VAR zabíja futbal. Naopak, pomáha. Videorozhodca rozdeľuje Anglicko

(Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|3. feb 2021 o 11:15

Veľa fanúšikov si myslí, že systém VAR uškodil Premier League.

LONDÝN, BRATISLAVA. Bola to pre nich jedna z posledných možností na vyrovnanie.

Hráči Southamptonu prehrávali v sobotňajšom zápase Premier League doma s Aston Villou 0:1, keď v pridanom čase Bertrand z hranice šestnástky prudko vystrelil, brankár Martinez jeho pokus perfektne vyrazil, ale Danny Ings poslal loptu do siete.

Ohromná radosť domácich však trvala len krátko. Rozhodca po konzultácii s videorozhodcom gól neuznal. Ings bol podľa systému VAR v momente Bertrandovej strely v tesnom ofsajde.

Ktovie, ako veľmi tento moment doľahol na hráčov Southamptonu. V utorok totiž v ďalšom zápase Premier League prehrali s Manchester United 0:9.

Dlaň mimo hry nie je ofsajd, rameno áno

Rozhodnutie VAR rozpútalo v Anglicku vášnivú diskusiu. Fanúšikov rozdelilo na dve skupiny. Jedna tvrdí, že gól platiť mal, druhá, že nie.

„Ak mal útočiaci hráč v postavení mimo hry iba dlaň, teda časť tela, ktorou nemôže skórovať, gól mal byť uznaný. Ak však za líniou bolo aj rameno, ofsajd sa pískal správne,“ vysvetlil medzinárodný arbiter Ivan Kružliak.

Konečné rozhodnutie je napriek podnetom z videa vždy na hlavnom arbitrovi.

„Aj keď máme k dispozícii systém VAR, chyba sa stane. Stále môže zlyhať ľudský faktor, každý človek je omylný. Chybovosť sa však vďaka systému výrazne znížila. Najmä pri banálnych veciach,“ dodal Kružliak.

„Pre futbal by bolo lepšie situáciu pustiť, fanúšikovia chcú vidieť góly,“ myslí si slovenský ligový arbiter Anton Ihring. 

Rozporuplné reakcie Angličanov

Konzervatívni Angličania najskôr dlho odolávali. Premier League bola poslednou zo špičkových európskych súťaží, kde sa začal systém VAR využívať.

Po zavedení vyvoláva rozporné reakcie.

„VAR nás zabíja, vždy ide proti nám. Vôbec systému nerozumiem, nefunguje. Niektorí tvrdia, že prináša správne rozhodnutia, ale my hráči na ihrisku to cítime inak. VAR ovplyvňuje hru, už o tom spievajú aj fanúšikovia. Nikto sa nás na zavedenie systému nepýtal, je zmätočný,“ uviedol pred časom kapitán Wolverhamptonu Connor Coady pre theguardian.com.

Na kontroverzné rozhodnutia systému upozorňovali v poslednom čase tiež kapitán Liverpoolu Jordan Henderson, stredopoliar Aston Villy Jack Grealish i Kevin de Bruyne z Manchestru City.

Mnohí fanúšikovia sú proti VAR

Podľa prieskumov agentúry Savanta ComRes si v Anglicku len tretina fanúšikov myslí, že zavedenie videorozhodcu Premier League pomohlo.

Naopak, až polovica respondentov tvrdí, že systém lige uškodil a futbal je preň menej zaujímavý.

„Anketa medzi 2100 Angličanmi ukázala, že zavedenie VAR a jeho príspevok k férovosti súťaže podporujú väčšinou ľudia od 18 do 34 rokov, zatiaľ čo fanúšikovia starší ako 55 rokov si v nadpolovičnej väčšine myslia, že hre škodí,“ uvádza bbc.com

Množstvo odborníkov kritizovalo systém najmä v júni minulého roku, keď mal podľa nich nesprávne vyhodnotiť až tri penalty v jednom kole Premier League.

(Autor: TASR /AP)

Cahill: Systém frustruje hráčov

Pochybenie si priznalo aj vedenie anglickej futbalovej súťaže.

Prieskum v Anglicku

  • 36 % priaznivcov vo veku 18-34 rokov verí, že VAR spravil futbal lepším, 29 % fanúšikov vo veku 55 a viac rokov má podobný názor.
  • 59 % fanúšikov vo veku 55 a viac rokov uviedlo, že VAR zhoršuje futbal.
  • To, že VAR zlepšil futbal, si myslí 44 % fanúšikov Arsenalu, 37 % fanúšikov Chelsea, 34 % fanúšikov Liverpoolu a 32 % fanúšikov Manchestru United.
  • Mladší fanúšikovia sa rozchádzajú v tom, či VAR rozhodcovia aplikujú dôsledne (35 %) alebo nedôsledne (33 %).

Rozhodcovia sa musia naučiť pochopiť pohyby hráčov. Kedy spadnú len preto, aby získali penaltu. To človek musí vycítiť, vtedy nepomôže žiadny systém.

VAR hráčov len frustruje. Je tam na to, aby robil veľké rozhodnutia, ale nie je toho schopný. Som sklamaný,“ vyhlásil bývalý hráč Evertonu Tim Cahill.

„Futbal začína byť posadnutý perfektnosťou. Zabíja to radosť z hry,“ doplnil niekdajší stredopoliar Tottenhamu Danny Murphy.

Systém VAR mal dobrý ohlas najmä po MS 2018 v Rusku. Časom však ukázal aj nedostatky.

„Kedysi sa riešilo či bola lopta za bránkovou čiarou alebo nie, teraz je to vďaka technike minulosť. O futbale sa vždy hovorilo a vždy bude, len teraz o inom.

Pokiaľ rozhodujú ľudia, chyby tu budú. VAR však ich percento maximálne minimalizoval. Najmä lacné prešľapy vymizli. Pre arbitrov je to veľmi dobrá pomôcka,“ tvrdí Ihring.

Systém príde aj na Slovensko

V budúcej sezóne sa VAR dostane aj do Fortuna ligy. Podľa ligového arbitra bude dôležité zjednotiť si, kedy systém využiť a kedy nie.

„Každá krajina má iné nastavenia, všetko je vecou dohody. V Anglicku boli rozhodcovia vždy benevolentnejší pri fauloch ako napríklad v Španielsku.

Čo sa týka systému VAR, možno majú zas iné nastavenia a preto vznikajú chyby a rôzne polemiky. My sa, verím, takýmto veciam vyhneme,“ dodal.

Kontroverzné rozhodnutia VAR v tejto sezóne Premier League

1. Ofsajd, Danny Ings

Southampton – Aston Villa 0:1, 30. januára 2021

Ings v pridanom čase zápasu vyrovnal na 1:1. Southampton sa tešil, no márne.

Po vzhliadnutí systému VAR gól neplatil pre ofsajd. Domáci kouč Ralph Hasenhüttl bol pokojný, ale fanúšikovia na sociálnych sieťach zúrili.

Podľa nich mal gól platiť, pretože Ings v postavení mimo hry nemal časť tela, ktorou by mohol skórovať.

2. Ruka, Eric Dier

Tottenham - Newcastle 1:1, 27. septembra 2020

Zápas Tottenhamu s Newcastlom vyzeral ako jasná záležitosť tímu Josého Mourinha. Z množstva šancí však domáci vyťažili len gól Lucasa Mouru.

V závere mali hostia ojedinelú štandardnú situáciu. Hlavný rozhodca ani hráči priestupok nespozorovali, no systém VAR odhalil ruku Erica Diera v pokutovom území.

Lopta po zásahu rukou nezmenila smer, neovplyvnila ani hru. Penalta sa však kopala a hostia vyrovnali na 1:1.

S rozhodnutím systému sa nestotožňoval ani šéf Newcastlu Steve Bruce. Povedal, že išlo o katastrofálne rozhodnutie VARu.

3. Ofsajd, Sadio Mané

Everton – Liverpool 2:2, 17. októbra 2020

Za stavu 2:2 strelil gól kapitán Liverpoolu Jordan Henderson, ktorý pretlačil loptu za chrbát Pickforda.

Liverpoolčania si mysleli, že vyhrali, ale VAR rozhodol inak. Napriek tomu, že rozhodca Michael Oliver uznal gól, systém našiel ofsajd. Ak bol, tak naozaj milimetrový.

Henderson sa s rozhodnutím VAR po zápase nestotožnil a volal po zmene pravidiel o ofsajde.

4. Ofsajd, Patrick Bamford

Crystal Palace - Leeds 4:1, 7. novembra 2020

Crystal Palace sa ujal vedenia 1:0, nováčik z Leedsu však rýchlo odpovedal zásahom Patricka Bamforda.

Vyzeralo to na jeden z najšikovnejšie vypracovaných gólov v sezóne, kým sa k slovu nedostal VAR.

Ten pre ofsajd gól neuznal.

Po stretnutí sa hovorilo o tom, že gól platiť mal. Bamford mal v postavení mimo hry vraj len ruku, teda časť tela, ktorou nemôže skórovať.

5. Penalta, Pascal Gross

Brighton – Liverpool 1:1, 28. novembra 2020

Liverpool vyhrával 1:0, ale domácim sa po rozhodnutí VAR a následnej penalte podarilo vyrovnať.

Najskôr to vyzeralo ako bežné odkopnutie lopty Andrewa Robertsona, neprotestoval ani faulovaný Danny Welbeck.

Systém však odhalil, že pri lopte bol skôr útočník Brightonu, ktorého podkopli.

6. Ofsajd, Ollie Watkins

West Ham - Aston Villa 2:1, 30. novembra 2020

Hosťujúci Ollie Watkins si myslel, že vyrovnal na 2:2, no systém VAR rozhodol inak.

Rozhodca Peter Bankes najskôr gól uznal, ale po vyše trojminútovom telefonáte s videorozhodcom rozhodnutie zmenil.

Futbalový svet opäť diskutoval, či bolo rozhodnutie o ofsajde určené správne. Ak áno, hovoriť sa dá len o milimetroch.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»VAR zabíja futbal. Naopak, pomáha. Videorozhodca rozdeľuje Anglicko