Vďaka sestre stále žije. Slovenský reprezentant v UFC pred rokmi bojoval o život

Zľava Martin Buday, Jiří Procházka a Martin Karaivanov v Las Vegas.
Zľava Martin Buday, Jiří Procházka a Martin Karaivanov v Las Vegas. (Zdroj: Instagram/badysbjj)
SvetMMA|29. júl 2024 o 11:45

Jeho zdravotný stav bol vážny.

NITRA. Martin Buday mal sen stať sa šampiónom organizácie OKTAGON MMA, ktorý si splnil výhrou nad Poliakom Kamilom Mindom v roku 2021. Už pred titulovým zápasom navyše vedel, že dostane príležitosť zabojovať o najväčšiu métu v tomto športe, ktorým je americká organizácia UFC.

Po tom, čo v prvom kole zvíťazil nad Lorenzom Hoodom v šou Dana White’s Contender Series, získal prestížny kontrakt a stal sa prvým zástupcom Česko-Slovenska v najťažšej váhe UFC.

Po šiestich dueloch má výborné skóre, ktoré tvorí až päť výhier. Poslednú dosiahol proti bývalému šampiónovi a rekordmanovi Andreiovi Arlovskému, ktorý si v ťažkej váhe organizácie pripísal neskutočných 23 výhier.

V americkej klietke už porazil domáci superobjav Chrisa Barnetta, ktorého ukončil v treťom kole. Neskôr si poradil aj s veteránom organizácie Jakeom Collierom či uznávaným Joshom Parisianom.

Zaujímavosťou zo života slovenského bojovníka je aj doteraz menej známy príbeh spred desiatich rokov, kedy takmer prišiel o život. "V jeden zimný večer sme pozerali s kamarátmi u mňa UFC.

Trošku sme sa, samozrejme, popri pozeraní typicky naťahovali a troška sme zápasili, takže sme sa športovo vypotili. Otvorili sme okno dokorán, aby sa nám poriadne vyvetralo.

Na druhý deň ráno som sa cítil chorý. Hovoril som si, že som len prechladol z toho otvoreného okna a bude to klasická choroba na pár dní. Do večera som však bol v takom stave, že som ani nevedel vstať z postele."

“Moja sestra mala akoby šiesty zmysel, zavolala mi s otázkou ako sa mám. Keď počula môj hlas, rozhodla sa prísť ma pozrieť. Po príchode okamžite zhodnotila, že je to na nemocnicu, kde mi po vyšetreniach zistili, že mám zápal mozgových blán.

Lekári mi nasadili antibiotiká, no môj stav bol po vykonaní lumbálnej punkcie (odobratie moku z miechy) natoľko vážny, že sestre lekári oznámili, že to do rána nemusím prežiť.

Nevnímal som, čo sa okolo mňa deje. Mal som vysokú teplotu a postupne som prichádzal o vedomie."

“Prvé tri týždne som prakticky len prespal. Hrozilo mi, že prídem o kariéru, našťastie som tu a môžem sa naplno venovať športu, ktorý milujem,” konštatoval Buday, ktorý boj s ochorením napokon zvládol bez následkov.

Odolnosť a športový talent potvrdzuje aj v najuznávanejšej lige bojových športov už tri a pol roka. V UFC pritom podľa platnej zmluvy odbojuje minimálne ďalšie dva zápasy.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Vďaka sestre stále žije. Slovenský reprezentant v UFC pred rokmi bojoval o život