Vasco žiada skoré vyriešenie dopingového prípadu Romária

SITA|7. dec 2007 o 08:52

RIO DE JANEIRO 7. decembra (SITA, AP) - Brazílsky futbalový klub Vasco da Gama pri hľadaní nového trénera siahol vo štvrtok po lúčiacej sa hviezde zo svojho kádra Romáriovi. Situáciu s jeho angažovaním ...

RIO DE JANEIRO 7. decembra (SITA, AP) - Brazílsky futbalový klub Vasco da Gama pri hľadaní nového trénera siahol vo štvrtok po lúčiacej sa hviezde zo svojho kádra Romáriovi. Situáciu s jeho angažovaním však komplikuje fakt, že koniec hráčskej a začiatok trénerskej kariéry 41-ročného majstra sveta z roku 1994 sprevádza dopingová aféra. Zrejme aj z tohto dôvodu má kontrakt platnosť zatiaľ iba do januárového turnaja v Dubaji s opciou na obdobie prvej časti domácej súťaže štátu Rio de Janeiro Guanabara Cup. Klub zároveň požaduje čo najrýchlejšie vyriešenie dopingového prípadu, preto by sa mal Romário postaviť pred brazílsky Najvyšší športový tribunál už pred prázdninami, ktoré sa začnú 18. decembra.

Romário mal v októbri pozitívny test na zakázaný prostriedok finasterid, na obhajobu ponúkol vysvetlenie, že látka sa do jeho tela dostala spolu s prípravkom podporujúcim rast vlasov Propecia. Tento argument však nie je z hľadiska kódexu Svetovej antidopingovej agentúry vôbec relevantný, finasterid je totiž na zozname nedovolených prostriedkov ako substancia schopná kryť užívanie anabolických steroidov.

Tisícgólový kanonier, ktorý si už svoje trénerské schopnosti raz vyskúšal, bol pozitívny 28. októbra po jednom z jeho ojedinelých štartov v ligovom zápase s Palmeiras (2:2). Dopingový nález bude pravdepodobne znamenať definitívny koniec kariéry Futbalistu roka 1994 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie, porušenie článku 244 brazílskeho kódexu športového práva o užívaní zakázaných látok znamená zákaz činnosti v rozsahu od 120 do 360 dní.

"Radi by sme čo najviac urýchlili testovanie záložnej vzorky, aby sme mohli rozbehnúť obhajobu. Romário si to výslovne želá," povedal viceprezident Vasca pre právne otázky Paulo Reis.


Nachádzate sa tu:
Domov