Génius troma gólmi odvrátil národnú hanbu, Argentína postupuje

Messi.
Messi. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|11. okt 2017 o 04:20

Futbalisti Argentíny si po výhre v Ekvádore 3:1 zabezpečili účasť na majstrovstvách sveta v Rusku 2018.

BRATISLAVA. Lionel Messi s Argentínou zažil len zlatú radosť na MS do 20 rokov a tiež na olympiáde v roku 2008. Zlato z Copa América či majstrovstiev sveta mu stále uniká.

Pred troma rokmi na šampionáte v Brazílii z toho bolo striebro a tentoraz vážne hrozilo, že jeden z najlepších futbalistov histórie bude o necelý rok majstrovstvá sveta v Rusku pozerať len v televízii.

Úradujúcim vicemajstrom sveta pred posledným zápasom kvalifikácie v Ekvádore reálne hrozilo, že budú na finálovom turnaji chýbať, čo sa im naposledy stalo v roku 1970. Bola by to národná tragédia a veľká blamáž.

Vo výške 2850 metrov

Ihrisko na Estadio Atahualpa v meste Quito nie je pre časté dažde v najlepšom stave, navyše leží vo výške 2850 metrov nad morom. Aj to výrazne mohlo favoritovi skomplikovať postup.

Argentínčania v Ekvádore prehrávali už po 37 sekundách 0:1, ale potom začal úradovať Messi. Argentínčan troma gólmi otočil stav na 3:1. Na prvé dva mu prihrával Ángel di María.

„Bolo by úplne mimo logiky, ak by boli majstrovstvá sveta bez Messiho,“ vyhlásil tréner Argentíny Jorge Sampaoli pre sport.es.

Dal sedem gólov

Argentína postúpila na svetový šampionát do Ruska priamo, pomohla jej aj výhra Brazílie nad Čile 3:1.

„Najlepší hráč sveta má našťastie argentínsky pas. Musíme vyriešiť viaceré otázky, aby sme neboli od neho až takí závislí,“ dodal tréner.

Messi strelil v kvalifikácii sedem z devätnástich gólov svojho tímu. Celkovo za národný tím skóroval už 61-krát. "Bolo by šialené, keby Argentína nehrala na majstrovstvách sveta. Tím sa mení, bude veľmi rásť a po tomto bude silnejší, "uviedol Lionel Messi.

„Hrozila nám pohroma. Jediní, ktorí by sa z toho tešili, by boli fanúšikovia Diega Maradonu, pretože takto by mohli naďalej tvrdiť, že bol lepší ako Messi," vyhlásil majster sveta z roku 1978 Mario Kempes pre Súper Deportivo Radio.

Obrovský omyl rozhodcu

Prvýkrát od roku 1986 budú na svetovom fóre chýbať Spojené štáty americké. Na ich úkor si poslednú tretiu miestenku za Severnú a Strednú Ameriku vybojovala Panama, ktorá zdolala Kostariku 2:1 a čaká ju premiéru na MS.

Paname k tomu však pomohol gól, ktorý nebol. Guatemalský arbiter Lopéz jej chybne uznal vyrovnávajúci gól. Lopta vďaka jednému z obrancov zostala pri tyči na bránkovej čiare a podľa opakovaných záberov neprešla celým objemom do bránky.

Arbiter však napriek tomu neprehľadnú situáciu posúdil ako gólovú.

Američania v záverečnom dueli kvalifikácie prehrali na pôde posledného Trinidadu a Tobaga 1:2, na postup im pritom stačila remíza.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Génius troma gólmi odvrátil národnú hanbu, Argentína postupuje