nezmení. Zrejme ani trať nie je už v najlepšom stave a lyžiarky výrazne strácajú.

V cieli je dvadsaťdva pretekárok a nikto ďalší sa pred naše dievčatá nedostal. Vyzerá to tak, že pred druhým kolom majú ideálnu východiskovú pozíciu pre útok na stupne víťazov. Aj keď prvé miesto je výrazne vzdialené.

15 - Je za nami prvá pätnástka, Resi Stieglerová takisto najlepšie neohrozila (+ 4,82 s).

14 - Petra Vlhová tiež výrazne stratila, nestačí ani na Velez-Zuzulovú, ale so stratou 1,88 s sa zaraďuje na delenú tretiu pozíciu. Zatiaľ sú dve Slovenky v najlepšej trojke.

petra2_r4181_res.jpg

Petra Vlhová sa zaradila na tretie miesto. FOTO - Ján Krošlák / SME.

9 - 13 Velez-Zuzulová si stále drží druhé miesto, aj straty ďalších pretekárok sú obrovské: Michaela Kirchgasserová (+ 2,60 s), Carmen Thalmannová (+ 2,42 s), Maria Pietiläová-Holmnerová (+ 2,59 s), Erin Mielzynskiová (+ 5,26 s), Michelle Gisinová (nedokončila). Na rade je Petra Vlhová.

8 - Výrazne stráca aj Marie-Michele Gagnonová, ktorá so stratou 2,06 s je až za Velez-Zuzulovou. Vyzerá to však tak, že Shiffrinová bude mať po prvom kole obrovský náskok.

7 - Veronika Velez-Zuzulová sa zaradila na druhé miesto, ale za Shiffrinovou zaostáva rovnako výrazne. Jej čas 59,71 s znamená stratu 1,67 s. Shiffrinová je niekde úplne inde.

Skvelá jazda Veronike zabezpečila priebežne druhé miesto, na Shiffrinovú stráca 1.67 sekundy.

Posted by Šport v RTVS on 6. marec 2016

6 - Aj Nastasia Noensová stráca viac ako dve sekundy - presne 2,14 s. To sú obrovské rozdiely. Dúfajme, že Veronika Velez-Zuzulová zajazdí lepší čas.

5 - Shiffrinová zrejme zašla fantastický čas a ostatné pretekárky výrazne strácajú. Nina Loesethová sa síce zaraďuje na tretie miesto, ale zaostáva o 2,02 s.

4 - So štvorkou išla líderka disciplíny Frida Hansdotterová a zaostala ešte výraznejšie než Strachová. Časom 1:01,14 min stráca už po prvom kole na Shiffrinovú 3,10 s.

shiffrin_r742_res.jpg

Mikaela Shiffrinová zašla skvelú jazdu a má veľký náskok. FOTO - Ján Krošlák / SME.

3 - Šárka Strachová urobila takisto veľkú chybu podobne ako Holdenerová a za Shiffrinovou zaostala ešte viac ako Švajčiarka. Stráca viac ako dve sekundy.

2 - Mikaela Shiffrinová v tejto sezóne vyhrala všetky slalomy, v ktorých štartovala - vrátane toho v Crans Montane bezprostredne po návrate po zranení. A skvelo zašla aj prvé kolo v jasnej - časom 58,05 s zdolala Holdenerovú o takmer dve sekundy.

1 - V Jasnej síce sneží, ale preteky sa začali podľa plánu. Ako prvá vyrazila na trať Švajčiarka Wendy Holdenerová. Dopustila sa chyby, stratila rýchlosť, ale dokázala sa zmestiť pod jednu minútu - 59,95 s. Uvidíme, ako obstojí v porovnaní s ostatnými pretekárkami.

V Jasnej husto sne, vietor ustal a na tribny pri cieli zanaj prdi tisce nvtevnkov. Prv kolo v slalome zane...

Posted by Šport v RTVS on 6. marec 2016

Pred pretekmi

Pred pretekmi - Lyžiarky budú štartovať do pretekov v nadmorskej výške 1450 m, cieľ je vo výške 1250 m. Štart obrovského slalomu je o dvesto metrov vyššie.

Pre ženy je to dnes predposledný slalom sezóny. Posledný ich čaká 19. marca v St. Moritzi, ale o víťazke disciplíny a držiteľke malého krištáľového glóbusu sa môže rozhodnúť už v Jasnej.

Líderka klasifikácie Frida Hansdotterová (625 b) vedie pred našou Veronikou Velez-Zuzulovou (486 b) o výrazných 139 bodov.

Pred pretekmi - Medzi veľké favoritky v dnešnom slalome budú patriť aj dve Slovenky. Veronika Velez-Zuzulová si vo včerajšom žrebovaní vytiahla štartové číslo 7, Petra Vlhová vyjde na trať ako štrnásta.

vlhova_r9303_res.jpg

Petra Vlhová si vytiahla štrnástku. FOTO - Ján Krošlák / SME.

Výsledky žrebovania znamenajú, že pred Velez-Zuzulovou budú štartovať všetky jej najväčšie súperky z elitnej žrebovacej skupiny Svetového pohára 1-7.

Ako prvá vyjde na trať víťazka paralelného slalomu zo Štokholmu Wendy Holdenerová, nasledovať ju budú Mikaela Shiffrinová, Šárka Strachová, Frida Hansdotterová, Nina Loesethová a Nastasia Noensová.

Pred pretekmi - Hoci ani dnes počasie v Jasnej nie je príliš vľúdne, slalom sa napokon uskutoční. "Rozhodcovia potvrdili dnešný program. Prvé kolo štartuje o 10.30 h, staviteľom trate pre prvé kolo je Roland Pfeifer z Kanady," uvádza sa na facebookovom profile podujatia.

Slalom pripraven! Rozhodcovia potvrdili dnen program, 1. kolo tartuje 10.30, staviteom trate pre 1. kolo je Roland...

Posted by Ski World Cup Jasná on 5. marec 2016

Druhé kolo je na programe o 13.30 hod. Pretekárky pôjdu z nižšieho štartu a pri slalome nie sú bránky s vlajkami, ale len klasické tyče, ktoré nie sú náchylné na poryvy vetra. Slalom je bezpečnejší," vysvetľoval ešte včera Hlavatý.

Pred pretekmi - "Je iné, keď pripravujete preteky Svetového pohára každý rok a potom ich zrušia. My sme na ne čakali veľmi dlho," hovorila v sobotu so slzami v očiach riaditeľka súťaží v Jasnej Jana Palovičová.

Slovenské stredisko malo privítať svetovú elitu opäť po tridsiatich dvoch rokoch. Jury však napokon obrovský slalom pre silný vietor zrušila.

„Vietor bol prisilný a bránky pri ňom príliš tancovali. Rozhodnutie nebolo jednoznačné. Dvakrát sme trať kontrolovali a napokon sme sa rozhodli, že podmienky nie sú regulárne a preteky sme zrušili,“ prezradil predseda organizačného výboru Bohuš Hlavatý.

"Dnes sa ani pri najlepšej vôli nedalo súťažiť," dodala Palovičová.

Obrovský slalom predbežne presunuli na pondelok. Za predpokladu, že sa podľa plánu uskutoční nedeľňajší slalom. "Teším sa na zajtra, pôjde sa na sto percent. Určite bude menej fúkať," tvrdila odvážne ešte v sobotu Palovičová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Velez-Zuzulová skončila v Jasnej tretia, Vlhová druhú jazdu pokazila