Vedenie súťaže stále prešetruje Hossov dlhodobý kontrakt

TASR|8. nov 2009 o 13:14

Vedenie zámorskej NHL stále študuje štruktúru zmluvy, ktorú v lete podpísal slovenský hokejista Marián Hossa s tímom Chicago Blackhawks.

Chicago.

Predstavitelia súťaže sa snažia zistiť, či dvanásťročný kontrakt v hodnote 62,8 milióna dolárov neodporuje regulám kolektívnej zmluvy, ktorú kluby prijali po lockoute.

Tridsaťročný krídelník by mal počas prvých siedmich sezón zarobiť 7,9 milióna USD, v sezóne 2016/2017 už iba 4 milióny, v nasledujúcich dvoch zhodne milión a v posledných dvoch ročníkoch po 750-tisíc USD.

V roku 2021 bude mať starší z bratov Hossovcov 42 rokov. NHL sa snaží prešetriť, či vedenie Blackhawks nediskutovalo so Slovákom na tému ukončenia kariéry ešte pred vypršaním kontraktu a nesnažilo sa tak obísť platový strop, do ktorého sa počíta ročný priemer zmluvy, v tomto prípade 5,23 mil. dolárov.

V prípade dokázania viny by Chicagu hrozili sankcie v podobe pokuty 5 miliónov dolárov, straty draftových pozícií či suspendácie klubových predstaviteľov.

Prvé informácie o vyšetrovaní Hossovej zmluvy vyšli na svetlo sveta v závere júla. Funkcionári Chicaga už vtedy rázne popreli všetky obvinenia, že sa pokúsili porušiť ligové pravidlá. Kontrakt je legitímny, potvrdila ho aj NHL, uviedol hovorca klubu.

Okrem Hossovho kontraktu študuje NHL aj sedemročnú zmluvu Chrisa Prongera s Philadelphiou a podľa správy denníka Calgary Sun zahrnula najnovšie do vyšetrovania aj dvanásťročnú dohodu Roberta Luonga s Vancouverom, ktorú strany podpísali v septembri.

Oba kontrakty sú štrukturované podobne ako ten slovenského hokejistu a všetky budú predmetom diskusie počas utorňajšieho a stredajšieho stretnutia generálnych manažérov v Toronte. Liga v zásade študuje každú zmluvu, pri ktorej hráč prekročí vek 40 rokov, uviedol pre Sun Media nemenovaný zdroj.

Z trestov pre kluby však zrejme nebude nič. Hráčska asociácia NHLPA zmietaná vlastnými problémami totiž v tejto otázke s vedením súťaže vôbec nekooperuje.

Nachádzate sa tu:
Domov